Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Chris Craft Catalina 29 Sun TenderΑπό τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Κορυφαίο από... τζάκι

Ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός θα πρέπει να ανησυχεί με την νέα έλευση της Chris Craft, η οποία δείχνει τα δόντια της στον ανταγωνισμό με το εντυπωσιακό σε σχεδίαση Catalina 29 Sun Tender, ένα σκάφος της μικρομεσαίας κατηγορίας, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από επιθετικές διαθέσεις στην έκδοση των 500 ίππων.

Μια κλεφτή ματιά στις εικόνες αποδεικνύει τα παραπάνω. Δυναμικό, όσο λίγα σκάφη της κατηγορίας του, μπορεί να μην διαφοροποιείται από το σχεδιαστικό προφίλ του ναυπηγείου, ωστόσο ξεχωρίζει με το παρουσιαστικό του ανάμεσα στο πλήθος των μικρομεσαίων προτάσεων της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από τα "επιφανειακά" κριτήρια που αφορούν την εμφάνιση. Η μεγαλοπρέπεια της εικόνας του απορρέει τόσο από τη μορφή της γάστρας η οποία είναι ημιτονοειδής και ογκώδης στο πρωραίο μέρος της σχηματίζοντας "flare" όσο και από τη διακριτική παρουσία του αλεξήνεμου το οποίο εδράζεται στο χαμηλό και κομψό πιλοτήριο. Κατασκευαστικές -και ουσιαστικές- λεπτομέρειες που ενισχύουν το εκλεπτυσμένο προφίλ του σκάφους αποτελούν ωστόσο η ξύλινη επένδυση της κουπαστής, το ανοξείδωτο σιρίτι ακριβώς από κάτω και οι μεταλλικές δέστρες.

Επιχειρώντας μια πιο ουσιαστική προσέγγιση και εστιάζοντας στο κύριο κατάστρωμα, διαπιστώνεται μια αρχιτεκτονική από την οποία προκύπτουν πρακτικοί και εύχρηστοι χώροι. Η προαναφερόμενη άποψη αποδεικνύεται καταρχήν από τη ζώνη του πιλοτηρίου η οποία περιλαμβάνει μια ευμεγέθη κονσόλα και δύο καθίσματα.

Το VHF, το ηχοσύστημα και μια οθόνη είναι τοποθετημένα στο κάθετο επίπεδο ενώ στο οριζόντιο φιλοξενούνται επιμελώς τόσο οι ηλεκτρικοί διακόπτες και τα ενδεικτικά όργανα των μηχανών, όσο και το ρυθμιζόμενο τιμόνι με τα χειριστήρια των μηχανών. Όσο για τα καθίσματα, αυτά είναι ατομικά και ανατομικά, προσφέροντας πολύ καλή πλευρική στήριξη ενώ είναι και πτυσσόμενα, αξιοποιώντας το εσωτερικό τους ως χώρο αποθήκευσης. Στα πλεονεκτήματα του πιλοτηρίου εξάλλου θα πρέπει να προστεθεί και η ύπαρξη ενός μικρού λουτρού στο εσωτερικό του.

Η πρακτικότητα ακολουθείται και στον πρωραίο χώρο ο οποίος περιλαμβάνει έναν περιμετρικό καναπέ μετατρέψιμο, με την προσθήκη επιπλέον στρωμάτων, σε χώρο ηλιοθεραπείας για δύο ενήλικες.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και το πρυμναίο μέρος που φιλοξενεί ένα άνετο καθιστικό-τραπεζαρία, αποτελούμενο από έναν περιμετρικό καναπέ με δυνατότητα φιλοξενίας τεσσάρων ατόμων και ένα πτυσσόμενο τραπέζι το οποίο, όταν δεν χρησιμοποιείται, τοποθετείται επιμελώς στην πίσω πλευρά των καθισμάτων του πιλοτηρίου.

Μιλώντας με αριθμούς, το εννιάμετρο σκάφος κινείται χάρη σε δύο εξωλέμβιους κινητήρες συνολικής ισχύος 500 ίππων και με χρήση δύο προπελών 15x21 πλανάρει στα 4,77 δευτερόλεπτα, αναπτύσσοντας μέγιστη ταχύτητα που αγγίζει τους 46,4 κόμβους στις 5.950 στροφές το λεπτό και υπηρεσιακή που φθάνει τους 30,8 κόμβους στις 4.000 στροφές το λεπτό. Όσο για την αυτονομία, αυτή αγγίζει τα 386 ναυτικά μίλια με ταχύτητα κρουαζιέρας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 8,9 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 3,1 μέτρα
Βάρος (άφορτο): 2.999 κιλά
Βάρος (με μηχανές): 3.547 κιλά
Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμων: 832,8 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενής νερού: 117 λίτρα
Κινητήρες: 2 x 250 ίπποι
Μέγιστη ταχύτητα: 46,4 κόμβοι στις 5.950 σ.α.λ.
Υπηρεσιακή ταχύτητα: 30,8 κόμβοι στις 4.000 σ.α.λ.
Αυτονομία με υπηρεσιακή ταχύτητα: 386 μίλια

Το νέο μοντέλο διαθέτει έναν κλασσικό σχεδιασμό που το καθιστά διαχρονικόΗ γάστρα διακρίνεται από το ημιτονοειδές σχήμα της και το flare στην πρώραΔύο παρατροπίδια "τρέχουν" σε κάθε πλευρά της γάστρας
Οι ξύλινες κουπαστές "δένουν" αρμονικά με τα υπόλοιπα ξύλινα μέρη του σκάφους Η μέγιστη ταχύτητα ξεπερνά τους 46 κόμβουςΟ πλοηγός μπορεί να φέρει στα μέτρα του το ρυθμιζόμενο τιμόνι
Η μεγάλη επιφάνεια της κονσόλας επιτρέπει την επιπλέον τοποθέτηση οργάνωνΤα δύο ατομικά καθίσματα διαθέτουν ειδική αδιάβροχη επένδυσηΤα καθίσματα στο εσωτερικό τους φιλοξενούν χώρους αποθήκευσης
Ένα πτυσσόμενο ξύλινο τραπέζι αποτελεί μέρος του εξοπλισμού του καθιστικούΣτο εσωτερικό της κονσόλας φιλοξενείται ένα μικρό λουτρόΣτις τέσσερις ποτηροθήκες, πέρα από την ευχρηστία, αποτυπώνεται και το πολύ καλό φινίρισμα
Η πρωραία περιοχή μετατρέπεται σε διπλό στρώμα ηλιοθεραπείαςΚάτω από τα μαξιλάρια προσφέρονται μεγάλοι χώροι αποθήκευσηςΠλευρική άποψη του σκάφους
Κάτοψη του καταστρώματος
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.