Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Διακοπές με σκάφος


ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΙΣ ΧΑΡΕΣ TΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Επιμέλεια: Αιμίλιος Χατζηδάκης

Ο θαλάσσιος τουρισμός με σκάφος αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο τρόπο ψυχαγωγίας σε όλο τον κόσμο ενώ τα σκάφη αναψυχής κερδίζουν ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό. Οι διακοπές με σκάφος είναι  ωραίες, έχουν glamour και προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις. Η ελληνική πολυνησία  με τη μοναδική παράκτια ζώνη της και οι  αμέτρητοι προορισμοί, κάνουν ιδανική τη χρήση σκάφους ανοίγοντας διάπλατα τους θαλάσσιους δρόμους για ποικίλες δραστηριότητες όπως ψάρεμα, καταδύσεις, σκι, προσέγγιση σε παρθένες παραλίες, κά.

Η γκάμα των σκαφών αναψυχής που διατίθεται για ενοικίαση και περιλαμβάνει τόσο τα μηχανοκίνητα όσο και τα  ιστιοπλοϊκά σκάφη  είναι πολύ μεγάλη τόσο από άποψη μεγέθους  όσο και εξοπλισμού.


ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

Για την ενοικίαση ενός 12 μέτρου ιστιοπλοϊκού σκάφους σε πολύ καλή κατάσταση με τρεις καμπίνες και δύο μπάνια/ w.c, το εβδομαδιαίο κόστος ανέρχεται ενδεικτικά στα 2200 €.
Τα καύσιμα ανέρχονται κατά μέσο όρο περίπου  στα 200 €.

Για τη διατροφή τους στο σκάφος, με δεδομένη την ύπαρξη κουζίνας και ψυγείου, οι επιβάτες μπορούν  να προμηθευτούν τρόφιμα και ποτά ώστε το  κόστος  να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Ενδεικτικά αναφέρεται το χρηματικό ποσό των 150€ για κάθε άτομο και για μία εβδομάδα.
Στην περίπτωση που τη διακυβέρνηση του σκάφους αναλάβει επαγγελματίας καπετάνιος το κόστος ανεβαίνει κατά 130 € ημερησίως, δηλαδή 910 € εβδομαδιαία . Υπολογίζονται ως προσωπικά έξοδα επιπλέον 200 € για κάθε άτομο.

Το άθροισμα όλων των παραπάνω εξόδων για μία εβδομάδα διακοπών με σκάφος ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 5.410 €. Εάν το σκάφος νοικιασθεί από έξι άτομα αντιστοιχεί στο καθένα 900 €, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων.

Το κόστος ναύλωσης εάν το σκάφος δεν ενοικιασθεί τους “μήνες αιχμής” δηλαδή από 23 Ιουλίου έως και 10 Σεπτεμβρίου, μειώνεται από 10%-25%. Στην περίπτωση που δεν απαιτηθεί επαγγελματίας καπετάνιος, το κόστος μειώνεται ακόμα περισσότερο.


ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

Για ένα 12 μέτρο μηχανοκίνητο σκάφος,  το εβδομαδιαίο κόστος ανέρχεται ενδεικτικά από 4000 € έως 4500 €. Το κόστος ωστόσο της ενοικίασης μηχανοκίνητου σκάφους επιβαρύνεται κατά πολύ από το κόστος των καυσίμων, αφού χρησιμοποιούνται εσωλέμβιοι κινητήρες μεγάλης ισχύος με αντίστοιχα μεγάλη κατανάλωση. Οι διακοπές, λοιπόν, με μηχανοκίνητο σκάφος αν και προσφέρουν ξεχωριστή πολυτέλεια και ταχύτητα, δεν θα λέγαμε πως αποτελούν φθηνές διακοπές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΠΟΠΛΟΥ

Στις διακοπές με σκάφος υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις, οι οποίες διασφαλίζουν την απόλαυση, καθώς επίσης και τον πολύ σημαντικό παράγοντα της ασφάλειας. Παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες οδηγίες ώστε για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το ταξίδι και οι διακοπές.

