Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Νοέμβριος 2010 > Pershing 92Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Η γοητεία του μοντέρνου

Με ένα νέο και επαναστατικό, σε επίπεδο σχεδιασμού, σκάφος η Pershing περιφρουρεί την ηγετική της θέση στην κατηγορία των σκαφών flybridge. Οι "φρέσκιες" γραμμές του και πολύ περισσότερο η δυναμική του συμπεριφορά στη θάλασσα κερδίζουν τις εντυπώσεις, προσθέτοντας... πόντους στο νεότευκτο σκάφος.

Ο λόγος για το Pershing 92, το εκκεντρικό design του οποίου είναι αυτό που αποτελεί βασικό αντικείμενο κριτικής καθώς ξεφεύγει από τα συνήθη πρότυπα της κατηγορίας, αμφισβητώντας ξεκάθαρα το σοβαροφανή τρόπο προσέγγισης του ανταγωνισμού.

Αναζητώντας τις ιδιαιτερότητες του νέου μοντέλου, είναι αναπόφευκτο να μην σταθούμε στην άτρακτο η οποία με μια πρώτη ματιά ξεγελά αφού παραπέμπει περισσότερο σε κουπέ. Με μια πιο προσεκτική παρατήρηση όμως διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός flybridge το οποίο έχει τοποθετηθεί ...διακριτικά. Όσο δε για την υπερκατασκευή, η τοξοειδής οροφή της -η οποία καταλήγει με τον πλέον κομψό τρόπο στο πρυμναίο και πρωραίο τμήμα- εξακολουθεί να ορίζει τη σχεδιαστική ταυτότητα του σκάφους και μαζί με τους ελλειψοειδείς υαλοπίνακες αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με τα υπόλοιπα μοντέλα του ναυπηγείου. Όσο για τη γάστρα, αποπνέοντας μια αίσθηση στιβαρότητας εξοπλίζεται με τους χαρακτηριστικούς πλέον υαλοπίνακες που εφαρμόζει η ιταλική εταιρεία στα μοντέλα της, προσφέροντας αναγνωρισιμότητα και πλούσιο φως στους ανταποκρινόμενους χώρους.

Η εξοπλιστική πληρότητα και πολύ περισσότερο η ευρυχωρία που προκύπτει από τις μεγάλες διαστάσεις και τα τρία συνολικά καταστρώματα, συμβάλλουν καθοριστικά στην άνετη διαβίωση. Στο ανώτερο κατάστρωμα, για παράδειγμα, προσφέρονται πολλά ωφέλιμα τετραγωνικά τα οποία έχουν επενδυθεί με τικ ενώ, πέρα από το πολύ καλά οργανωμένο πιλοτήριο, ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα τεράστιο στρώμα ηλιοθεραπείας και έναν καναπέ αντικριστά.

Η αναβαθμισμένη διαβίωση προκύπτει και στο κύριο κατάστρωμα, στην πρωραία περιοχή του οποίου φιλοξενείται ένα υπαίθριο καθιστικό προσφέροντας στους ναβάτες στιγμές χαλάρωσης και απομόνωσης. Όσο για το πρυμναίο μέρος, εκεί συναντάμε ένα ευμέγεθες στρώμα ηλιοθεραπείας μπροστά από το οποίο αναπτύσσεται η -πλήρως προστατευμένη από την οροφή του fly- υπαίθρια τραπεζαρία.

Εκεί που αλλάζουν άρδην τα πράγματα είναι στο εσωτερικό το οποίο, αν θέλαμε να το χαρακτηρίσουμε μονολεκτικά θα το λέγαμε εκθαμβωτικό! Οι λιγοστές επιπλοσυνθέσεις σε συνδυασμό με τις ανοιχτόχρωμες επιφάνειες και το πλούσιο φυσικό φως δημιουργούν ένα αστραφτερό σύνολο.

Τα μοναδικά έπιπλα του σαλονιού αποτελούν δύο καναπέδες που συνοδεύονται από ένα χαμηλό ορθογώνιο τραπέζι με στρογγυλεμένες γωνίες και ένα χαμηλό έπιπλο αντικριστά που φιλοξενεί τόσο στην επιφάνεια του όσο και... στο εσωτερικό του την τηλεόραση!

Η τραπεζαρία εξοπλίζεται με ένα στρογγυλό γυάλινο τραπέζι και είναι σε θέση να φιλοξενήσει άνετα έως οκτώ άτομα. Όσο για το πιλοτήριο, τον πρώτο λόγο έχει η ορατότητα η οποία, παρά τις μεγάλες διαστάσεις και τα ενδεχόμενα εμπόδια, είναι πολύ καλή προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει τρία ατομικά καθίσματα και μια πλήρως εξοπλισμένη κονσόλα.

