Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Ποσειδώνια 2008Από τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου

Το Μεγαλύτερο Ναυτιλιακό Γεγονός Του Πλανήτη

Η κορυφαία ναυτιλιακή εκδήλωση στον κόσμο έλαβε χώρα από τις 2 ως τις 6 Ιουνίου στο πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο, καταγράφοντας ρεκόρ σε συμμετοχές εκθετών, χωρών και επισκεπτών. Η αυλαία έπεσε με αισιοδοξία αλλά και... πρόστιμο!

Σύσσωμη η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα συγκεντρώθηκε στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του καλοκαιριού, καθώς η μεγαλύτερη διεθνής ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο δήλωνε έτοιμη για να γιορτάσει πανηγυρικά την 21η επέτειό της. Συνολικά 1.710 εκθέτες από 82 χώρες -αριθμός ρεκόρ- συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μία έκταση 28.100 τετραγωνικών μέτρων στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ελληνικού, με το ιστορικό ρεκόρ των 17.000 επισκεπτών κατά τη διάρκεια μόνο των πρώτων τριών ημερών και 18.000 ως το τέλος, να τιμούν με την παρουσία τους τα πιο διακεκριμένα μέλη της παγκόσμιας ναυτιλιακής οικογένειας.

Τα Ποσειδώνια ανέκαθεν προσέλκυαν το ενδιαφέρον των ναυτιλιακών κρατών, ως ένας παραδοσιακός χώρος δικτύωσης των επιχειρήσεων του ναυτιλιακού τομέα. Κατά γενική ομολογία, η φετινή έκθεση αποτέλεσε ορόσημο για τον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο ως μια από τις πιο επιτυχημένες σε ολόκληρη την ιστορία των σαράντα χρόνων διοργάνωσής του θεσμού.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Βώκο, πρόεδρο των Εκθέσεων Ποσειδώνια και διοργανωτή της έκθεσης, τα Ποσειδώνια συνεισέφεραν αυτή την εβδομάδα περίπου 55 εκατ. ευρώ στην οικονομία της Αθήνας και του Πειραιά με τους τομείς της εστίασης και του τουρισμού να επωφελούνται άμεσα.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ...

Δύο ημέρες πριν τα Ποσειδώνια ανοίξουν τις πύλες τους στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ελληνικού βρίσκονται ήδη στην Times Square της Νέας Υόρκης. Από το Market Site Tower στη Νέα Υόρκη, όπου και παρουσιάζονται οι τιμές του χρηματιστηρίου σε 24ωρη βάση ,ο NASDAQ ευχόταν σε όλες τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις 2008 κάθε επιτυχία.

Η έναρξη των Ποσειδωνίων σηματοδοτήθηκε με τον Ιστιοπλοϊκό αγώνα "Posidonia Cup", στην τέταρτη κατά σειρά διοργάνωσή του, η οποία είχε... Ολυμπιακή λάμψη. Ανάμεσα στα 64 σκάφη και τα 500 περίπου μέλη πληρωμάτων, η Χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Σοφία Μπεκατόρου έκανε μία καλή προθέρμανση για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, τερματίζοντας τέταρτη στην κατηγορία Performance με τα χρώματα της ιαπωνικής εταιρείας STX, μαζί με το σύζυγό της και παγκόσμιο πρωταθλητή, Ανδρέα Κοσματόπουλο. Στην συγκεκριμένη κατηγορία, "Performance", στην οποία συμμετείχαν 16 πληρώματα νικητής αναδείχτηκε η εταιρεία Commercial Trading - Musto με το σκάφος "Meliti IV", ενώ στην κατηγορία Standard, πρώτη αναδείχθηκε η εταιρεία FKAB Marine Design.

Εκτός από την ιστιοπλοΐα, ο θεσμός των Ποσειδωνίων τίμησε και το δημοφιλέστερο των αθλημάτων, το ποδόσφαιρο, διοργανώνοντας το 1ο Posidonia Shipsoccer Tournament, βασισμένο στην πλατφόρμα παρεμφερών ναυτιλιακών αγώνων ποδοσφαίρου όπως είναι το ετήσιο τουρνουά της Βραζιλίας. H ναυτιλιακή Kristen Navigation ήταν αυτή που τελικά επικράτησε έναντι όλων των αντιπάλων της στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Η τελετή έναρξης των Ποσειδωνίων πραγματοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επεσήμανε τις προθέσεις της κυβέρνησης να ενισχύσει τη δυναμική του Πειραιά στη ρότα του προς τη καθιέρωσή του ως παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο. Στα εγκαίνια του θεσμού, παρουσία και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιώργου Βουλγαράκη, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η ελληνική ναυτιλία ελέγχει το 8,7% του παγκόσμιου στόλου με 4,173 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 261 εκατομμυρίων τόνων, αριθμοί που ισοδυναμούν με το 16,4% της ναυτιλιακής βιομηχανίας παγκοσμίως. Την περσινή χρονιά η ελληνική ναυτιλία συνέβαλλε στην οικονομία της χώρας μας με 17 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αναλογεί στο 7% του ΑΕΠ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το ενδεχόμενο του επαναπατρισμού ενός σημαντικού αριθμού Ελλήνων εφοπλιστών που μέχρι σήμερα έχουν έδρα το Λονδίνο, μετά και την πρόσφατη εξαγγελία των φορολογικών μεταρρυθμίσεων από την βρετανική κυβέρνηση, γεγονός που θα απέφερε σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία.

