Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Atlantis 50x4

 Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Με τετρασδιάστατη προσωπικότητα

Με όνομα εμπνευσμένο από την αυτοκινητοβιομηχανία το 50x4 της Atlantis, η οποία αποτελεί μέλος του ναυπηγείου Azimut, υπόσχεται πολυποίκιλες δυνατότητες που μόνο ένα πολυμορφικό σκάφος μπορεί να προσφέρει.

Στην περίπτωση του 50x4, οι πολυμορφικές δυνατότητες εστιάζονται κυρίως στην διαμονή μέσα στο σκάφος. Με άλλα λόγια, οι επιβάτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το εσωτερικό με μία αίσθηση αίθριου, δεδομένης της γυάλινης πανοραμικής οροφής ή ακόμα και να αισθανθούν άμεσα τα στοιχεία της φύσης όπως το φυσικό φως και ο αερισμός, εξαιτίας της ηλεκτρικά ανοιγόμενης οροφής.

Τα παραπάνω στοιχεία, όσο και να φαίνεται περίεργο, δεν συναντώνται σε πολλά μοντέλα. Ίσως η χρήση της συγκεκριμένης οροφής να φαίνεται υπερβολική, δεδομένου ότι τα σκάφη προσφέρουν ούτως ή άλλως την άμεση επαφή με την φύση, από την άλλη πλευρά όμως δεν παύει να είναι μία επιπλέον παροχή που για τους λεπτολόγους φαντάζει σημαντική αφού το σκάφος δεν αντιμετωπίζεται πλέον σαν ένα όχημα αλλά αποκτά μία άλλη διάσταση που σχετίζεται με την απόλαυση.

Βέβαια προκύπτει το εξής ζήτημα: είναι η οροφή ανθεκτική όσο μία αντίστοιχη πολυεστερική; Σε αυτό το ερώτημα η σκέψη του καθενός πάει εύλογα στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Για μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική σύγκριση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι πίσω υαλοπίνακες του Atlantis είναι σταθερά τοποθετημένοι και ο μοναδικός μηχανισμός που υφίσταται είναι αυτός που ενεργοποιεί ηλεκτρικά την μερική ολίσθηση της γυάλινης επιφάνειας. Από εκεί και πέρα, η όσο το δυνατόν πιο ομαλή λειτουργία έχει να κάνει με την χρήση, για την κατά το δυνατόν ομαλότερη απορρόφηση των κραδασμών, και με την συντήρηση.

Επανερχόμενοι στο σκάφος διαπιστώνουμε μια εργονομική διάταξη καταστρωμάτων, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από ορισμένα ψήγματα πολυτέλειας. Όσο για την γενικότερη αρχιτεκτονική αντίληψη της κατασκευής του, υιοθετήθηκε ο μοντέρνος σχεδιασμός, που μεταφράζεται σε απέριττες φαινομενικά επιπλοσυνθέσεις, οι οποίες δημιουργούν ένα νεανικό και ομοιογενές αισθητικά σύνολο.

Το κύριο κατάστρωμα προσφέρει δύο χώρους ανάπαυσης, τον πρωραίο και τον πρυμναίο, οι όποιοι είναι εξοπλισμένοι με διπλό στρώμα ηλιοθεραπείας. Οι επιβάτες της πρυμναίας ζώνης έχουν σαφέστατα μεγαλύτερες ανέσεις, δεδομένης της άμεσης πρόσβασής τους στο wet bar, το υπαίθριο καθιστικό και την πρυμναία πλατφόρμα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι επιβάτες της πρωραίας περιοχής στερούνται ανέσεων δεδομένων των κόμπακτ διαστάσεων του σκάφους.

Σημαντικό στοιχείο θεωρείται ωστόσο η δυνατότητα της τοποθέτησης μιας γυάλινης πόρτας που ενσωματώνεται στο πρυμναίο τμήμα της υπερκατασκευής, προσφέροντας προστασία στο εσωτερικό, το οποίο περιλαμβάνει ένα άνετο καθιστικό με δυνατότητα της άνετης φιλοξενίας τεσσάρων ατόμων και ένα σύγχρονο πιλοτήριο στην δεξιά πλευρά.

Όσο για το κατώτερο κατάστρωμα, αυτό εξοπλίζεται είτε με δύο είτε με τρεις καμπίνες. Στην πρώτη περίπτωση, η διάταξη περιλαμβάνει μία καμπίνα με διπλό κρεβάτι πλώρα και αποκλειστικό λουτρό, ένα καθιστικό με την επιπλοσύνθεση της κουζίνας αντικριστά και μια δεύτερη καμπίνα μεγάλων διαστάσεων, πρίμα, εξοπλισμένης επίσης με αποκλειστικό λουτρό. Στη δεύτερη περίπτωση, στη θέση του καθιστικού τοποθετείται μία καμπίνα εξοπλισμένη με δύο μονές κουκέτες.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι χώροι του κατώτερου καταστρώματος είναι πολυτελείς, κατασκευασμένοι από ποιοτικά υλικά, φινιρισμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πιστοποιούν την ιταλική φινέτσα ενώ αίσθηση προκαλεί η χαμηλή τοποθέτηση των κρεβατιών.

