Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Τα highlights από το Ναυτικό Σαλόνι του Λονδίνου 2011Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Δυνατές συγκινήσεις δια μέσου εντυπωσιακών σκαφών προσέφερε το φετινό ναυτικό σαλόνι του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 16 Ιανουαρίου, στο Tullett Prebon.

Όπως κάθε χρόνο, η έκθεση προσέλκυσε χιλιάδες άτομα που είτε ενδιαφέρονται να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα, είτε σχεδιάζουν να επενδύσουν στον τομέα του σκάφους αναψυχής. Φυσικά υπήρχαν και αυτοί που απλά ήθελαν να περιδιαβούν στους χώρους της έκθεσης, παρατηρώντας τα πολυάριθμα προϊόντα που παρουσιάζονταν στα περίπτερα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σκάφη "made in England" είχαν την τιμητική τους. Αναφερόμαστε φυσικά στα ναυπηγεία Princess, Sealine, Fairline και Sunseeker τα οποία παρουσίασαν αξιόλογα μοντέλα, ενώ το αντίπαλο δέος προήλθε κυρίως από τη Γηραιά Ήπειρο.

Εκτιμώντας πως στο μέλλον η αγορά θα προσανατολισθεί στα μεγάλα μεγέθη, η Princess παρουσίασε το πρώτο της superyacht ενώ η Fairline ακολουθώντας διαφορετική στρατηγική, εστίασε στη μικρομεσαία κατηγορία, εξελίσσοντας τη γκάμα της. Όσο για τη Sealine, εντυπωσίασε για άλλη μια φορά με τα ιδιαίτερα σκάφη της και τα ασυνήθιστα σχήματά τους ενώ, τέλος, η Sunseeker έκλεψε την παράσταση με τα ρηξικέλευθα νέα μοντέλα της στα superyachts, δείχνοντας ότι διαθέτει την πρωτοκαθεδρία.

Παρακάτω παρουσιάζουμε έξι μοντέλα τα οποία τράβηξαν τα βλέμματα, το κάθε ένα για τους δικούς του λόγους, δείχνοντας ότι το προσεχές διάστημα θα αποτελέσουν εκ των πρωταγωνιστών της κατηγορίας τους.

1. Princess 32M

Προσανατολίζοντας τη γκάμα του σε μεγέθη που δεν μας έχει συνηθίσει, το ναυπηγείο Princess Yachts εισέρχεται για πρώτη φορά στο χώρο των superyachts με το πρώτο του μοντέλο από τη νέα σειρά M Class, που φτάνει τα 32 μέτρα.

Πλεονέκτημα τη βρετανικής φίρμας αποτελεί η επί σειρά ετών παρουσία της στο χώρο των open και flybridge μοντέλων. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός, δεδομένων των πολύ ισχυρών "παικτών" που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Το νέο μοντέλο προσφέρεται σε εκδόσεις των τεσσάρων ή πέντε καμπίνων, με την καμπίνα του ιδιοκτήτη να βρίσκεται στο κύριο κατάστρωμα ενώ το αποκλειστικό λουτρό της εξοπλίζεται με ξεχωριστό ντους και μπανιέρα jakuzzi. Όσο για τις υπόλοιπες καμπίνες, αυτές είναι τοποθετημένες στο κατώτερο κατάστρωμα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος 32 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 7,11 μέτρα
Βύθισμα: 1,98 μέτρα
Εκτόπισμα: 104 τόνοι
Χωρητικότητα δεξαμενών καυσίμων: 12.900 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενών νερού: 1.800 λίτρα
Μηχανές: 2x1925 ίπποι ή 2x2400 ίπποι ή 2x2600 ίπποι


Πληροφορίες: American Marine, Βουλιαγμένης 96 Γλυφάδα

2. Sunseeker Predator 115

Το βρετανικό ναυπηγείο εντυπωσίασε και μάλιστα "εντός έδρας" παρουσιάζοντας μια σειρά καλαίσθητων σκαφών. Αναλυτικά, στην έκθεση συμμετείχε με τα μοντέλα Predator 115, 40M, 30M, Predator 84, Manhattan 73, Manhattan 63, Predator 64, Predator 60, Manhattan 52 και Portofino 48.