  1. Επιλέξτε την κατάλληλη παρέα - Στο σκάφος τα περιθώρια χώρου είναι κυριολεκτικά "στενά". Σε ένα σκάφος με μήκος δεκαπέντε μέτρα μπορούν να πάνε διακοπές οκτώ άτομα σε τέσσερις καμπίνες. Θα πρέπει όμως τα άτομα αυτά να συμφωνήσουν όχι μόνο με το κριτήριο  να μοιραστούν τα έξοδα, αλλά πρωτίστως να ταιριάζουν μεταξύ τους. Στην περίπτωση για παράδειγμα που δύο ή και περισσότερα άτομα διαφωνήσουν, τα όρια των δεκαπέντε μέτρων είναι "δεσμευτικά"
  2. Οργανώστε το ταξίδι σας - Η οργάνωση αποτελεί το Α και το Ω για την επιτυχία του ταξιδιού. Καταρχήν θα πρέπει να μοιραστούν οι αρμοδιότητες, ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός. Όσοι είναι καλύτεροι γνώστες της ναυσιπλοΐας, είναι καλό να ασχοληθούν με την χάραξη της πορείας, και την πλοήγηση του σκάφους, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να ασχοληθούν με την τροφοδοσία, καθαριότητα και οργάνωση του σκάφους
  3. Ελέγξτε και αναλύστε καλά τη διαδρομή πριν την πραγματοποιήσετε - Η καλή γνώση του θαλάσσιου δρομολογίου που θα ακολουθηθεί, είναι σημαντική. Απαραίτητη εργασία, λοιπόν, πριν τον απόπλου είναι η πολύ καλή μελέτη και σχεδιασμός της πορείας επί χάρτου  και η ανάλυση της, η οποία συμπληρώνεται με τα αντίστοιχα πληροφοριακά βιβλία-πορτολάνους και φαροδείκτη -που πρέπει να βρίσκονται μέσα στο σκάφος
  4. Χαράξτε τη σωστή και σύντομη πορεία - Στον ναυτικό σας χάρτη επιλέξτε την πιο ασφαλή και σύντομη διαδρομή ούτως ώστε να φτάσετε στον προορισμό σας σύντομα. Κρατήστε σταθερή την πορεία χωρίς περιττές κινήσεις
  5. Ψάξτε όλο το σκάφος όταν επιβιβαστείτε - Δεν θεωρείται αδιακρισία, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση να ελεγχθεί όλο το σκάφος πριν τον απόπλου. Με αυτό τον τρόπο, μαθαίνεται που βρίσκονται τα σχοινιά, τα σωστικά, τα σωσίβια και πολλά άλλα χρήσιμα αντικείμενα ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα  στην περίπτωση που χρειαστούν.  Επίσης, από τους πιο έμπειρους μπορεί- και είναι χρήσιμο- να ελεγχθεί το ίδιο το σκάφος καθώς και η λειτουργική του κατάσταση
  6. Δεν πρέπει να επιβιβάζονται παραπάνω άτομα από όσα επιτρέπονται - Έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου μετά την παραλαβή του σκάφους από την ενοικιάστρια εταιρεία,  επιβιβάζονται επιπλέον άτομα από άλλο σημείο της μαρίνας. Η ενέργεια αυτή είναι παράνομη και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του σκάφους και των επιβατών, διότι σε περίπτωση, για παράδειγμα, που παρουσιαστεί κίνδυνος τα σωστικά δεν επαρκούν για όλους
  7. Νοικιάστε  ένα τέντερ - Με απλές κινήσεις και χωρίς να είναι απαραίτητη η κτήση διπλώματος, το βοηθητικό σκάφος (τέντερ) χειρίζεται εύκολα και γρήγορα και επιτρέπει στους επιβάτες μια εξερεύνηση του νησιού, καθώς και την πραγματοποίηση θαλασσίων χόμπι όπως για παράδειγμα ψάρεμα ή ψαροντούφεκο
  8. Δέστε με ασφάλεια το σκάφος - Εστιάστε την προσοχή σας στο δέσιμο του σκάφους όταν φτάσετε στον επιθυμητό προορισμό. Το αγκυροβόλιο είναι πολύ σημαντικό για να ξυπνήσετε στο ίδιο μέρος χωρίς παράλληλα να κάνετε ζημιά σε διπλανό σκάφος
  9. Προσοχή στην κατανάλωση του νερού - Τα σκάφη είναι εφοδιασμένα με μεγάλες δεξαμενές νερού οι οποίες όμως έχουν πεπερασμένη χωρητικότητα. Για να γλιτώσετε κόπο και χρήμα προσέξτε την κατανάλωση του, ιδιαίτερα όταν κάνετε ντους και μην αφήνετε το νερό να τρέχει χωρίς λόγο


ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ,  ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΚΑΦΟΥΣ

Για την ενοικίαση ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους απαιτείται δύο τουλάχιστον από τους επιβαίνοντες να είναι κάτοχοι διπλωμάτων ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. Διαφορετικά μπορείτε να προσλάβετε έναν επαγγελματία καπετάνιο ο οποίος επιβαρύνει κατά 130 € περίπου την ημέρα το κόστος. Για την ενοικίαση μηχανοκίνητου σκάφους, απαιτούνται επίσης δύο διπλώματα.

