Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Beneteau Antares 42Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Μικρομεσαίο... XLarge

Καλώς ή κακώς στο χώρο των μηχανοκινήτων σκαφών έχουμε συνηθίσει την Beneteau στο ρόλο της μετριοπαθούς φίρμας. Αυτής δηλαδή που θα επέλεγε μια συντηρητική μερίδα αγοραστών, έχοντας εκτιμήσει την εύπεπτη σχεδιαστική ταυτότητα των προϊόντων της και το ποιοτικό της προφίλ.

Διαθέτοντας έναν ευρύ στόλο, η γαλλική φίρμα ήταν και είναι σε θέση να προσφέρει στο κοινό εναλλακτικές προτάσεις. Δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς τα πρακτικά Swift Trawler ή, στη χειρότερη περίπτωση, τα νεότερα Monte Carlo τα οποία ανέρχονται πλέον στα οκτώ συνολικά μοντέλα και, αφήνοντας πίσω την συντηρητική σχεδίαση ορισμένων "συγγενών" σκαφών δεν δίστασαν να διαφοροποιηθούν, προβάλλοντας ξεκάθαρα τα δυναμικά τους χαρακτηριστικά.

Το παρόν όμως αναμφίβολα ανήκει στην μικρότερη σειρά Antares, διαμέσου της οποίας το γαλλικό ναυπηγείο επιχειρεί να διακριθεί και να συνεχίσει την καθόλα πετυχημένη πορεία του στη γηραιά ήπειρο και κατ’ επέκταση στη παγκόσμια αγορά.

Ενδεικτικό των προθέσεων για την εν λόγω σειρά αποτελεί το γεγονός ότι μέσα σ’ ένα χρόνο παρουσίασε πέντε από τα δέκα συνολικά μοντέλα της -στα 14, 9, 6,60 και 5,80 μέτρα- ως νέα, με πιθανότερη αιτιολογία την αναδημιουργία της Antares.

Η ανασύσταση λοιπόν της σειράς φέρνει στο προσκήνιο τον κυριότερο εκπρόσωπό της που δεν είναι άλλο από την ναυαρχίδα της, ένα flybridge που παρουσιάστηκε πρόσφατα και ανέρχεται στα 42 πόδια ή για τους εξοικειωμένους στο μετρικό σύστημα, στα 13,99 μέτρα.

Αντικειμενικά μιλώντας, το νέο 42άρι δεν είναι το σκάφος που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή αλλά περιμένει να το εκτιμήσεις με τον καιρό, αναγνωρίζοντας σιγά-σιγά τα πλεονεκτήματά του.

Παρόλο που εξοπλίζεται με fly bridge η εξωτερική του εικόνα χαρακτηρίζεται από ένα συμπαγές σύνολο, γεγονός που οφείλεται στον πολύ καλό σχεδιασμό της υπερκατασκευής η οποία φιλοξενεί ιδανικά το ανώτερο κατάστρωμα, δημιουργώντας την αίσθηση μιας πιο χαμηλής κατασκευής. Το σχετικά χαμηλό προφίλ του Antares 42, για σκάφος τύπου fly bridge, επηρεάζει θετικά την εμφάνισή του προσφέροντας τελικά ένα κομψό σύνολο.

Σημείο αναφοράς σ’ ένα σκάφος αυτού του τύπου αποτελεί το ανώτερο κατάστρωμα που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένας εργονομικά σχεδιασμένος χώρος που προσφέρει, πέρα από το καλά οργανωμένο πιλοτήριο και άνεση, διαμέσου ενός καθιστικού και των στρωμάτων ηλιοθεραπείας που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του.

Ρίχνοντας μία λεπτομερέστερη ματιά στον... ψυχισμό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κύριο κατάστρωμα, καθώς αποτελείται από επιμελημένα μέρη τόσο στο πρυμναίο, όσο και στο πρωραίο τμήμα προσφέροντας πρακτικότητα και άνεση.

Η "μεστή" γεύση του πρυμναίου χώρου απορρέει καταρχήν από την πρυμναία πλατφόρμα. Με τις διαστάσεις της να ανέρχονται στα 4 μέτρα μήκους και 1,25 μέτρα πλάτους δημιουργείται μια μεγάλη επιφάνεια, κατάλληλη τόσο για την εύκολη πρόσβαση προς και από το σκάφος όσο και για την απόλαυση του μπάνιου ενώ εξοπλίζεται και με ένα πρακτικό ντους.

Σχετικά με το καθιστικό, αυτό αποτελείται από έναν καναπέ που εφάπτεται στην κουπαστή και επεκτείνεται στην αριστερή πλευρά. Όλο το κατάστρωμα μπροστά από τους καναπέδες είναι ελεύθερο, με επακόλουθο να πραγματοποιούνται εύκολα οι μετακινήσεις στο χώρο, ενώ είναι δυνατή και η τοποθέτηση ενός πτυσσόμενου τραπεζιού, δημιουργώντας μια υπαίθρια τραπεζαρία. Όσο για την περιοχή της πρώρας, αυτή προσφέρει την απαραίτητη απομόνωση σε δύο άτομα διαμέσου του διπλού στρώματος που φιλοξενεί στο πρωραίο τμήμα της υπερκατασκευής.

Με το που θα διασχίσει κανείς τη μεγάλη γυάλινη πόρτα που ενσωματώνεται στην υπερκατασκευή, θα βρεθεί σε ένα χώρο που διακρίνεται από την πολύ καλή ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών καθώς επίσης και από έναν σωστό χωροταξικό σχεδιασμό που εξασφαλίζει ικανοποιητικούς χώρους.

