Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Frauscher Benaco 909Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Τεχνολογική υπεροχή

Προσπερνώντας τα συντηρητικά σχεδιαστικά πρότυπα, το αυστριακό ναυπηγείο Frauscher επενδύοντας στο δυναμικό προφίλ, ναυπήγησε το μοντέλο Benaco 909.

Με τις γραμμές του να δηλώνουν εξαρχής τις προθέσεις του, το Benaco 909 απευθύνεται στο κοινό που δεν αποφασίζει με λογιστικά κριτήρια αλλά συνειδητά επιλέγει να διαφοροποιηθεί από το άχρωμο σχεδιαστικό προφίλ των συνοδοιπόρων του.

Τα βασικά σχεδιαστικά στοιχεία που το διαφοροποιούν εξωτερικά, εστιάζονται στην κάθετη ακμή της πρώρας, στις ψηλές κουπαστές, στο χαμηλό αλεξήνεμο, στον μεγάλο υαλοπίνακα που εφαρμόζεται στο πρωραίο κατάστρωμα και στους αεραγωγούς που προσφέρουν στο σκάφος ένα δυναμικό προφίλ. Χαρακτηριστική ωστόσο είναι η πρύμνη η οποία, θυμίζοντας κατά κάποιο τρόπο τα σκάφη της Wally, είναι ανοικτή ενώ εφοδιάζεται με ένα στρώμα στο μέσον, δημιουργώντας δύο πλευρικούς διαδρόμους.

Με το μήκος του να ανέρχεται στα 9,03 μέτρα και το πλάτος του στα 2,98 μέτρα, εκτείνεται σε ένα κατάστρωμα το οποίο εδράζεται σε μια ιδιαίτερη γάστρα. Η ιδιαιτερότητά της έγκειται στην χρήση δύο αναβαθμίδων καθώς επίσης και των δύο αξόνων μετάδοσης κίνησης, δεδομένου ότι κινείται με χρήση εσωλέμβιων κινητήρων. Οι αναβαθμίδες προσφέρουν, ως γνωστόν, υψηλές επιδόσεις ταχύτητας ενώ το βαθύ V σε συνδυασμό με τα τέσσερα παρατροπίδια που "τρέχουν" σε κάθε πλευρά της γάστρας, συνεισφέρουν στην ποιότητα της πλεύσης.

Τη χρήση ενός κοινού σχεδιαστικού κώδικα ανάμεσα στο εξωτερικό περίβλημα και το εσωτερικό τμήμα του αυστριακού μικρού σκάφους, αποκαλύπτουν οι καλοσχεδιασμένες επιφάνειες του καταστρώματος. Το πιλοτήριο εξοπλίζεται από μια κονσόλα η οποία είναι επενδυμένη εξολοκλήρου από δέρμα ενώ τα ενδεικτικά όργανα των κινητήρων είναι αναλογικά με άσπρο καντράν προσφέροντας έναν σπορ χαρακτήρα. Το τριακτινικό τιμόνι είναι κατασκευασμένο από ελαφρύ κράμα ενώ διαθέτει αντιολισθητική επένδυση και συνεργάζεται αρμονικά με τα διπλά χειριστήρια των μηχανών. Βέβαια απαιτείται η ανάλογη εξοικείωση δεδομένου ότι στα σκάφη με αξονικά συστήματα, το ένα σύστημα χειριστηρίων αφορά την επιτάχυνση και το δεύτερο την κατεύθυνση (πρόσω-κράτει-όπισθεν). Η ζώνη του πιλοτηρίου περιλαμβάνει δύο περιστρεφόμενα καθίσματα τα οποία μάλιστα προσφέρουν πολύ καλή στήριξη κατά την πλοήγηση.

Το καθιστικό αποτελείται από έναν καναπέ που χωρίζεται με σαφήνεια σε τρία μέρη, προσφέροντας θέση σε ισάριθμα άτομα ενώ μπροστά του είναι τοποθετημένο ένα μικρό τριγωνικό τραπέζι. Κατάπρυμα, ένα διπλό στρώμα εξασφαλίζει την ηλιοθεραπεία σε δύο άτομα.

Πιο συμβατικός είναι ο σχεδιασμός της μικρής καμπίνας, γεγονός που ευνοεί, μεταξύ άλλων, την εργονομία προσφέροντας ύπνο σε δύο άτομα.

Για την πρόωσή του το Benaco 909 βασίζεται σε ένα δίδυμο εσωλέμβιων κινητήρων που δύναται να είναι πετρελαίου η βενζίνης. Στην πρώτη περίπτωση προσφέρονται δύο επιλογές, με ισχύ 530 (2x265) ίππων ή 500 (2x250) ίππων. Στην δεύτερη περίπτωση προσφέρεται ένα ζεύγος 640 (2x320) ίππων, προσφέροντας μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 9,03 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 2,99μέτρα
Κινητήρες:
Πετρελαίου:2x265, 2x250 ίπποι
Βενζίνης: 320 ίπποι
Μέγιστη ταχύτητα: 40 κόμβοι
Βάρος: 3,2 τόνοι
Αριθμός κρεβατιών: 2

Πληροφορίες: Franman S.A. τηλ.: +30 210 9532 353, φαξ.: +30 210 9532 354, http://www.franman-sa.gr, e-mail: info@franman-sa.gr

Οι δύο αναβαθμίδες και οι δύο εσωλέμβιες μηχανές αναλαμβάνουν την γρήγορη πρόωσηΤο βαθύ V εξασφαλίζει την καλή διαγωγή του σκάφους σε δύσκολη θάλασσαΤα μεταλλικά ρέλια στις κουπαστές και την πρύμνη, πέρα από πρακτικότητα, προσφέρουν και καλαισθησία
Το εσωτερικό εξοπλίζεται με πέντε συνολικά καθίσματαΣτο πιλοτήριο έχουν χρησιμοποιηθεί ποιοτικά υλικά κατασκευής ενώ το φινίρισμά του είναι υψηλού επιπέδουΠολύ καλή πρόσβαση διαθέτει το μηχανοστάσιο, διευκολύνοντας την επιθεώρηση ή το σέρβις
Τρία παρατροπίδια "τρέχουν" σε κάθε πλευρά, φροντίζοντας για την καλύτερη διαγωγή του σκάφους
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.