Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
SeaDNA 999Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Στιβαρό σύνολο με στιβαρή πλεύση

Διατηρώντας ευλαβικά τη λογική των μεγάλων και ισχυρών σκαφών, η Technohull προσπαθεί να αντικρούει τις ευρωπαϊκές, κατά βάση, επιθέσεις μέσω του δικού της ιδιαίτερου ύφους και της πνοής που εμφυσά στα μοντέλα της.

Έννοιες όπως το design, η ασφάλεια και η τεχνολογία εδώ αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πλασάρονται με ένα τρόπο ξεχωριστό. Απτό παράδειγμα αποτελεί το SeaDNA 999, ένα επιτυχημένο σκάφος στην ελληνική -και όχι μόνο- αγορά.

Το εν λόγω μοντέλο έχει διττό χαρακτήρα. Στα συμβατικά του, λοιπόν, καθήκοντα, περιλαμβάνονται τόσο οι χαλαρές βόλτες οι οποίες συνοδεύονται με αξιόλογες επιδόσεις, όπως επίσης και η άνετη μεταφορά επιβατών σε μικρομεσαίας απόστασης ταξίδια, με σκοπό το ναυτικό κάμπινγκ.

Η μοναδικότητα του σχεδιασμού του δεν αφήνει περιθώρια για παραλληλισμούς με αντίστοιχες ευρωπαϊκές προτάσεις. Εμφανισιακά χαρακτηρίζεται από λιτές γραμμές, με τους αεροθαλάμους να "τρέχουν" από την πλώρη μέχρι την πρύμνη σαν ενιαία τμήματα ενώ χαρακτηριστικότερο σημείο του αποτελεί το χαμηλό πιλοτήριό του, με το αεροδυναμικό σχήμα του να ενισχύει την σπορτίφ εικόνα του σκάφους.

Ανάλογη είναι και η εικόνα του εσωτερικό. Η πρωραία περιοχή καλύπτεται από μια μεγάλη, για τα δεδομένα του σκάφους, επιφάνεια η οποία δύναται να επενδυθεί με τικ, προσφέροντας έναν ευμεγέθη χώρο ανάπαυσης ο οποίος μάλιστα εξυπηρετεί στην ασφαλή πρόσβαση ή αποβίβαση.

Το πιλοτήριο εδράζεται στο μέσο του σκάφους, δημιουργώντας δύο άνετους πλευρικούς διαδρόμους. Στην κονσόλα η ποιότητα κατασκευής έχει τον πρώτο λόγο, με τις πλαστικές επιφάνειές της να πείθουν από την πρώτη στιγμή με το φινίρισμα και τη συναρμογή τους ενώ οι μεγάλες διαστάσεις εξυπηρετούν στην άνετη φιλοξενία όλων των οργάνων ναυσιπλοΐας και πλοήγησης καθώς επίσης και του βολάν, των χειριστηρίων και των κύριων οργάνων των μηχανών. Όσο για τα καθίσματα, αυτά είναι διαιρούμενα και εργονομικά επιτρέποντας την πλοήγηση από καθιστή ή όρθια θέση ενώ εξαιτίας των ψηλών πλευρικών επιφανειών τους, προσφέρουν πολύ καλή πλευρική στήριξη.

Ο πρυμναίος καναπές προορίζεται για τέσσερις καθήμενους ενώ κατάπρυμα προσφέρεται ένα μεγάλο sun deck, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χώρος ύπνου.

Αφήσαμε τελευταία την καμπίνα, η οποία μπορεί να είναι σε θέση να κοιμίσει δύο άτομα, δεν παρέχει όμως κάτι περαιτέρω. Αυτό βέβαια είναι και λογικό δεδομένου του μήκους και του χαρακτήρα του σκάφους, διαθέτει όμως καλό φινίρισμα, καθιστώντας τη διαμονή σε αυτήν ευχάριστη.

Επί της ουσίας, που δεν είναι άλλη από την πλεύση, προκύπτουν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπαράσματα. Καταρχήν, ο εξοπλισμός της γάστρας με αναβαθμίδες (steps) συνεισφέρει στη δημιουργία υψηλών ταχυτήτων, προσφέροντας στο σκάφος επιδόσεις. Κατά δεύτερον, οι μεγάλης διαμέτρου αεροθάλαμοι συμμετέχουν στην πλεύση του σκάφους αποσβένοντας κραδασμούς και προσφέροντας σταθερότητα. Τέλος, η δυνατότητα χρήσης δύο εξωλέμβιων κινητήρων, προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ελιγμών, ώσης και επιδόσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι 65,5 κόμβοι στις 6000 σ.α.λ. με χρήση δύο μηχανών συνολικής ισχύος 600 ίππων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση θα κινείται σε αυξημένα επίπεδα.

Στην περίπτωση που η κατανάλωση παίζει σημαντικό ρόλο, το ναυπηγείο προτείνει χρήση ενός εξωλέμβιου κινητήρα ισχύος 225 ίππων καθώς επίσης και δυνατότητα χρήσης πετρελαιοκινητήρα, μειώνοντας όχι μόνο την κατανάλωση αλλά και τα έξοδα συντήρησης.

Συμπερασματικά πάντως θα λέγαμε ότι το SeaDNA 999 αποτελεί ένα δυνατό και με χαρακτήρα μοντέλο που είναι ικανό να πάρει τον πλοηγό και να τον εξυψώσει, ως μία γνήσια σπορ πρόταση, προσφέροντας παράλληλα και τη δυνατότητα ναυτικού κάμπινγκ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μήκος εξωτερικό: 10,30 μέτρα
Μήκος εσωτερικό: 9,30 μέτρα
Πλάτος εξωτερικό: 2,80 μέτρα
Πλάτος εσωτερικό: 1,75 μέτρα
Διάμετρος αεροθαλάμων: 0,35/ 0,55 μέτρα.
Υλικό αεροθαλάμων: H N ORCA 1670 dtex
Διαμερίσματα αεροθαλάμων: 8
Μέγιστη ιπποδύναμη: 2Χ300 ίπποι εξωλ./ 2x400 ίπποι Diesel
Βάρος (κενό): 1.300 κιλά
Ατομα: 9
Πιστοποίηση: Β


Πληροφορίες: Πύργου & Θεσ/νικης 99, Μοσχάτο τηλ. 210-4817249, 6947-971762, E-mail: Technohull@technohull.gr

Η απλότητα του σχεδιασμού του μεταφράζεται οπτικά σε καλαισθησίαΟι δύο εξωλέμβιες συνεισφέρουν τόσο σε ώση όσο και σε επιδόσειςΟι αναβαθμίδες στη γάστρα συντελούν στα υψηλά επίπεδα ταχύτητας
Η μικρή πρωραία καμπίνα προσφέρει ύπνο σε δύο άτομαΤο εσωτερικό της κονσόλας φιλοξενεί μια ναυτική τουαλέταΟι μεγάλες πλευρικές επιφάνειες των καθισμάτων προσφέρουν πολύ καλή πλευρική στήριξη
Στη βάση της φάλκας βρίσκεται ένας χώρος αποθήκευσηςΟ πρυμναίος καναπές είναι σε θέση να φιλοξενήσει 4 άτομαΗ οροφή της φάλκας είναι διαιρούμενη, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη καμπίνα
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.