Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Ξύλινα Σκάφη


Tα ξύλινα σκάφη είναι αναμφισβήτητα τα ομορφότερα και εξαιτίας του υλικού τους μεταφέρουν μια ιστορία, που ξεκινά από την εποχή που οι άνθρωποι έσκαβαν κορμούς δένδρων μετατρέποντας τους σε μικρές βάρκες για αλιεία.

Το αρχέγονο αυτό υλικό με τη μεγάλη προσαρμοστικότητα που διαθέτει στις διάφορες τεχνολογίες και χρήσεις, εξακολουθεί να αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της ναυπηγικής κατασκευής.

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκάμα ξυλείας τα βασικά όμως που χρησιμοποιούνται στη ναυπηγική είναι συγκεκριμένα όπως η φτελιά, η μουριά καθώς επίσης το έλατο και το πεύκο για την κατασκευή καταρτιών, η κερασιά που χαρακτηρίζεται για την εύκολη κατεργασία της και χρησιμοποιείται για τις εσωτερικές επιφάνειες και τα έπιπλα, το ιρόκο που κατεργάζεται επίσης εύκολα και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα για περίβλημα και το teak που διακρίνεται για τη μεγάλη του αντοχή και επενδύει τα καταστρώματα.

Υπάρχουν ορισμένα ξύλινα σκάφη που έχουν αφήσει ιστορία. Ένα από τα ομορφότερα ελληνικά σκαρία και για πολλούς ένα από καλύτερα στον κόσμο, αφορά τον «Αετό» ένα ιστιοφόρο που έχει κατασκευασθεί στα ναυπηγεία Ψαρρός που εδρεύουν στο Πέραμα. Αλλα σκάφη ξύλινα που έχουν αφήσει εποχή είναι τα αμερικάνικα Chris Craft που το όνομά τους ταυτίστηκε με τον όρο ταχύπλοο και τα ιταλικά Riva.

Στις μέρες μας, η κατασκευή του ξύλινου σκάφους φθίνει συνεχώς. Ο πιο βασικός λόγος ίσως είναι η εμφάνιση των πολυεστερικών σκαφών, στα οποία προσανατολίστηκε μεγάλο ποσοστό του αγοραστικού κοινού. Όπως είναι γνωστό, τα πολυεστερικά σκάφη μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα και αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες. Όμως το ίδιο μπορούν να προσφέρουν και τα ξύλινα σκάφη. Ένας καλός σχεδιασμός, σε συνδυασμό με τη χρήση ισχυρού κινητήρα, προσφέρει παραπλήσια αποτελέσματα.

Πέρα όμως από το πρακτικό μέρος, η αισθητική αποτελεί έναν σημαντικότατο παράγοντα, ο οποίος στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει μια μακραίωνη παράδοση. Είναι βέβαιο πως ένα ξύλινο σκάφος τραβά το βλέμμα πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, γιατί το ξύλο έχει ζωή.

Μπορεί βέβαια η συντήρηση να αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα για το αγοραστικό κοινό, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης γνώσεων είναι όμως γεγονός όμως πως ένα καλό ξύλινο σκάφος δεν απαιτεί σημαντικά περισσότερη συντήρηση απ’ ό,τι ένα πολυεστερικό.

 Το ξύλινο σκάφος ίσως απαιτεί κάποια επιπλέον φροντίδα σε λεπτομέρειες, οπότε είναι απαραίτητη η ενασχόληση του ιδιοκτήτη, με την προϋπόθεση ότι έχει μεράκι για το σκάφος. Γεγονός είναι ότι το ξύλινο σκάφος αντέχει πολύ στον χρόνο. Απόδειξη αποτελεί το ότι σήμερα υπάρχουν παλαιά ξύλινα σκάφη, για παράδειγμα 50 ετών, πολυεστερικά όμως ελάχιστα.

Chris SmithΜοναδική κομψότηταΜοντέλα εποχής
Αγώνες σκαφώνTIMES 1959Μικρά θαύματα
Riva 1Riva 2Riva 3
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.