Το καθιστικό/τραπεζαρία αποτελείται από ένα πτυσσόμενο τραπέζι και έναν άνετο καναπέ ενώ αντικριστά βρίσκεται ένας επιπλέον καναπές του οποίου το μεσαίο μέρος είναι διαιρούμενο και αποσπάται, δημιουργώντας μία επιπλέον θέση στο καθιστικό.

Στην αριστερή πλευρά είναι εγκατεστημένη η επιπλοσύνθεση της κουζίνας, με τη θέση της, με μια πρώτη εκτίμηση, να φαίνεται πρακτική αφού είναι σε θέση να εξυπηρετεί εύκολα όχι μόνο την εσωτερική τραπεζαρία αλλά και την υπαίθρια.

Τέλος, σχετικά με το πιλοτήριο ο κυβερνήτης δύσκολα θα βρει κάτι το μεμπτό για την εργονομία και την άνεση της θέσης πλοήγησης. Το ρυθμιζόμενο τιμόνι και το αναπαυτικό κάθισμα θα αποτελέσουν σύμμαχο σε κάθε είδους υδάτινο δρομολόγιο.

Στο κατώτερο κατάστρωμα, οι δύο καμπίνες με τα δικά τους λουτρά διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δημιουργούν ένα πρακτικό σύνολο, ικανό να κοιμίσει τέσσερα συνολικά άτομα. Η άνεση είναι χαρακτηριστική και ενισχύεται από την πρακτικότητα που προσφέρουν οι πολυάριθμοι χώροι αποθήκευσης. Σχετικά με τον εξοπλισμό, το ναυπηγείο προσφέρει μία λίστα με επιπλέον συστήματα και αξεσουάρ που θα ενισχύσουν το κύρος και την ολοκλήρωση των καμπίνων.

Τέλος, κοιτώντας πλέον την ουσία των πραγμάτων, οι επιδόσεις του Antares 42 στο νερό μπορεί να μην είναι σε θέση να εντυπωσιάσουν, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσουν ασυγκίνητο αυτόν που θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι του. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα οικογενειακό σκάφος, το οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο συνετό οικογενειάρχη που επιθυμεί να περάσει καλά το σαββατοκύριακο ή τις διακοπές του χωρίς να περιμένει σπορ επιδόσεις. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε οι 32 κόμβοι της μέγιστης ταχύτητας να θεωρηθούν οι υψηλότερες, οι 30 όμως κόμβοι υπηρεσιακής ταχύτητας που θα κληθούν να κινήσουν το σκάφος στη συντριπτική πλειοψηφία των πλόων επιτυγχάνονται εύκολα και θεωρούνται μια ικανοποιητική ταχύτητα, τόσο για τη διάνυση των δρομολογίων, όσο και για την οικονομική χρήση

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σχεδιασμός: Sarrazin Design
Ολικό μήκος: 13,99 μέτρα
Μήκος γάστρας: 12,80 μέτρα
Πλάτος: 4,09 μέτρα
Εκτόπισμα: 9.900 κιλά
Μέγιστη ιπποδύναμη: 2 x 380 ίπποι
Χωρητικότητα δεξ. καυσίμων: 2 X 600 λίτρα
Πιστοποίηση CE: B10/C12/D12

Πληροφορίες: VERNICOS YACHTS, Λ. Πoσειδώνoς 11, Αλιμoς, τηλ.: 210 9896000, fax: 210 9850130, www.vernicos.com

Το Antares 42 είδε τα φώτα της δημοσιότητας τον περασμένο Μάρτιο, στη ΜασσαλίαΤο χαμηλό προφίλ του, προσδίδει μια συμπαγή και καλαίσθητη εικόναΗ μέγιστη ταχύτητα με δύο κινητήρες πετρελαίου ισχύος 2x380, ανέρχεται στους 32 κόμβους και η υπηρεσιακή στους 30 κόμβους
Η βαθιά γάστρα του υπόσχεται αποτελεσματική πλεύση σε δυσμενείς συνθήκεςΗ πλοήγηση από το fly, καλών εχόντων των καιρικών συνθηκών, καθίσταται απολαυστικήΤο καλά οργανωμένο πιλοτήριο του fly προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και φυσικά... άριστη ορατότητα
Με διαστάσεις 4x1,25, η πρυμναία πλατφόρμα προσφέρει ασφαλή διέλευσηΈνα από τα ατού του σκάφους, αποτελεί το πρυμναίο καθιστικό, οι διαστάσεις και εργονομία του οποίου το καθιστούν άνετοΣτο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το εσωτερικό, με τη μοντέρνα σχεδίαση
Το καθιστικό/τραπεζαρία εξοπλίζεται με έναν καναπέ και ένα ρυθμιζόμενο τραπέζιΤο μεσαίο τμήμα, του αντικριστού ως προς το καθιστικό, καναπέ αποσπάται δημιουργώντας μια επιπλέον θέση στην τραπεζαρίαΗ επιπλοσύνθεση της κουζίνας περιλαμβάνει δύο εστίες, ψυγείο, φούρνο και νεροχύτη
Η μεγάλη κονσόλα δεν θα προβληματίσει τον πλοηγό, στον οποίο προσφέρεται πολύ καλή ορατότητα χωρίς πολλά "τυφλά" σημεία εξαιτίας της υπερκατασκευήςΗ πρωραία καμπίνα εξοπλίζεται, συν τοις άλλοις, με ένα διπλό κρεβάτιΗ καμπίνα των φιλοξενουμένων περιλαμβάνει δύο κουκέτες, την μία δίπλα στην άλλη
Κάτοψη του ανώτερου καταστρώματοςΚάτοψη του κύριου καταστρώματος
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.