Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
EXCLUSIVE YACHTING 2008Επιτυχημένη έκθεση με αρνητικές συγκυρίες

Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Με την συμμετοχή κορυφαίων κατασκευαστών σκαφών και εταιρειών ναυτιλιακού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της μαρίνας του Αγ. Κοσμά, η έκθεση Exclusive Yachting.

Η εφετινή διοργάνωση μπορεί να ήταν πληρέστερη από την περσινή από άποψη εκθεμάτων, σκιάσθηκε ωστόσο από ένα δυστύχημα στον περιβάλλοντα χώρο στο οποίο έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι, καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε στη θάλασσα.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, δεδομένου ότι έβρεχε για δύο συνεχόμενες ημέρες, αποτρέποντας αρκετό κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση.

Οι προβλέψεις για την επιτυχία του ναυτικού σαλονιού ήταν δυσοίωνες, δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το πρόσφατο ναυτικό σαλόνι των Κανών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε τους αναμενόμενους επισκέπτες και το σημαντικότερο, μειωμένες συμφωνίες.

Παρά τις αρνητικές συγκυρίες, στην εφετινή έκθεση Exclusive yachting πραγματοποιήθηκαν αρκετές εμπορικές πράξεις, επιτυγχάνοντας κατά μία έννοια τον στόχο της. Στο ναυτικό σαλόνι φιλοξενήθηκαν περισσότεροι από 100 εκθέτες, με σκάφη που στο σύνολό τους ξεπέρασαν τα 250, πολλά από τα οποία πραγματοποίησαν την πρώτη τους προβολή πανελλαδικά.

Σχετικά με τον τύπο σκαφών, η πλειοψηφία αφορούσε μηχανοκίνητα πολυεστερικά μοντέλα και ελάχιστα ιστιοπλοϊκά. Εκπροσωπήθηκαν κυρίως σκάφη της μικρομεσαίας και μεγάλης κατηγορίας, με αρκετά νέα μοντέλα, τα οποία πλαισιώθηκαν από μερικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Από τον χώρο των μηχανών, μπορεί οι περισσότερες εταιρείες να ήταν απούσες, παρουσιάστηκαν όμως έμμεσα μερικά μοντέλα, ιδιαίτερα των υψηλών ιπποδυνάμεων, δια μέσου των σκαφών που τις χρησιμοποιούσαν.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Exclusive Yachting 2008 ήταν πληρέστερη από τις προηγούμενες, προσφέροντας μεγαλύτερη γκάμα σκαφών και προϊόντων. Συγκριτικά όμως με αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού επιδέχεται βελτίωσης τόσο από άποψη συμμετοχών όσο και οργάνωσης. 

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η εν λόγω διοργάνωση πραγματοποιείται σε ιδανικές εκθεσιακές συνθήκες, δεδομένου ότι τα σκάφη βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, το νερό, και η δυνατότητα θαλάσσιων δοκιμών, σε ορισμένα από αυτά, προσφέρει την δυνατότητα πλήρους πληροφόρησης στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο.

 Μελλοντικά η Excusive Yachting θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα πρέπει η έκθεση να αναβαθμισθεί, τόσο από την συμμετοχή περισσότερων εταιρειών από τον χώρο του γιώτινγκ αλλά και από παράπλευρες χρήσιμες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα από τον τραπεζικό χώρο, τον ασφαλιστικό, από την δημόσια διοίκηση, κ.ά. Βέβαια εδώ γεννάται το ερώτημα, εάν η έκταση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση συμμετεχόντων εταιρειών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν τα παραπάνω αποτελεί ο οικονομικός παράγοντας, ο οποίος θα πρέπει να σταθμισθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η έκθεση να είναι οικονομικά συμφέρουσα ακόμη και σε "μικρές" εταιρείες.

High-Lights

Στην έκθεση συμμετείχαν, όπως προαναφέραμε, πολλές εταιρείες με μια ενδιαφέρουσα γκάμα σκαφών. Αρκετά σκάφη ήταν γνώριμα στο κοινό, ως ήδη επιτυχημένα μοντέλα, τα οποία είναι ήδη καθιερωμένα στην παγκόσμια αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν τα σκάφη:

Μικρομεσαία μηχανοκίνητα

Jeanneau Prestige 36 fly bridge
Beneteau Monte Carlo 37
Sea Ray Sundancer 615
Nimbus 42
Cranchi 50

