Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Φουσκωτά Σκάφη


Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα φουσκωτά σκάφη αναψυχής, αγαπήθηκαν τόσο πολύ από το αγοραστικό κοινό που απέσπασαν ένα σημαντικό μερίδιο από την  αγορά των πολυεστερικών σκαφών.

Το πρώτο πράγμα που πάει στο μυαλό οποιουδήποτε γνωρίσει για πρώτη φορά τον συγκεκριμένο τύπο είναι τι θα γίνει εάν τρυπήσει. Οι απαντήσεις όμως των κατασκευαστών έχουν τόσο ισχυρά επιχειρήματα  που όχι μόνο ξεδιαλύνουν  τις αμφιβολίες του κοινού αλλά και ενισχύουν την άποψη των πρακτικά αβύθιστων σκαφών.

Καταρχήν το ύφασμα που χρησιμοποιείται έχει υποστεί τέτοιες κατεργασίες που είναι δύσκολο να υποστεί φθορά. Συν τοις άλλοις, τα φουσκωτά σκάφη είναι χωρισμένα σε αεροθαλάμους. Εάν κάποιος από αυτούς υποστεί φθορά και χάσει αέρα, τότε συνεχίζει  την πλεύση του με τους υπόλοιπους χωρίς κίνδυνο και όταν φθάσει στον προορισμό του αποκαθιστάται η ζημιά.

Στην ακραία υποθετική περίπτωση φθοράς όλων των αεροθαλάμων, ο αέρας μέσα στον αεροθάλαμο εξισώνεται με τον ατμοσφαιρικό με αποτέλεσμα το σκάφος να παραμένει στην επιφάνεια της θάλασσας και να λειτουργεί ως σωσίβιο.

Το φουσκωτό είναι ο αγαπημένος τύπος σκάφους για αυτούς που ασχολούνται με υποβρύχιο ψάρεμα και για αυτούς που αγαπάνε τα μακρινά ταξίδια και θαλάσσια χόμπι εν γένει. Στη χώρα μας υπάρχουν μάλιστα μερικοί σύνδεσμοι φουσκωτών σκαφών που απαριθμούν πολλά μέλη και συνδυάζουν παράλληλα τις διακοπές τους. Όσο για την πλεύση τους αυτή είναι ασφαλής γλυκιά και «παιχνιδιάρικη» παρέχοντας στον κυβερνήτη το συναίσθημα της ασφάλειας.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ
Οπουδήποτε εισέρχεται η έννοια της κατασκευής συνεπάγεται και μια πληθώρα διαθέσιμων υλικών για την επιλογή των οποίων είναι απαραίτητα η γνώση  και ο τρόπος χρήσης τους.

Το 1938 στο εργοστάσιο Ντυπόν στην Αμερική ανακαλύφθηκε μια νέα συνθετική ίνα το γνωστό νάιλον όπου θεωρείται ως μια μεγάλη επιτυχία στην εξέλιξη των πλαστικών. Πρόκειται για μια πλαστική ύλη όπου προέρχεται από δύο χημικές ενώσεις(τη διαμίνη και το αδιπικό οξύ).

Το νάιλον παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι πολύ ελαστικό, έχει μεγάλη αντοχή στον εφελκυσμό και χρησιμοποιείται ευρέως.

Στη συνέχεια δίνονται συγκεκριμένα υλικά κατασκευής των φουσκωτών που χωρίζονται σε υφάσματα με ελαστομερείς και πλαστομερείς επιστρώσεις.

ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
Τα πολυμερή υφάσματα hypalon neoprene υπάγονται συνήθως στην κλίμακα: 940, 1100, 1670, 1880 decitex. Συγκεκριμένα, ισχύει ο παρακάτω πίνακας.

Πολυμερή
Α. πολυαμιδίου             Β πολυεστέρα
940                                1100
1880                              1670

Το ύφασμα 940 πολυαμιδίου έχει τις ίδιες αντοχές με το 1100 πολυεστέρα. Η ίδια αντιστοιχία ισχύει για τα 1880 και 1670.

Το DECITEX είναι όρος για το μέτρημα του βάρους του νήματος και εκφράζει γραμμάρια ανά 10.000 μέτρα μήκος. Ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί στη βιομηχανία, αναπληρώνοντας την προηγούμενη μονάδα Denier, που έχει βάση τα 9000 μέτρα μήκος.

Το φουσκωτό σκάφος ξεδιπλώνει εύκολαΦουσκωτό σκάφος από τη ΥamTempest
ΝovuraniaBrigΜako
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.