Μεταξύ των θεμάτων που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των ελληνικών και κυπριακών αρχών που συμμετείχαν στα Ποσειδώνια ήταν η συμφωνία που θα σκιαγραφήσει το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής ανάμεσα στη Λεμεσό και τον Πειραιά, η οποία διακόπηκε πριν από τέσσερα χρόνια λόγω του αυξημένου κόστους και της χαμηλής επιβατικής κίνησης.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου , η "πράσινη" επιχειρηματικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων, την ίδια ώρα που η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα ενέτεινε τις προσπάθειές της να μειώσει περαιτέρω τις επιπτώσεις στη θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση. Νηογνώμονες, ναυπηγεία, παροχείς λογισμικού, προμηθευτές λιπαντικών ναυτιλίας, επιστήμονες για την πολιτική της κατανάλωσης του νερού και εμπειρογνώμονες του ελέγχου της ρύπανσης είναι μερικοί από τους τομείς που προώθησαν πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον κατά τα φετινά Ποσειδώνια.

Σύμφωνα με τον Νίκολας Μπράουν, υπεύθυνο επικοινωνίας του κορυφαίου Βρετανικού Νηογνώμονα, Lloyd’s Register, "τα επόμενα δέκα χρόνια θα δούμε περαιτέρω τεχνολογικές αλλαγές στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον έλεγχο των εκπομπών. Μεγάλες κλίμακες εξοικονόμησης κόστους μπορούν να επιτευχθούν εάν οι διαθέσιμες τεχνολογίες τεθούν σε λειτουργία".

Παράλληλα, απενεμήθη και το "Πράσινο Βραβείο" (Green Award Certification) στο πλοίο ξηρού φορτίου "Afovos" της εταιρείας Aegean Bulk. Για πρώτη φορά στην ιστορία των 14 ετών του θεσμού που τιμάται ένα πλοίο αυτού του τύπου.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Κι ενώ οι εξελίξεις στο παρασκήνιο για το διαγωνισμό που θα αναδείκνυε την κινέζικη Cosco ως τον επόμενο προσωρινό ανάδοχο του ΟΛΠ ήταν καταιγιστικές, οι Ασιάτες κατασκευαστές πλοίων έσπευσαν να επιδείξουν την ισχύ τους στη φετινή ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων. Όσο η αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με επικεφαλής τον πρόεδρό της, κ. Νίκο Ευθυμίου περιηγούνταν στα 525 stands και στα 21 εθνικά περίπτερα της έκθεσης, νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσα στην έκθεση "ανέβαζαν" τις θερμοκρασίες με πρώτη την Κορέα να υπογράφει συμφωνίες για 34 πλοία, υπερβαίνοντας το ποσό των 5 δις δολαρίων.

Χορηγός του Γραφείου Τύπου των Ποσειδωνίων και ένας εκ των πρωταγωνιστών ήταν το Dubai Maritime City, το πρώτο ειδικά κατασκευασμένο κέντρο-φαινόμενο στο κόσμο για την προώθηση και ανάπτυξη της ναυτιλίας στην τεχνητή χερσόνησο μεταξύ του λιμένα Rashid και Dubai Dry Docks των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το Dubai Maritime City με έκταση 2.270.000 τ. μ θα περιλαμβάνει βιομηχανίες, εμπορικά κέντρα, οικισμούς και εγκαταστάσεις για αναψυχή, προσφέροντας παράλληλα το ιδανικό περιβάλλον για κατοικία και εργασία, με συναρπαστική θέα στη θάλασσα, σε έναν πόλο "εμπορικής" έλξης.

Τα Ποσειδώνια 2008 έκλεισαν τις πύλες τους το απόγευμα της 6ης Ιουνίου με πολλά εγκωμιαστικά σχόλια αλλά και... ανησυχία λόγω προστίμου. Η διοργανώτρια εταιρεία υποστηρίζει ότι τιμωρήθηκε από τη Νομαρχία Αθηνών με πρόστιμο 15.000 ευρώ λόγω έλλειψης άδειας καταλληλότητας για τη διοργάνωση εκθέσεων του χώρου που όλοι γνωρίζουμε ως Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικού και παρόλο που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο χώρος αυτός ενοικιάζεται σε εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. ακριβώς για το λόγο αυτό. Επομένως, τα Ποσειδώνια έριξαν την αυλαία τους χωρίς να οριστεί το επόμενο ραντεβού το 2010.