Πολυτελές, κομψό και ταυτόχρονα λειτουργικό είναι και το κατώτερο κατάστρωμα το οποίο ακολουθεί χωρίς παρερμηνείες τις υψηλές προδιαγραφές του κατασκευαστή. Εκεί συναντάμε τις τέσσερις συνολικά καμπίνες, με τις δύο εξ αυτών να είναι πλευρικές και να εξοπλίζονται με δύο μονές κουκέτες ενώ οι άλλες δύο διαθέτουν διπλά κρεβάτια. Όλες ανεξαιρέτως οι καμπίνες εξοπλίζονται με αποκλειστικό λουτρό. Όσο για το πλήρωμα, ας όψεται το πρυμναίο τμήμα όπου φιλοξενεί δύο επιπλέον καμπίνες, κουζίνα και καθιστικό.

Το σύγχρονο και ταυτόχρονα νεανικό προφίλ του Pershing 92 υποστηρίζει με το δικό του τρόπο το μηχανοστάσιο, το οποίο φιλοξενεί δύο πετρελαιοκινητήρες συνολικής ισχύος 4900 ίππων. Οι δύο μηχανές συνεργάζονται με ένα σύστημα προπελών επιφανείας -Arneson- που συμβάλει με τη σειρά του στην ώση των 69 τόνων του σκάφους και στην επίτευξη υψηλών ταχυτήτων. Έτσι, πριν ακόμη τερματίσει η διαδρομή των διπλών χειριστηρίων, το σκάφος αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 38 κόμβων την οποία μπορεί να διατηρήσει για περίπου 400 συνεχόμενα μίλια που φθάνει η αυτονομία. Όσο για την τελική ταχύτητα αυτή φθάνει τους 42 κόμβους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 27,96 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 6,23 μέτρα
Εκτόπισμα (έμφορτο): 81.400 κιλά
Εκτόπισμα (άφορτο): 69.000 κιλά
Χωρητικότητα δεξ. καυσίμων: 9.000 λίτρα
Χωρητικότητα δεξ. νερού: 1.200 λίτρα
Μέγιστη ταχύτητα: 42 κόμβοι
Υπηρεσιακή ταχύτητα: 38 κόμβοι
Αυτονομία: 385 ναυτικά μίλια
Γεννήτριες: 2 x 20 kW
Κλιματισμός: 108 KBTU
Κινητήρες: 2x MTU 16V 2000, 2 x 2.450 ίπποι
Προπέλα ελιγμών πλώρης: 24 ίπποι
Αριθμός καμπίνων (χωρίς του πληρώματος): 4

Πληροφορίες: EKKA ΣKAΦH, Δαβάκη 2 & Λ. Πoσειδώνoς, Αλιμος 175 55, τηλ.: 210.9848.992, fax: 210.9884.420, www.ekkayachts.gr

Το νεότευκτο σκάφος αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα εκθέματα στο πρόσφατο ναυτικό σαλόνι της ΓένοβαςΟι γυάλινες επιφάνειες στη γάστρα και την υπερκατασκευή αποτελούν σημεία αναφοράς της εξωτερικής του εμφάνισης Η μέγιστη ταχύτητα αγγίζει τους 42 κόμβους ενώ με ταχύτητα 38 κόμβων είναι σε θέση να διανύσει 400 ναυτικά μίλια
Το υπαίθριο καθιστικό της πλώρης αποτελεί ένα επιπλέον μέρος ηρεμίας και απομόνωσηςΗ μεγάλη επιφάνεια του fly επέτρεψε στην τοποθέτηση ενός ιδιαιτέρως μεγάλου στρώματος ηλιοθεραπείαςΗ παρουσία των στρωμάτων ηλιοθεραπείας ολοκληρώνεται με την παρουσία ενός υπέρδιπλου στην πρυμναία περιοχή
Τα λιγοστά έπιπλα και η μεγάλη επιφάνεια καθιστούν το εσωτερικό ευρύχωρο και αστραφτερόΠοιοτική ξυλεία επενδύει όλο το δάπεδο ενώ οι λευκές αποχρώσεις τονίζονται από το πλούσιο φυσικό φωςΗ πρυμναία πόρτα ανοίγει πλήρως ενώνοντας κατά κάποιο τρόπο το εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο
Καταλαμβάνοντας όλο το διαθέσιμο πλάτος, η καμπίνα του ιδιοκτήτη περιλαμβάνει ένα διπλό κρεβάτιΤο ίδιο ισχύει και για την Vip καμπίνα, η οποία εξοπλίζεται με αποκλειστικό λουτρόΠλάγια όψη του Pershing 92
Κάτοψη του ανώτερου καταστρώματοςΚάτοψη του κύριου καταστρώματοςΚάτοψη του κατώτερου καταστρώματος
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.