Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Οδηγίες Ενοικίασης Σκάφους

Υπάρχουν πολλές εταιρείες ναυλώσεως ωραίων και άνετων σκαριών όλων των τύπων. Τα περισσότερα είναι ιστιοπλοϊκά, τα τελευταία χρόνια όμως έχουν εισβάλει τα μηχανοκίνητα και τα καταμαράν, ώστε να ικανοποιούνται όλα τα γούστα.

Οι έδρες των περισσοτέρων εταιρειών είναι στην Αθήνα, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στη Λευκάδα, στην Κω και στη Ρόδο, όπου υπάρχουν και οργανωμένες μαρίνες. Αυτόματα εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Γιατί να νοικιάσουμε ένα σκάφος και να μην απολαύσουμε την άνεση από ένα ωραίο παραθαλάσσιο δωμάτιο; Υφίσταται όμως σύγκριση ενός δωματίου ξενοδοχείου και ενός σκάφους; Σαφέστατα όχι, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πρώτον, διότι, όπως μας έμαθαν και εις τα καλύτερα των κολεγίων που φοιτήσαμε, η σύγκριση είναι εφικτή μόνο σε όμοια πράγματα.

Δεύτερον, διότι για να μεταβεί μια παρέα για διακοπές στο ξενοδοχείο πρέπει προηγουμένως να φορτώσει το αυτοκίνητο, να πληρώσει τα ναύλα του καραβιού ή του αεροπλάνου, και ύστερα από κάποιες ώρες - ενδεχομένως και μία ολόκληρη ημέρα - να φθάσει στον προορισμό της. Εξυπακούεται πως το ίδιο θα συμβεί και στον γυρισμό. Με το σκάφος, οι διακοπές ξεκινούν από το λιμάνι κιόλας.

Τρίτον, διότι το ξενοδοχείο ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια προσφέρουν μόνο τη χαρά του ύπνου και του φαγητού ενώ τα σκάφη συνδυάζουν και τη διαρκή απόλαυση της φύσης αφού είναι εφικτή η πρόσβαση ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες και ερημικές παραλίες ενώ μπορείς να κολυμπάς οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας (ή της νύχτας).  

Αν μιλήσουμε πρακτικά, προσεγγίζοντας και την οικονομική πλευρά του θέματος, θα δούμε ότι για δύο τετραμελείς οικογένειες, η ιδανική λύση είναι ένα σκάφος που μπορεί να φιλοξενήσει έξι άτομα στις καμπίνες και δύο στο σαλόνι του. Η τιμή ενοικίασής του κυμαίνεται από 200-330 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την παλαιότητά του. Αν πάρουμε τον μέσο όρο αυτών των τιμών, δηλαδή τα 250 ευρώ, αναλογεί περίπου 31 ευρώ στο άτομο, ποσό αρκετά οικονομικό αφού υπάρχει η δυνατότητα παρασκευής γευμάτων μέσα στο σκάφος. Οσο για τα καύσιμα, 100 ευρώ είναι αρκετά για μια εβδομάδα διακοπών.

Ένας τέταρτος και πολύ σημαντικός λόγος είναι η πλήρης απομόνωση και η ηρεμία. Αλλά και η χαρά και η διασκέδαση που προσφέρει το βοηθητικό βαρκάκι, ο εξοπλισμός της ελεύθερης κατάδυσης και γενικά τα θαλάσσια σπορ. Ένα είναι βέβαιο: αξίζει ένα μικρό ταξίδι στον ονειρικό χώρο των σκαφών αναψυχής έτσι, για αλλαγή, για αποφυγή των στερεότυπων διακοπών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως όποιος κάνει διακοπές με σκάφος δύσκολα τις αλλάζει.

ΤΥΠΟΙ ΣΚΑΦΩΝ 

Το ιστιοπλοϊκό
Στην περίπτωση ενοικίασης σκάφους τίθεται ένα πρόβλημα: ποιος θα το οδηγήσει; Αν δεν υπάρχουν στην παρέα τουλάχιστον δύο άτομα με δίπλωμα, δεν είναι δυνατόν να νοικιάσετε το σκάφος. Υπάρχει όμως λύση και ακούει στο όνομα σκίπερ. Πρόκειται για επαγγελματία καπετάνιο ο οποίος θα σας οδηγήσει με ασφάλεια στον προορισμό σας και θα σας προτείνει πανέμορφες και μοναχικές παραλίες.

Κάποιοι ίσως αισθάνονται άβολα με έναν άγνωστο άνθρωπο στον περιορισμένο χώρο ενός σκάφους. Λογικό, μόνο που ο σκίπερ είναι - ή τουλάχιστον οφείλει να είναι - διακριτικός. (Θερμή παράκληση προς τις κυρίες: μην ασχολείστε με την έλξη της άγκυρας, το τράβηγμα σχοινιών και συναφές υποχρεώσεις. Αυτά είναι ανδρική υπόθεση. Απλώς χαλαρώστε και απολαύστε τον ήλιο).

Το μηχανοκίνητο
Επειδή λοιπόν οι κυρίες πολύ σωστά θέλουν στις διακοπές τους να συνδυάζουν την καλοπέραση με την ξεκούραση και δεν θέλουν να ταλαιπωρούνται με πανιά, μπορείτε να καταφύγετε στη λύση του μηχανοκίνητου σκάφους. Επίσης, οι υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσει βοηθούν ώστε οι αποστάσεις να μειώνονται και να είναι εφικτή η επίσκεψη σε περισσότερα μέρη.

Το καταμαράν
Για αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν την άνεση του μηχανοκίνητου και τη συγκίνηση του ιστιοπλοϊκού υπάρχει το καταμαράν, με κύρια χαρακτηριστικά τους άνετους χώρους και τις αρκετά μεγαλύτερες ταχύτητες. Για τους μη μυημένους αναφέρουμε ενδεικτικά το δίκτυ-αιώρα που ενώνει στην πλώρη τούς δύο πλωτήρες και αποτελεί το σήμα κατατεθέν άνεσης στο σκάφος.

<< Επιστροφή στην Αρχική σελίδα


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.