Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Αποδράσεις
Περιοχές
Σπορ
Κέα (Τζιά)

Ο Δήμος Κέας είναι ο δυτικότερος του Νομού Κυκλάδων. Αποτελείται από τη νήσο Κέα (ή Τζια), τη Μακρόνησο, τόπο εξορίας πολιτικών κρατουμένων στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, και τα ερημονήσια Σπανοπούλα και Γαϊδουροχάλαρο, βόρεια των ακτών της Κέας.

Η Κέα έχει άφθονα νερά που βοηθούν στην ύπαρξη δρυοδασών στην ενδοχώρα, μοναδικό φαινόμενο εκτεταμένης δενδρώδους βλάστησης σε όλες τις Κυκλάδες. Τα βελανίδια παλαιότερα αποτελούσαν σημαντικό πόρο της νήσου, καθώς χρησίμευαν ως χρωστική ουσία στην κατεργασία δερμάτων: στα μέσα του 18ου αιώνα η Κέα εξήγε 40.000 καντάρια βελανίδια το χρόνο (περίπου 2.253 τόνους) με κύριο προορισμό τα βυρσοδεψεία της Σύρου.

Σήμερα, οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, σε μικρότερο βαθμό με τη γεωργία και με τον τουρισμό, ο οποίος αναπτύσσεται συνεχώς. Σημαντική είναι η μελισσοκομία, ασχολία την οποία -σύμφωνα με την παράδοση- εισήγαγε ο Αρισταίος, προολύμπια θεότητα και πατέρας της μελισσοκομίας.
Η Κέα απέχει 17 ναυτικά μίλια από το Λαύριο και 42 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, ή 33 ναυτικά μίλια από την κυκλαδίτικη πρωτεύουσα, την Ερμούπολη της Σύρου, λιμένες με τους οποίους συνδέεται. Επιπλέον, συνδέεται και με την Κύθνο.

Ιουλίς (ή Ιουλίδα ή Κέα ή Χώρα)
Η Ιουλίς, ορεινή πρωτεύουσα της Κέας, έχει 569 κατοίκους και απέχει 5,5χλμ. από το λιμάνι της Κορησσίας. Κεραμοσκεπής κυκλαδίτικη πολίχνη, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους σχιστολιθικούς βράχους του Κάστρου και των Μύλων, στη θέση της αρχαίας Ιουλίδας, και χαρακτηρίζεται από τα κάτασπρα σπίτια και τους στενούς, ανηφορικούς λιθόστρωτους δρόμους. Απαρτίζεται από τέσσερις συνοικίες.

Η συνοικία Κάστρο στα βορειοδυτικά είναι το ιστορικό κέντρο της Ιουλίδας. Πήρε το όνομά της από το κάστρο που κτίστηκε κατά την Ενετοκρατία από τον Ντομένικο Μικέλι (1210), ο οποίος χρησιμοποίησε τα αρχαία οχυρωματικά τείχη για να το κατασκευάσει. Στη συνέχεια του Κάστρου βρίσκεται το Κατω(η)χώρι, με την πλατεία Πιάτσα να ενώνει τις δύο συνοικίες. Παλαιότερα το Κατηχώρι ήταν η συνοικία της εμποροβιομηχανικής τάξης του νησιού και, μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις εμπορικές δραστηριότητες της νησιωτικής πρωτεύουσας.
Η Μεσάδα είναι προέκταση της Ιουλίδας προς τα ανατολικά. Χαρακτηριστικό της οι πέτρινες σκάλες που οδηγούν από το δρόμο στις εισόδους των σπιτιών. Σπαστές γωνίες στις στροφές των δρόμων επιτρέπουν το πέρασμα των φορτωμένων υποζυγίων. Τέλος, το Πανωχώρι, όπως υποδεικνύει και το όνομα, είναι το υψηλότερο τμήμα της Χώρας. Εκτείνεται περιμετρικά σε μεγάλη έκταση γύρω από τη Μεσάδα και αποτελείται κυρίως από μικρά σπίτια που χωρίζουν στενά σοκάκια.