Τα "Ποσειδώνια 2008" τέλεσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ενώσεως Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων, της Ενώσεως Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ξεναγείται στα περίπτερα της έκθεσηςΠαρουσία επισήμων στα ΠοσειδώνιαΤα σκάφη του Posidonia Cup 2008 στην ανοιχτή θάλασσα
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξηςΗ νικήτρια ομάδα του 1ου Posidonia Shipsoccer TournamentΟ εκθεσιακός χώρος της κινέζικης αντιπροσωπείας
Η αυστηρά ελεγχόμενη είσοδος του εκθεσιακού κέντρουAποψη του χώρου της έκθεσηςΤα μέλη της Ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών
Η συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Ελλήνων εφοπλιστώνΗ εξωτερική άποψη του Εκθεσιακού Κέντρου ΕλληνικούΤο περίπτερο της Ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών
Χορηγός του Γραφείου Τύπου των Ποσειδωνίων ήταν το Dubai Maritime CityΟ εκθεσιακός χώρος του Dubai Maritime CityΗ μακέτα του Dubai Maritime City μας προϊδεάζει για το κατασκευαστικό "θαύμα" που ετοιμάζεται στο Ντουμπάι
Aποψη της μακέτας του Dubai Maritime CityAποψη της μακέτας του Dubai Maritime CityAποψη της μακέτας του Dubai Maritime City
Aποψη του εκθεσιακού χώρου της ναυπηγικής βιομηχανίας της ΚίναςΟ εκθεσιακός χώρος της κινέζικης αντιπροσωπείαςΤο περίπτερο της Caterpillar
Ο εκθεσιακός χώρος της βρετανικής Lloyd’s RegisterΟ εκθεσιακός χώρος της MANΟ εκθεσιακός χώρος του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης
"Greece, explore your senses" είναι το σλόγκαν της διαφημιστικής καμπάνιας της χώρας μαςΟ εκθεσιακός χώρος του Ελληνικού Οργανισμού ΤουρισμούΗ γιγαντιαία μηχανή Caterpillar φιλοξενήθηκε στο περίπτερο της εταιρείας
Δυναμικό το παρόν της Κύπρου στα ΠοσειδώνιαΜερικές από τις κατασκευές της FincantieriΤο περίπτερο της Ficantieri με την μοντελοποίηση των πλοίων να εντυπωσιάζει
Ο εκθεσιακός χώρος της Ιαπωνικής αντιπροσωπείαςΤο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess... made in JapanΜια από τις διασκεδαστικές "πτυχές" των εφετινών Ποδειδωνίων στο περίπτερο της Germanisher Lloyd
Η Cosco έκανε την έκπληξη στον ΠειραιάΤο 2ο περίπτερο της CoscoΤα περίπτερα των Λιμενικών Αρχών Πειραιώς και Θεσσαλονίκης
Tο περίπτερο της Thyssen Krupp, η οποία εκμεταλλεύεται τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά Γύρω από το περίπτερο της Thyssen Krupp, εκτίθονταν φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα, όπως το Νομοθετικό Διάταγμα του 1936 Το περίπτερο των Λιμενικών Αρχών του λιμένα Θεσσαλονίκης
Tο περίπτερο των Dynamic Boats του κ. ΤζαλαβράΟι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πλοηγήσουν, έστω και εικονικά, ένα πλοίοΤο περίπτερο της Louis Hellenic Cruises
Το περίπτερο των Κορεάτικων αντιπροσωπειών ναυτιλιακού εξοπλισμούΟι όμορφες παρουσίες της MTU μας συστήνουν τον κινητήρα 12V M70 4000Ο εκθεσιακός χώρος της IMIS Hellas
Ο εκθεσιακός χώρος της Αιγαίον ΗλεκτρονικήΤο περίπτερο της JotunΗ Ελίν ήταν παρούσα στα Ποσειδώνια 2008
Ο εκθεσιακός χώρος της εταιρείας FranmanΟ εκθεσιακός χώρος της εταιρείας FranmanΤο περίπτερο της Kaminco
Η Εθνική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να απέχει από ένα τόσο σημαντικό γεγονόςΤο περίπτερο της Rolls Royce απέσπασε πολύ καλές κριτικέςΟ εκθεσιακός χώρος της τουρκικής αποστολής
Ο εκθεσιακός χώρος της εταιρείας Roussakis S.A.Και η Λιβερία ήταν στα ΠοσειδώνιαAποψη του χώρου της έκθεσης
Ο εκθεσιακός χώρος των ναυπηγείων της ΧαλκίδαςΗ Jaguar τίμησε τα Ποσειδώνια 2008 και με μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας τηςΤα ακριβά αυτοκίνητα δεν έλειψαν από την έκθεση
Dubai Maritime CityΤο σκάφος Kral 700 είχε τον δικό του χώρο έξω από το εκθεσιακό κέντροKral 700
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.