Την παράσταση έκλεψαν δύο μοντέλα, τα Predator 115 και Manhattan 73.

Με μοντέρνο σχεδιασμό, το Predator 115 εξοπλίζεται με μια μεγάλη λευκή υπερκατασκευή η οποία "δένει" αισθητικά με την μαύρη άτρακτο του σκάφους, προσδίδοντας ένα μεγαλόπρεπο σύνολο. Η υπερκατασκευή ωστόσο, διαθέτει καμπύλες γραμμές και περιλαμβάνει μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που προσδίδουν στο εσωτερικό πλούσιο φυσικό φως.

Όσο για τον εξοπλισμό των εξωτερικών χώρων, στο fly περιλαμβάνεται μια πλήρης υπαίθρια τραπεζαρία, ένα μπαρ, ένα wet bar, χώρος ηλιοθεραπείας και φυσικά ένα σύγχρονο πιλοτήριο ενώ στο πρυμναίο μέρος του κύριου καταστρώματος έχει τοποθετηθεί ένα επιπλέον μεγαλόπρεπο καθιστικό. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί και ένα επιπλέον ευμέγεθες καθιστικό που είναι τοποθετημένο στο πρωραίο μέρος της υπερκατασκευής ενώ το κατάπρωρο τμήμα είναι ανισόπεδο και ευρύχωρο διευκολύνοντας τις εργασίες.

Το νέο Sunseeker 115 εξοπλίζεται με πέντε πολυτελείς καμπίνες ενώ η ταχύτητα θα φθάνει τους 30 κόμβους, με την αυτονομία να αγγίζει τα 1250 ναυτικά μίλια.

Το δεύτερο νεότευκτο μοντέλο της εταιρίας, Manhattan 73, εξοπλίζεται με μια εντελώς νέα γάστρα που επιτρέπει την αξιοποίηση των καταστρωμάτων που χτίζονται επάνω σε αυτή στο μέγιστο. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο ωστόσο του νέου μοντέλου αφορά το σύστημα πηδαλιουχίας το οποίο εξοπλίζεται με joystick ενώ επιτρέπει χειρισμούς ακριβείας διευκολύνοντας κατά πολύ το πλήρωμα.

Στο εσωτερικό περιλαμβάνονται τρεις καμπίνες με διπλό κρεβάτι και μία επιπλέον με δύο κουκέτες. Όσο για τη μέγιστη ταχύτητα, αυτή αγγίζει τους 32 κόμβους, με την υπηρεσιακή να φθάνει τους 25 κόμβους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Predator 115

Ολικό μήκος 34,53 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 7,39 μέτρα
Βύθισμα: 2,38 μέτρα

Manhattan 73

Ολικό μήκος 22,60 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 5,73 μέτρα
Βύθισμα: 1,63 μέτρα

Πληροφορίες: Sunseeker Hellas, Λ. Ποσειδώνος 15 και Δαβάκη, Αθήνα τηλ. :210-9843822, http://www.sunseekergreece.gr/

3. Fairline Targa 50

Έχοντας καθιερωθεί διεθνώς από τη σχέση ποιότητας / τιμής των σκαφών της, το βρετανικό ναυπηγείο Fairline παρουσίασε ένα νέο μοντέλο που συγκαταλέγεται στη γνωστή σειρά Targa.

Το νέο Targa 50 συνοδεύεται από όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα ποιοτικό σκάφος, αποδεικνύοντας ότι το ναυπηγείο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη γνώμη των ιδιοκτητών, ενσωματώνοντας έντεχνα τις επιθυμίες τους στα νέα σκάφη τους.

