Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Chris Craft Launch 28


Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Born in the USA

Αξιοποιώντας την μακρά παράδοση στην κατηγορία των μικρομεσαίων σκαφών η Chris Craft παρουσίασε ένα εννιάμετρο μέσα από τη σειρά Launch η οποία χαρακτηρίζεται για τους άνετους χώρους και την λειτουργικότητα που προσφέρει σε όλα της τα μοντέλα.

Ο λόγος για το Launch 28 το οποίο, προσπαθώντας να χτίσει ένα ευρωπαϊκό προφίλ, επενδύει στην πρακτικότητα και την ευκολία χρήσης.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα day cruiser στο οποίο ενσωματώνονται και μάλιστα με επιτυχία οι σχεδιαστικές συνήθειες που συνοδεύουν όλα ανεξαιρέτως τα σκάφη του ναυπηγείου και αναφερόμαστε φυσικά στην υψηλή κατασκευαστική ποιότητα και στις πρακτικές λύσεις που αξιοποιούν όλες ανεξαιρέτως τις επιφάνειες.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από τη σχεδίαση της ατράκτου η οποία μπορεί να χαρακτηρισθεί άνετα ως κλασσική, με το μπροστινό τμήμα να είναι αυτό που ορίζει τη σχεδιαστική ταυτότητα του σκάφους. Η εκτεταμένη χρήση ξύλου ωστόσο στο κύριο κατάστρωμα και τις κουπαστές, προσδίδει στο σκάφος ένα εκλεπτυσμένο και ναυτικό προφίλ.

Φροντίζοντας να αξιοποιήσει στα μέγιστα τους διαθέσιμους χώρους, η σχεδιαστική ομάδα του ναυπηγείου τοποθέτησε ένα καθιστικό κατάπλωρα, που είναι σε θέση να φιλοξενήσει άνετα έως δύο καθήμενους ενώ κάτω από το πεταλοειδές κάθισμα κρύβονται επιμελώς χρήσιμοι χώροι αποθήκευσης.

Στο πρακτικό πρωραίο καθιστικό έρχεται να προστεθεί η άμεσα αντιληπτή ευρυχωρία που προσφέρεται στο υπόλοιπο κατάστρωμα. Αρχής γενομένης από το πιλοτήριο, αυτό εξοπλίζεται από μια ευμεγέθη κονσόλα η οποία περιλαμβάνει πλούσιο εξοπλισμό οργάνων ναυσιπλοΐας και πλοήγησης. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά, δεν είναι άλλο από το joystick που συνοδεύει τις εσωεξωλέμβιες μηχανές της Volvo Penta, επιτρέποντας στις προπελοφόρες μονάδες να κινούνται ανεξάρτητα, προσφέροντας στο σκάφος μεγάλη ευελιξία κινήσεων στο υγρό στοιχείο.

Μερίδιο "ευθύνης" για το ισορροπημένο προφίλ του Launch 28 φέρει το υπόλοιπο κατάστρωμα το οποίο αναπτύσσεται πίσω από τη ζώνη του πιλοτηρίου και περιλαμβάνει ένα πλήρες bbq και ένα άνετο καθιστικό που μετατρέπεται σε τραπεζαρία. Αυτό ωστόσο που προκαλεί αίσθηση δεν είναι τίποτε άλλο από την προσοχή στη λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την κάθε θέση ξεχωριστά. Οι μεταλλικές χειρολαβές, για παράδειγμα, κάνουν αισθητή την ύπαρξή τους δίπλα σε κάθε κάθισμα όπως επίσης και οι ποτηροθήκες και χώροι οι αποθήκευσης που βρίσκονται στην αρχή των καναπέδων. Τέλος, στον πετυχημένο σχεδιασμό έρχεται να προστεθεί και το μικρό εσωτερικό μπροστά από το πιλοτήριο το οποίο περιλαμβάνει μία ναυτική τουαλέτα, νιπτήρα και φυσικά αποθηκευτικό χώρο.