Μεγάλα μηχανοκίνητα

Fairline Targa 64
Uniesse

Θαλαμηγά

Azimut 62 fly bridge
Ferretti 630
Possilipo Τechnema
Pershing 72
Alfamarine

Ιστιοπλοϊκά

Jeanneau sun odysey 45 ds
Hanse 480

Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις ναυπηγείων του εξωτερικού που αποτέλεσαν πόλο έλξης, είτε επειδή εκπροσωπούνται εκ νέου στην ελληνική αγορά, είτε επειδή στο στόλο τους διαθέτουν νέα μοντέλα. Τα ναυπηγεία αυτά ήταν:

Canados
Sessa
Wellcraft scarab
Sunseeker

Σημαντική ωστόσο ήταν η παρουσία σκαφών που έχουν χαρακτηρισθεί κλασσικά. Αυτά δεν ήταν άλλα από τα:

Riva Aquariva Cento
Chris Craft
Camber Nicholson

Τέλος, υπήρχαν και ναυπηγεία που τα σκάφη τους έχουν ξεχωρίσει πέρα από τις επιδόσεις τους και από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους.

Fjord
Fountain
Cigarette
Riva
Ιtama
Mochi

Από τον χώρο των εξωλέμβιων κινητήρων μεγάλη αίσθηση προκάλεσαν η ιαπωνική Yamaha και η αμερικάνικη Mercury. Το κοινό είχε την δυνατότητα να δει από κοντά την μεγαλύτερη εξωλέμβια παραγωγής, την Yamaha 350 και τις επιτυχημένες εμπορικά Mercury 300 Verado.

Από τον ασφαλιστικό χώρο συμμετείχε η Aigaion Ασφαλιστική Α.Ε., ενημερώνοντας για τα ολοκληρωμένα ασφαλιστικά προγράμματά της, τα οποία περιλαμβάνουν καλύψεις για ιδίες ζημίες σε σκάφος και μηχανή από κάθε κίνδυνο, αστική ευθύνη έναντι τρίτων, νομική προστασία, ασφάλιση πληρώματος και ενυπόθηκου ενδιαφέροντος.

Τέλος, στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού συμμετείχε μια ελληνική εταιρεία, με μεγάλο διεθνές πελατολόγιο, η "Δ. Κορωνάκης Α.Ε.Β.Ε." η οποία κατασκευάζει υψηλής ποιότητας σχοινιά, συρματόσχοινα, σχοινοσύρματα και μικρές αλυσίδες.

Εκθεσιακός χώρος "Alfa Marine"Γενική άποψη της ΈκθεσηςΕκθεσιακός χώρος της "Kappa Marine"
Εκθεσιακός χώρος της "Blue&Blue"Εκθεσιακός χώρος της "Ζώης Ευσταθίου"Εκθεσιακός χώρος της εταιρείας "Κορωνάκης"
Εκθεσιακός χώρος της εταιρείας "Κορωνάκης"Εκθεσιακός χώρος της εταιρείας "Motocraft"Εκθεσιακός χώρος της εταιρείας "Υacht Photography"
Εκθεσιακός χώρος της εταιρείας "MPM Marine"Εκθεσιακός χώρος της εταιρείας "Aquacraft"Εκθεσιακός χώρος της εταιρείας "Athenian Yachts"
Γενική άποψη της ΈκθεσηςΓενική άποψη της ΈκθεσηςΓενική άποψη της Έκθεσης
Γενική άποψη της ΈκθεσηςΓενική άποψη της ΈκθεσηςΓενική άποψη της Έκθεσης
AlbemarleAlfa MarineAtlantis
AtlantisAzimut 58Baia
BavariaBertramCamber & Nicolson
SunseekerCamber & NicolsonCanados
Chris CraftChris CraftCigarette
CigaretteCobraCranchi 50
Cranchi 40Dalla Pieta DP58De Birs
DominatorDominatorDonzi
Edge WaterBajaTechnema
ZenFerrettiMercury 300 Verado
Mercury 300 VeradoMercury 300 VeradoYamaha 350
Mercury 300 VeradoYamaha 250Εκθεσιακός χώρος της εταιρείας "Σκορδίλης"
Evo MarineΓενική άποψη της έκθεσηςFairline
FairlineFerrettiFjord 40
FountainFountainFountain
FountainGaleonHanse
HanseHatterasHatteras
ItalctraftItama 75Jeanneau Prestige 28 s
JeanneauJeanneauJeanneau
MajoaraMochi 74Nimbus
NimbusNumarineOcean Star
PershingPrimatistPrincess
PrincessRivaRiva
RivaRivaScarab
Sea RaySea RaySessa
SunseekerUniesseUniesse
VicemWindyZen
AzimutAzimutSunseeker
Azimut 56AzimutSessa
MaestroItalcraftTechnema
Beneteau Monte CarloBeneteau Trawler 42
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.