Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Μάρτιος 2010 > Azimut 72sΑπό τον Αιμίλιο Χατζηδάκη


Απόλυτη συμμετρία στα 72 πόδια

Επιδεικνύοντας την αυθεντικότητα του σχεδιασμού του το νέο Azimut 72s εστιάζει στις προδιαγραφές ενός πολυτελούς σκάφους, μετατρέποντας σε πλεονέκτημα τις μεγάλες διαστάσεις του που μεταφράζονται σε πολυτελείς, άνετους και καλαίσθητους χώρους.

Ο σχεδιασμός του πηγάζει από το "αδελφό" μοντέλο Azimut 103s το οποίο είχε διακριθεί την χρονιά παραγωγής του, το 2008, με την ύψιστη διάκριση ως σκάφος της χρονιάς στην κατηγορία σκαφών ημιεκτοπίσματος από 30 έως 39 μέτρα, προσφέροντας τα εύσημα στους δημιουργούς του, τον ναυπηγό Stefano Righini και τον σχεδιαστή εσωτερικών, Carlo Galeazzi.

Μετά λοιπόν την επιτυχία του 103s, ο πρόεδρος του ναυπηγείου Paolo Vitelli, επιθυμώντας να επαναλάβει την επιτυχία της ναυαρχίδας της σειράς "S", ανέθεσε στην ίδια σχεδιαστική ομάδα το νέο εγχείρημα στα 72 πόδια, με την προϋπόθεση να μοιάζει στο μεγαλύτερο μοντέλο. Στο σημείο αυτό βέβαια ορισμένοι θα σκεφτούν ότι το νέο σκαρί, δεδομένου ότι βασίστηκε σε ένα ήδη υπάρχον σκάφος, δεν αποτελεί μια νέα ιδέα.

Πράγματι έτσι είναι, απλά εμείς θα προσθέσουμε ότι βασίστηκε σε ένα επιτυχημένο σκάφος που, μπορεί να μην προσφέρει μια νέα καινοτόμα πρόταση, προσφέρει όμως μια δοκιμασμένη και επιτυχημένη εφαρμογή στην οποία μάλιστα οι σχεδιαστές προσάρμοσαν -όπως θα διαπιστώσουμε παρακάτω- τις νέες σχεδιαστικές αντιλήψεις καθώς επίσης και ένα προηγμένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, καθιστώντας το σκάφος σύγχρονο από κάθε άποψη.

Δικαιολογώντας τον χαρακτηρισμό του σπορ σκάφους, το Azimut 72s εντυπωσιάζει με την αισθητική και την πληρότητά του. Εκτεινόμενο σε τρία συνολικά καταστρώματα, είναι εξοπλισμένο με μια υπερκατασκευή η οποία φέρει στην κορυφή της ένα fly bridge και μια ανοιγόμενη οροφή. Όσο για το κύριο κατάστρωμα, οι μεγάλες του διαστάσεις δημιουργούν ευμεγέθεις επιφάνειες πλώρα και πρίμα ενώ η γάστρα του εξοπλίζεται με τους γνωστούς πλέον τετράγωνους υαλοπίνακες στο μέσο και τους ορθογώνιους πλώρα, προσδίδοντας στο σκάφος αναγνωρισιμότητα. Όσο για το χρώμα του, η κόκκινη απόχρωση που έχει καθιερωθεί στην σειρά "S" έρχεται ξανά στο προσκήνιο ως μια επιλογή η οποία ταιριάζει απόλυτα στο σκάφος και συνάδει με τις υψηλές επιδόσεις και φυσικά την προσωπικότητα.

Ο εξοπλισμός του fly bridge, κυρίως σε επίπεδο άνεσης, δείχνει ικανός να συνεισφέρει σε μια αποτελεσματική φιλοξενία, μέσα από τα μεγάλα και αναπαυτικά στρώματα ηλιοθεραπείας και το υπαίθριο καθιστικό. Αυτό ωστόσο που χρήζει ιδιαίτερης μνείας είναι το πιλοτήριο, που εξοπλίζεται από ένα ιδιαίτερο σύστημα πλοήγησης βασιζόμενο σε joysticks τα οποία εδράζονται επάνω στην πολυθρόνα καταργώντας το τιμόνι, προσφέροντας παράλληλα χειρισμούς ακριβείας.