Κορησσία (ή Λιβάδι)
Το λιμάνι της Κορησσίας, γνωστό και με το όνομα Λιβάδι, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του κόλπου του Αγίου Νικολάου. Είναι φυσικό λιμάνι στη βορειοδυτική πλευρά της Κέας, γνωστό από την αρχαιότητα και ένα από τα ασφαλέστερα όλης της Μεσογείου. Ο παραθαλάσσιος οικισμός συνεχίζει να διατηρεί στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με μικρά διώροφα κεραμοσκεπή σπίτια.
Το χωριό επεκτάθηκε στην κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στους λόφους της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σάββα, μετά την εγκατάσταση στην περιοχή, το 1922, προσφύγων της Μικράς Ασίας.
Στη θέση του χωριού και στους λόφους της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σάββα βρισκόταν η αρχαία Κορησσία, οχυρωμένη πόλη με ακρόπολη. Σήμερα σώζονται τα ερείπια τεσσάρων πύργων-παρατηρητηρίων των κλασικών χρόνων και στην τοποθεσία ανακαλύφθηκε ο Κούρος της Κέας.

Βουρκάρι
Μικρό ψαροχώρι 49 κατοίκων, το Βουρκάρι είναι κτισμένο σε απάνεμο όρμο του κόλπου του Αγίου Νικολάου, 2χλμ. βορειοανατολικά από το λιμάνι της Κορησσίας ή 7,5χλμ. βορειοδυτικά από τη Χώρα.
Ο μικρός οικισμός προσφέρεται ως ορμητήριο για εκδρομές προς το φάρο και το πέρασμα του Λάμπρου Κατσώνη, στενή λωρίδα γης στη θέση Κόκας από όπου ο επαναστάτης πέρασε το πλοίο του στο πέλαγος για να ξεφύγει από τον τουρκικό κλοιό του κόλπου του Αγίου Νικολάου το 1789. Επίσης, σε απόσταση 2χλμ. περίπου βόρεια από το Βουρκάρι βρίσκονται το ακρωτήρι Κεφάλα και η χερσόνησος της Αγίας Ειρήνης, όπου εντοπίστηκαν αντίστοιχα νεολιθικοί τάφοι και προϊστορικός οικισμός.

Κούνδουρος
Παραθαλάσσιος οικισμός στον ομώνυμο κόλπο με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, βρίσκεται 15χλμ. νοτιοδυτικά από την Ιουλίδα ή 20,5χλμ. από το λιμάνι της Κορησσίας. Οι γειτονικές αμμουδιές και οι απάνεμοι όρμοι ελκύουν πολλούς επισκέπτες τα καλοκαίρια με αποτέλεσμα να έχουν κτιστεί πολλά πέτρινα εξοχικά, ενώ οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι έχουν μετατραπεί και αυτοί σε χώρους διαμονής.

Οτζιάς
Ο Οτζιάς είναι μικρός οικισμός, με 79 κατοίκους, κτισμένος στο μυχό του ομώνυμου κόλπου στη βόρεια πλευρά της Τζιας. Βρίσκεται σε απόσταση 5,5χλμ. βορειοανατολικά της Κορησσίας, ενώ συνδέεται με την πρωτεύουσα της νήσου προς νότον με λιθόστρωτο μονοπάτι μήκους περίπου 11 χιλιομέτρων.

Ποίσσες ή Πήσσες
Κτισμένος στην τοποθεσία της αρχαίας Ποιήεσσας, στο μέσο εύφορης παραθαλάσσιας κοιλάδας, ο οικισμός Ποίσσες απέχει 11,5χλμ. νοτιοδυτικά από την Ιουλίδα, ή 16,5χλμ. νοτιοδυτικά της Κορησσίας, και έχει 90 κατοίκους. Υπάρχει σε αυτόν μεγάλη αμμουδιά με μικρό μόλο, ενώ το ρέμα που διασχίζει την κοιλάδα τη μετατρέπει στον παραγωγικότερο κάμπο ολόκληρης της νήσου με οπωροφόρα δένδρα και περιβόλια.

Λίγη ιστορία
Κολύμπι
Αρχαιολογικοί Χώροι
Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες
Μοναστήρια
Μουσεία
Ήθη και Έθιμα
Πανηγύρια
Παραδοσιακοί Χοροί
Παραδοσιακά προϊόντα
Γεωμορφολογία του νησιού
Χλωρίδα-Πανίδα
Σπήλαια

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.