Οι ενοικιάσεις των σκαφών αρχίζουν και τελειώνουν συνήθως Σάββατο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης. Την περίοδο χαμηλής ζήτησης και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των σκαφών είναι δυνατόν να διαφοροποιηθεί η ημέρα αναχώρησης και ο αριθμός ημερών.
 
Τα σκάφη συνήθως παραδίδονται από την ενοικιάστρια εταιρεία στις 17:00 την ημέρα της αναχώρησης και τυπικά επιστρέφονται στις 9:00 την ημέρα  λήξης της ναύλωσης.

Όσο πιο έγκαιρα πραγματοποιηθεί η κράτηση, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης του  σκάφους της αρεσκείας σας, στη χρονική  περίοδο, στην περιοχή που το θέλετε και από τη βάση παραλαβής που επιθυμείτε.

Για την ενοικίαση του σκάφους προκαταβάλλεται συνήθως ένα ποσό ως εγγύηση, το οποίο μετά το πέρας των διακοπών και αφού το σκάφος ελεγχθεί, επιστρέφεται.

Μερικές από τις εταιρείες ενοικιάσεως σκαφών διαθέτουν έδρες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και προσφέρουν την δυνατότητα ενοικίασης και παράδοσης του σκάφους από διάφορες βάσεις.

Το τυχόν επιπρόσθετο κόστος της ενοικίασης αφορά στην εγγύηση, στα καύσιμα, αφού τα σκάφη πρέπει να παραδίδονται με γεμάτες δεξαμενές όπως ακριβώς παρελήφθησαν, τυχόν τέλη μαρίνας ή λιμενικά τέλη και τα προαιρετικά extras, σχετικά με τον εξοπλισμό του σκάφους, όπως για παράδειγμα το τέντερ και η εξωλέμβια που το συνοδεύει.

Η καταβολή του τιμήματος ενοικίασης του σκάφους είναι δυνατή και με χρήση πιστωτικής κάρτας
 
Σε περίπτωση ακύρωσης της ναύλωσης εκ μέρους του ενοικιαστή, καταβάλλετε ένα ποσοστό του ναύλου που κυμαίνετε από 30% έως 100% του πλήρους τιμήματος ενοικίασης και καθορίζεται ανάλογα με το χρόνο που γίνεται η ακύρωση.

Τα ενοικιαζόμενα σκάφη πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένα και να διαθέτουν στο βασικό εξοπλισμό τους GPS, αυτόματo πιλότο, πλήρη ηλεκτρονικά όργανα ναυσιπλοΐας, ηλεκτρικό εργάτη, sprayhood, bimini, tender με εξωλέμβια, και παροχή ζεστού νερού.
Επίσης πρέπει να  υπάρχουν χάρτες ναυσιπλοΐας και οπωσδήποτε σωστικά.
Επίσης τα σκάφη πρέπει να διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ιματισμό
(κουβέρτες, μαξιλάρια, μαξιλαροθήκες, δύο set σεντόνια ανά άτομο και πετσέτες μπάνιου).

Πριν τον απόπλου βεβαιωθείτε ότι στο σκάφος υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο για τις  πρώτες βοήθειες.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑΥΛΩΣΕΩΣ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Διακοπές με άποψη!Το κατάστρωμα είναι το ιδανικό μέρος για ηλιοθεραπείαΈνα ιστιοπλοϊκό προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις
Το ντεκ σκάφους 43 ποδώνΕσωτερικό σκάφους 42 ποδώνΠρόσβαση με σκάφος σε παρθένες παραλίες
Πανοραμική άποψη πολυτελούς ιστιοπλοϊκού CNBΠανοραμική άποψη ιστιοπλοϊκού ΒeneteauΙστιοπλοϊκό σκάφος Beneteau
Ιστιοπλοϊκό σκάφος Ocean StarΤο εσωτερικό του σκάφους Ocean StarΙστιοπλοϊκό σκάφος Hallberg-Rassy
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.