Στο κύριο κατάστρωμα η ποιότητα κατασκευής κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, με τους διαθέσιμους χώρους να εξασφαλίζουν άνεση και ασφάλεια. Κυρίαρχο μέρος αποτελεί το πρυμναίο καθιστικό το οποίο έχει διττό χαρακτήρα, αφού αρχικά εξυπηρετεί ως υπαίθριο καθιστικό-τραπεζαρία που μετατρέπεται με απλές κινήσεις σε ένα τεράστιο χώρο ηλιοθεραπείας. Όσο για τις παράπλευρες παροχές, στον χώρο, πέρα από το πλήρες wet bar, προσφέρονται μεγάλοι χώροι αποθήκευσης και αποτελεσματική προστασία από τις καιρικές συνθήκες από την επιμήκυνση του fly προς την πρύμνη.

Το αδιαμφισβήτητα ποιοτικό εσωτερικό έχει την τιμητική του στο νέο μοντέλο το οποίο φέρει μια ιδιαίτερη διαρρύθμιση. Με δεδομένους τους μεγάλους πλευρικούς υαλοπίνακες, αρχικά δημιουργήθηκε ένα θέμα αφού οι σχεδιαστές μπορεί να προσέφεραν πλούσιο φυσικό φως στο εσωτερικό, από την άλλη πλευρά όμως θυσίασαν χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να τοποθετήσουν διάφορες επιπλοσυνθέσεις. Βέβαια δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα, η οποία υλοποιήθηκε με νέες χαμηλές επιπλοσυνθέσεις εναρμονισμένες στα καθιστικά, που στην προκειμένη περίπτωση διαθέτουν απόλυτη συμμετρία στις δύο πλευρές προσδίδοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η καλαισθησία του χώρου ενισχύεται από την ανισόπεδη διάταξη, που διαχωρίζει με σαφήνεια το καθιστικό από την τραπεζαρία. Όσο για την επίπεδη τηλεόραση, αυτή τοποθετήθηκε στο κεντρικό τραπέζι του καθιστικού, συνδυαζόμενη μάλιστα με έναν μηχανισμό καταβύθισης ο οποίος την τοποθετεί στο εσωτερικό της επιπλοσύνθεσης, προφυλάσσοντάς την κατά το ταξίδεμα.

Την τιμητική του έχει και ο φωτισμός του χώρου ο οποίος φιλοξενείται σε καλαίσθητες ξύλινες επιφάνειες στην οροφή, προσδίδοντας μάλιστα μια ευρεία γκάμα φωτεινότητας, προερχόμενης κυρίως από λαμπτήρες ιωδίνης ρυθμιζόμενης δέσμης και λαμπτήρες led.

Η αποτελεσματική διαχείριση του σκάφους εξασφαλίζεται από ένα state of the art πιλοτήριο, από το οποίο λείπουν οι πολλοί διακόπτες αφού έχουν αντικατασταθεί από οθόνες αφής, που συνδυάζονται μαζί με εξελιγμένα όργανα ναυσιπλοΐας και πλοήγησης. Όσο για τα διπλά χειριστήρια των μηχανών, αυτά είναι ηλεκτρονικά και διαθέτουν μικρό μέγεθος ενώ συνδυάζονται κατάλληλα με το ρυθμιζόμενο καθ΄ύψος τιμόνι, προσφέροντας στον καπετάνιο έναν σύγχρονο και άνετο σταθμό διακυβέρνησης.

Αντάξιο των προσδοκιών είναι και το κατώτερο κατάστρωμα, το οποίο φιλοξενεί επιμελώς τρεις συνολικά καμπίνες οι οποίες διέπονται από άνεση και πολυτέλεια. Όλες ανεξαιρέτως εφοδιάζονται με αποκλειστικό λουτρό, ενώ η καμπίνα master και η Vip φέρουν διπλό κρεβάτι και η καμπίνα των φιλοξενουμένων δύο μονές κουκέτες, την μία δίπλα στην άλλη.