Με ελκυστικό παρουσιαστικό, το καινούριο 50άρι εξοπλίζεται με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες τόσο στην υπερκατασκευή όσο και στη γάστρα, καθιστώντας το καθιστικό και τις καμπίνες φωτεινά. Η δυνατότητα ωστόσο ανοιχτού ή κλειστού σαλονιού εξαιτίας της ανοιγόμενης οροφής αποτελεί μια επιπλέον απολαυστική δυνατότητα.

Στο κατώτερο κατάστρωμα φιλοξενούνται τρεις συνολικά πολυτελείς καμπίνες και δύο λουτρά. Η πρωραία καμπίνα εξοπλίζεται με ένα υπέρδιπλο κρεβάτι και αποκλειστικό λουτρό ενώ οι δύο πρυμναίες καμπίνες είναι εξίσου άνετες και μπορούν να μετατρέψουν πολύ εύκολα τα δύο μονά κρεβάτια τους σε διπλά.

Το νεότευκτο Targa συνοδεύεται και από ορισμένα άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά όπως η ύπαρξη καμπίνας πληρώματος, κάτι εξαιρετικά σπάνιο σ" ένα σκάφος αυτού του μεγέθους, ή η δυνατότητα μετατροπής της σε μεγάλη αποθήκη. Τέλος, οι ευρύχωρες δεξαμενές καυσίμων και νερού προσφέρουν στο σκάφος μεγάλη αυτονομία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 15,44 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 4,47 μέτρα
Βύθισμα: 0,94 μέτρα
Εκτόπισμα: 16,4 τόνοι
Χωρητικότητα δεξαμενών καυσίμων: 2.300λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενών νερού: 600 λίτρα
Μηχανές : 2x570 ίπποι ή 2x670 ίπποι ή 2x710 ίπποι


Πληροφορίες: Riginos Yachts, Περγάμου 27, 16675 Γλυφάδα, Αττική, τηλ.:210 962127,
http://www.riginosyachts.com/

4. Beneteau Swift Trawer 44

Το νέο μοντέλο της Beneteau που προκάλεσε έκθεση στο ναυτικό σαλόνι του Λονδίνου ήταν αναμφίβολα το Swift Trawer 44. Διατηρώντας μια παραδοσιακή αισθητική, το νεότευκτο σκάφος συνοδεύεται από άνετους χώρους, και πολύ καλή ποιότητα πλεύσης στις δύσκολες καιρικές συνθήκες ενώ οι επιδόσεις του είναι σχεδόν εφάμιλλες με αυτές των σύγχρονων μηχανοκινήτων. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στη σύγχρονη γάστρα του η οποία διαθέτει βαθύ V και σχεδόν κάθετη ακμή στην πρώρα ενώ η κατασκευή της είναι τύπου σάντουιτς πολυεστερικής ρητίνης, με πυρήνα από φάιμπερ και μπάλσα, κρατώντας το βάρος σε λογικά επίπεδα.

Το νέο 44άρι αποτελεί μια ιδανική επιλογή για το κοινό που ενδιαφέρεται για πολυήμερες κρουαζιέρες, δεδομένου ότι προσφέρει ένα ευρύχωρο και άριστα αξιοποιήσιμο εσωτερικό το οποίο παραπέμπει άνετα σε μεγαλύτερο κατά δύο έως τρία μέτρα σκάφος. Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει, συν τοις άλλοις, δύο άνετες καμπίνες με αποκλειστικά λουτρά.

Το νέο Swift Trawler 44 πιστοποιείται στην κατηγορία Β (8 μποφόρ άνεμος, 4 μέτρα κύμα)

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 13,88 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 4,25 μέτρα
Βύθισμα: 1,05 μέτρα
Εκτόπισμα:10.895 κιλά
Χωρ. δεξ. καυσίμων: 1400 λίτρα
Χωρ. δεξ. νερού: 640 λίτρα
Κινητήρες: 2x300 ίπποι

Πληροφορίες: Vernicos Yachts, Λ. Ποσειδώνος 11, Άλιμoς, τηλ.: 210 9896000, www.vernicos.com

5. Bavaria 34 sport

Με νέο προφίλ, κατασκευαστική ποιότητα και επιδόσεις στο υγρό στοιχείο, το νέο Bavaria 34 sport εντείνει τον ανταγωνισμό στη μικρομεσαία κατηγορία, δίνοντας στο γερμανικό ναυπηγείο ρόλο πρωταγωνιστή.

