Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Προϊόντα
'Ηθη και Έθιμα, Συνήθεια
Η Παράδοση σήμερα...
Δρυμοί, Δάση, Χλωρίδα
Θάλασσα, Λίμνες, Ποτάμια
Πανίδα - Ορνιθοπανίδα
Σπήλαια
Κέντρα Ενημέρωσης για το Φυσικό Περιβάλλον
Γύρη
O φιλόσοφος Αριστοτέλης, κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν, παρατήρησε στα πόδια της μέλισσας μία κίτρινη σκόνη σε μορφή σβόλων, που τους ονόμασε κήρινθους, δηλαδή κηρός των ανθών. Η ονομασία αυτή έφτασε μέχρι τις μέρες μας και μπορούμε να την ακούσουμε από παλιούς μελισσοκόμους σε διάφορα μέρη της χώρας μας. Στη Νάξο, για παράδειγμα, τη γύρη τη λένε κεράθι ή κεραθό.
Σήμερα, η λέξη γύρη παραπέμπει αυτόματα σε... φταρνίσματα και αναπνευστική δυσφορία. Όμως η γύρη που παίρνουμε από τη μέλισσα δεν είναι αυτή που βρίσκεται στη ατμόσφαιρα, αλλά ένα νέο προϊόν που έχει μεν ως πρώτη ύλη τη γύρη αλλά στην οποία η μέλισσα προσθέτει νέκταρ και στη συνέχεια επεξεργάζεται το μείγμα με το σάλιο της. Η γύρη που προκύπτει από όλη αυτή τη διεργασία ερευνήθηκε, αναλύθηκε και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για έναν φορέα εξαιρετικά χρήσιμων ουσιών για τον άνθρωπο. Ακόμα και για την αντιμετώπιση της αλλεργίας. Ας τη γνωρίσουμε.

Ορισμός
'Είναι η γονιμοποιός κόνις των ανθέων των σπερματόφυτων φυτών'.
Με δυο λόγια η γύρη είναι το σπέρμα των φυτών. Είτε με τον αέρα είτε με τα έντομα -κατά το πλείστον-, η γύρη μεταφέρεται στα θηλυκά λουλούδια των φυτών και έτσι δένει ο καρπός. Το χρώμα της είναι κίτρινο και σε ορισμένα φυτά η παραγωγή της είναι τόσο μεγάλη που την ονομάζουν 'βροχή από θειάφι'. Έτσι, αν πέσει στην επιφάνεια ήρεμων νερών, μπορεί να μαζευτεί με τις χούφτες!

Αριθμοί που εντυπωσιάζουν
Η γύρη αποτελείται από κόκκους. Σε ορισμένα λουλούδια οι κόκκοι είναι μεγάλοι και ευδιάκριτοι με γυμνό μάτι, ενώ σε κάποια άλλα είναι τόσο μικροί, ώστε είναι αδύνατον να τους ξεχωρίσετε. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς (π.χ. στις γλυκοκολοκυθιές), στρογγυλού σχήματος, μπορεί να έχουν διάμετρο 2.500 εκατομμυριοστά του μέτρου, ώστε να χρειάζονται τέσσερις στον πόντο. Οι μικρότεροι, όπως του φυτού μη με λησμόνει, σχήματος οβάλ, έχουν μήκος δύο εκατομμυριοστά του μέτρου και χρειάζονται 5.000 από αυτούς για να σχηματίσουμε αλυσίδα ενός πόντου. Αναρωτιέστε μήπως πόσο ζυγίζουν; Πρέπει να μαζευτούν σχεδόν 14.000 μεγάλοι κόκκοι, για να ζυγίσουν ένα γραμμάριο, αν πεις δε για τους μικρούς, χρειαζόμαστε περισσότερους από 300.000 από αυτούς για να να έχουμε ένα ολόκληρο γραμμάριο. Απίστευτη η ελαφρότητα του είναι τους!

Σας ακούμε να ρωτάτε: καλά, πόσοι είναι όλοι αυτοί οι γυρεόκοκκοι; Ιδού λοιπόν μερικοί αριθμοί. Η φουντουκιά παράγει περίπου 2,5 εκατομμύρια γυρεοκόκκους για κάθε ωάριο. Ένας βλαστός κάνναβης μπορεί να έχει παραγωγή 500 εκατομμυρίων γυρεοκόκκων, ενώ αντίθετα ένα ολόκληρο φυτό λιναριού φτιάχνει μόνο 20.000. Ένας αρσενικός κώνος αροκάριας μπορεί να παράγει 1.000 εκατομμύρια γυρεόκοκκους. Έχει υπολογιστεί ότι τα δάση της νότιας και της κεντρικής Σουηδίας παράγουν κάθε χρόνο 75.000 τόνους γύρης. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με 1.000.000.000.000.000.000.000 γυρεόκοκκους!
Η μεγαλοσύνη της φύσης μέσα στο απειροελάχιστο!

Συλλογή και συστατικά
Χρησιμότητα
Αναγκαίες γνώσεις

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.