Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Προϊόντα
'Ηθη και Έθιμα, Συνήθεια
Η Παράδοση σήμερα...
Δρυμοί, Δάση, Χλωρίδα
Θάλασσα, Λίμνες, Ποτάμια
Πανίδα - Ορνιθοπανίδα
Σπήλαια
Κέντρα Ενημέρωσης για το Φυσικό Περιβάλλον
Mαστίχα
...τα δάκρυα του σχίνου

Η παράδοση λέει ότι το 250 μ.Χ. οι Ρωμαίοι θέλησαν να αναγκάσουν τον Αγιο Ισίδωρο να αλλαξοπιστήσει. Τον βασάνισαν λοιπόν και πέταξαν το καταματωμένο σώμα του κάτω από ένα σχίνο, κάπου στη νότια Χίο. Ο σχίνος λυπήθηκε πολύ για το βασανιστήριο του αγίου και... δάκρυσε. Τα δάκρυά του αυτά ευωδίαζαν. Και εγεννήθη η μαστίχα.

Αναρωτιέται κανείς γιατί οι άνθρωποι διάλεξαν αυτήν τη συγκεκριμένη ερμηνεία του φαινομένου που ακούει στο όνομα «μαστίχα»; Ίσως γιατί με τον τρόπο αυτό ήθελαν να τονίσουν ότι κάτι το ξεχωριστό πρέπει να έχει το νότιο τμήμα της Χίου, αφού μόνο εκεί υπάρχουν σχίνοι που «δακρύζουν» μαστίχα. Λίγο βορειότερα οι σχίνοι μοιάζει να μένουν «ασυγκίνητοι».
Αλλά γιατί «δακρύζει» ο σχίνος; Οι άνθρωποι, προκειμένου να πάρουν τον πολύτιμο χυμό του, τον χαράζουν (ή τον «κεντούν») με αιχμηρά εργαλεία. Είναι ο μόνος τρόπος για να βγει από το δένδρο η μαστίχα.

Ο σχίνος
Το μαστιχόδενδρο ή σχίνος (Pistacia lentiscus) είναι θάμνος αειθαλής, ύψους δύο έως τριών μέτρων που ζει περισσότερο από 100 χρόνια. Σχίνοι ή δένδρα αυτής της κατηγορίας βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αλλά σχίνοι, που τα κλαδιά και οι κορμοί τους να «δακρύζουν» και στη συνέχεια τα δάκρυα «να πήζουν» και να δίνουν τη μαστίχα με το υπέροχο και ξεχωριστό άρωμά της, βρίσκονται μόνο στη Χίο και, για να είμαστε απολύτως ακριβείς, μόνο στη νότια Χίο. Παγκόσμια μοναδικότητα! Αλλωστε, σύμφωνα με μία εκδοχή, το όνομα «Χίος» είναι φοινικικής προέλευσης και σημαίνει... -τι άλλο;- μαστίχα!
Η πιθανή προέλευση της λέξης είναι από το ρήμα μασώ, αλλά και από την αρχαία λέξη μάστιγξ (μαστίγιο), επειδή παλιότερα οι άνθρωποι αντί να χαράζουν το δένδρο το μαστίγωναν!


Ευχαριστούμε την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για το ενημερωτικό υλικό που μας έστειλε. Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από το φυλλάδιο «Η μαστίχα της Χίου» της εταιρείας «άλφα πι».

Η ιστορία, η μαστίχα και το μονοπώλιο
Η παραγωγική διαδικασία
Σας αρέσει η μαστίχα;

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.