Στην πράξη, το Azimut 72s με τους 3600 συνολικά ίππους επιταχύνει γρήγορα και, αγγίζοντας την τελική ταχύτητα των 39 κόμβων, επιβεβαιώνει τη δεδομένη ανωτερότητα του στο υγρό στοιχείο. Και αυτό χωρίς να χρειαστεί κανείς να υπερβάλει στους χειρισμούς ενώ για τους πιο συνετούς, οι 34 κόμβοι υπηρεσιακής ταχύτητας φθάνουν και περισσεύουν για γρήγορα υδάτινα δρομολόγια με σχετική οικονομία στα, ακριβά πλέον, καύσιμα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 22,32 μέτρα
Μήκος γάστρας: 21,95 μέτρα
Βύθισμα: 2,4 μέτρα
Εκτόπισμα: 46 τόνοι
Χωρητικότητα δεξ. καυσίμων: 4.800 λίτρα
Χωρητικότητα δεξ. νερού: 1.100 λίτρα
Αριθμός καμπίνων: 3 + πλήρωμα
Αριθμός κρεβατιών: 6 + 2 πληρώματος
Κινητήρες: 2x1800 ίπποι
Μέγιστη ταχύτητα: 39 κόμβοι
Υπηρεσιακή ταχύτητα: 34 κόμβοι

Η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε, μετά Βαΐων και κλάδων, στις Κάνες, σε μια φαντασμαγορική τελετή που η ιταλική φίρμα γνωρίζει να διοργανώνει πολύ καλά Αναμφίβολα, το κόκκινο "του πάει" πολύ, επιβαρύνοντας όμως ανάλογα το τελικό τίμημαΗ πληρότητα της υπερκατασκευής διακρίνεται άμεσα εξαιτίας της συνύπαρξης της ανοιγόμενης οροφής και του Fly bridge
Το πιλοτήριο στο fly, εξοπλίζεται με joysticks τα οποία προσφέρουν έναν αποτελεσματικό χειρισμό Aποψη του joystickΤα μεγάλα στρώματα στο fly προσφέρουν άνετη φιλοξενία
Πρίμα προσφέρονται δύο ατομικά στρώματαΑν και σχεδόν κάθετη, η σκάλα που συνδέει το ανώτερο με το κύριο κατάστρωμα, καθίσταται ασφαλήςΤο τραπέζι στο πρυμναίο καθιστικό είναι ρυθμιζόμενο καθ ύψος και φιλοξενεί τα στρώματα ηλιοθεραπείας
Το υπαίθριο καθιστικό, φιλοξενεί με άνεση έξι άτομαΗ ηλιοροφή συνεισφέρει σε πλούσιο φυσικό φως και εξαερισμό στο εσωτερικόΟ μοντέρνος σχεδιασμός της τραπεζαρίας συνεισφέρει σε έναν νεανικό χαρακτήρα στο εσωτερικό
Χαρακτηριστικές είναι οι χαμηλές πλευρικές επιπλοσυνθέσεις καθώς επίσης και η τηλεόραση στο καθιστικόΚατά τις βραδινές ώρες το εσωτερικό αναδεικνύεται από τον ιδιαίτερο φωτισμό Ένα καλά εξοπλισμένο πιλοτήριο προσφέρει πλήθος πληροφοριών και άνεση για δύο ναβάτες
Χωρίς να καταλαμβάνει μεγάλο χώρο, η κουζίνα διαθέτει πλήρη εξοπλισμόΗ καμπίνα του ιδιοκτήτη περιλαμβάνει στον εξοπλισμό της ένα υπέρδιπλο κρεβάτιΤα πλευρικά παράθυρα συνεισφέρουν σε μια φωτεινή και εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα
Το λουτρό της καμπίνας περιλαμβάνει δύο εντυπωσιακούς νιπτήρες κίτρινης απόχρωσηςΗ ίδια καμπίνα διαθέτει αποκλειστικό δωμάτιο για ντουλάπαΗ Vip καμπίνα είναι εγκατεστημένη στην πρωραία περιοχή και εξοπλίζεται με διπλό κρεβάτι ενώ τα πλευρικά παράθυρα εντυπωσιάζουν
Aποψη του λουτρού της Vip καμπίναςΗ καμπίνα των φιλοξενούμενων εξοπλίζεται με δύο μονές κουκέτεςAποψη του λουτρού της καμπίνας των φιλοξενούμενων
Πλάγια όψη του Azimut 72sΚάτοψη του flyΚάτοψη του κύριου καταστρώματος
Κάτοψη του κατώτερου καταστρώματος
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.