Απουσία σημαντικών εκπλήξεων στα μηχανικά μέρη του Launch 28, οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες άμεσου ψεκασμού που προέρχονται από το Volvo Penta και αποδίδουν 600 συνολικά ίππους, πρωταγωνιστούν. Με τη μέγιστη ταχύτητα να αγγίζει τους 53 κόμβους στις 4.000 στροφές το λεπτό, το σκάφος αναπτύσσει επίσης και μια αξιοπρεπή υπηρεσιακή ταχύτητα που αγγίζει τους 27 κόμβους στις 2.500 στροφές το λεπτό, προσφέροντας μια επαρκή αυτονομία για σκάφος day cruiser που φθάνει τα 270 ναυτικά μίλια. Θα πρέπει ωστόσο κανείς να συνυπολογίσει και την αυξημένη δυνατότητα ελιγμών εξαιτίας του joystick καθώς επίσης και την ευχρηστία του καταστρώματος, στοιχεία που βοηθούν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η Chris Craft αντιλαμβάνεται την παρουσία της στο νερό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 9 μέτρα
Μήκος ισάλου: 6,98 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 3,05 μέτρα
Βάρος: 3.402 κιλά
Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμων: 568 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενής νερού: 132 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενής λυμάτων: 38 λίτρα
Κινητήρες: 2 x 300 ίπποι
Μέγιστη ταχύτητα: 53 κόμβοι στις 4.000 στροφές το λεπτό
Υπηρεσιακή ταχύτητα: 27 κόμβοι στις 2.500 στροφές το λεπτό
Αυτονομία: 270 ν. μίλια

Πληροφορίες: PRAXIS YACHTS, Βασ. Γεωργίου Β 11, Γλυφάδα, 166 74, Τηλ. 210.8983185 fax. 210.8983532, www.praxisyachts.gr, e-mail: yachts@otenet.gr

Οι δύο κινητήρες Volvo 5.7L, 300 ίππων έκαστος προσφέρουν τελική ταχύτητα 53 κόμβων στις 4000 στροφές το λεπτόΤο σκάφος είναι εξοπλισμένο με ένα καινοτόμο σύστημα της Volvo που επιτρέπει τον έλεγχο των μηχανών από ένα JoystickΟι δύο προπελοφόρες μονάδες(duo-prop) των κινητήρων, κινούνται ανεξάρτητα επιτρέποντας στο σκάφος να κινηθεί προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί ο χειριστής
Στον εξοπλισμό του πιλοτηρίου περιλαμβάνεται και ένα GPS / Plotter, καθώς επίσης και τα νέα Led Docking Lights που προσφέρει η Chris - CraftΤο joystick θα απλοποιήσει ιδιαίτερα τους χειρισμούς στο λιμάνιΟι μεγάλοι και καλά επενδυμένοι καναπέδες προσφέρουν άνεση σε τέσσερα άτομα
Τα πλευρικά μέρη των καναπέδων εξυπηρετούν και ως χώροι για ηλιοθεραπείαΈνα πτυσσόμενο τραπέζι μετατρέπει το καθιστικό και υπαίθρια τραπεζαρίαΟι χώροι αποθήκευσης στην πλάτη των καναπέδων θα εξυπηρετήσουν ιδιαίτερα τους χρήστες
Η αξιοποίηση του πρωραίου τμήματος έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία ενός μικρού καθιστικού δύο ατόμωνΤο πλήρες bbq περιλαμβάνει εστίες, ψυγείο, νιπτήρα και φυσικά αποθηκευτικούς χώρουςΟ ηλεκτρολογικός εξοπλισμός είναι καλά προστατευμένος στο μικρό εσωτερικό
Στο εσωτερικό φιλοξενείται επίσης και η ηλεκτρική τουαλέτα μαζί με το νιπτήραΤο μηχανοστάσιο προσφέρει επάρκεια χώρου για επιθεώρηση ή σέρβιςΑπό την ευρηματικότητα των σχεδιαστών προέκυψε και ένα χώρος αποθήκευσης στο διάδρομο
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.