Για την πρόωσή του, το Atlantis χρησιμοποιεί το γνωστό πλέον σύστημα Ips της σουηδικής Volvo Penta, εξαιτίας του οποίου η διαχείριση του σκάφους πραγματοποιείται εύκολα, προσφέροντας την δυνατότητα λεπτών χειρισμών κατά την ελλιμενισμό. Όσο για την ισχύ, αυτή ανέρχεται συνολικά στους 870 (2x435) ίππους, προσφέροντας μέγιστη ταχύτητα 35 περίπου κόμβων και υπηρεσιακής 28 κόμβους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 15,56 μέτρα
Μέγιστο πλάτος:4,35 μέτρα
Χωρητικότητα δεξ. καυσίμων: 1100 λίτρα
Χωρητικότητα δεξ.νερού: 420 λίτρα
Αριθμός καμπίνων: 2 ή 3
Ισχύς κινητήρων: 870 (2x435) ίπποι

Πληροφορίες: MPM Marine Hellas S.A., Mαρίνα Φλοίσβου, 17510, Παλαιό Φάληρο
τηλ.: 210 89 55 09 , www.mpmmarinehellas.com

Το Atlantis αποτελεί ένα αισθητικά πρωτοποριακό σκάφος. Σε αυτό συμβάλλουν, πέρα από την οροφή, και οι ευμεγέθεις πλευρικοί υαλοπίνακεςΟι ξεχωριστοί χώροι διαμονής σε πλώρη και πρύμνη αντίστοιχα, προσφέρουν την σχετική απομόνωση στους επιβάτεςΤο εξελιγμένο σύστημα πρόωσης με τις δύο ανεστραμμένες προς την πλώρη προπέλες προσφέρει ευελιξία και χειρισμούς ακριβείας
Στο γκαράζ φιλοξενείται ένα μικρό φουσκωτό διευκολύνοντας την πρόσβαση στα αβαθήΟι ειδικές θήκες για τα ποτά και άλλα μικροαντικείμενα θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από τους χρήστες των πρωραίων στρωμάτωνΤο πρυμναίο στρώμα εδράζεται επάνω σε μια ανθεκτική πολυεστερική βάση
Η πρυμναία πόρτα προσφέρει ηχομόνωση και προστασία στο εσωτερικόΤο wet bar εξοπλίζεται και με bbqΣτον πρυμναίο χώρο είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός πτυσσόμενου τραπεζιού, δημιουργώντας μία υπαίθρια τραπεζαρία
Στο εσωτερικό καθιστικό φιλοξενούνται άνετα τέσσερα άτομα ενώ η τηλεόραση εξοπλίζεται με μηχανισμό καταβύθισης για την προστασία της εν πλωΠέρα από τον πλήρη εξοπλισμό σε όργανα ναυσιπλοΐας και πλοήγησης, η κονσόλα εφοδιάζεται και με σύστημα κλιματισμούH ηλεκτρική οροφή προσφέρει στο εσωτερικό κυριολεκτικά... άλλον αέρα χωρίς μάλιστα φαινόμενα στροβιλισμού
Στο λουτρό διαχωρίζεται με σαφήνεια ο χώρος του ντους από μια γυάλινη πόρταΣτο δεύτερο λουτρό η καμπίνα του ντους διαθέτει ημικυκλικό σχήμαΠέρα από το χαμηλά τοποθετημένο κρεβάτι, η πρωραία καμπίνα εξοπλίζεται και με κομψές επιπλοσυνθέσεις που συμβάλλουν στην άνεση
Με λιτές γραμμές, το εσωτερικό καθιστικό ενδείκνυται για το πρωινόΜε ύψος που ανέρχεται στα 1,96 μέτρα, η πρυμναία καμπίνα υπερτερεί σε διαστάσεις έναντι της πρωραίαςΗ ιδιαιτερότητα του κρεβατιού της πρυμναίας καμπίνας έγκειται στην διαγώνια τοποθέτησή του
Η κουζίνα είναι εξοπλισμένη με όλες τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές όπως εστίες, φούρνο και φούρνο μικροκυμάτωνΗ μεσαία καμπίνα εξοπλίζεται με δύο ανακλινόμενες μονές κουκέτεςΜε απλές κινήσεις, το επάνω κρεβάτι αναπτύσσεται εύκολα
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.