Ακολουθώντας την επιτυχημένη σχεδιαστική συνταγή των πιο πρόσφατων μοντέλων, η εταιρεία συνεργάστηκε με το σχεδιαστικό γραφείο BMW Group Designworks προσφέροντας ένα ελκυστικό σκάφος.

Η σχεδιαστική του συγγένεια με τα υπόλοιπα νέα μοντέλα διακρίνεται άμεσα. Οι ομοιότητες ξεκινούν καταρχήν από την ογκώδη άτρακτο η οποία αποπνέει την ανάλογη στιβαρότητα. Τη σκυτάλη παίρνει η ακμή της πρώρας ενώ, τέλος, ομοιότητες παρουσιάζονται και στο ένα παρατροπίδιο που εξέχει πλευρικά εξασφαλίζοντας στο σκάφος καλή διαγωγή κατά το διάμηκες.

Περνώντας τώρα στα ...ατομικά του στοιχεία το σκάφος εξοπλίζεται με δύο καμπίνες, με την πρωραία να διαθέτει ένα διπλό κρεβάτι και την πρωραία δύο μονές κουκέτες ενώ κινείται με χρήση εσωεξωλεμβίων κινητήρων πετρελαίου, ισχύος 2x220, 2x260 και 2x370 ίππων ή βενζίνης ισχύος 2x260 ή 2x320 ίππων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 10,80 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 3,59 μέτρα
Βύθισμα: 0,70 μέτρα
Εκτόπισμα: 6.200 κιλά
Χωρ. δεξ. καυσίμων: 520 λίτρα
Χωρ. δεξ. νερού: 150 λίτρα
Κινητήρες: 2x260, ή 2x320 ίπποι

Πληροφορίες: Kiriacoulis Mediterranean, Λ. Αλίμου 7, Aλιμος, τηλ.: 210.9886.187-91,

6. Sealine F42

Ένα ιδιαίτερο σκάφος για ιδιαίτερα γούστα παρουσίασε το βρετανικό ναυπηγείο Sealine, διαμέσου του μοντέλου του F42 το οποίο διακρίνεται για το ασυνήθιστο lay out και την πρακτικότητά του.

Η μεγάλη του υπερκατασκευή αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα, ενώ η οροφή της επεκτείνεται προς τα πίσω, δημιουργώντας ίσως το μεγαλύτερο fly bridge στην κατηγορία του.

Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από το πλούσιο φυσικό φως το οποίο οφείλεται στις μεγάλες ενιαίες γυάλινες επιφάνειες της υπερκατασκευής. Όσο για το κατώτερο κατάστρωμα, αυτό εξοπλίζεται με δύο ή τρεις καμπίνες, με την πρωραία να περιλαμβάνει ένα διπλό κρεβάτι και αποκλειστικό λουτρό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 13,60 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 4,48 μέτρα
Βύθισμα: 1,01 μέτρα
Εκτόπισμα: 11.800 κιλά
Χωρ. δεξ. καυσίμων: 1.200 λίτρα
Χωρ. δεξ. νερού: 500 λίτρα

Princess 32MPrincess 32MPrincess 32M
Sunseeker Predator 115Sunseeker Predator 115Sunseeker Predator 115
Sunseeker Manhattan 73Sunseeker Manhattan 73Sunseeker Manhattan 73
Fairline Targa 50Fairline Targa 50Fairline Targa 50
Beneteau Swift Trawer 44Beneteau Swift Trawer 44Beneteau Swift Trawer 44
Bavaria 34 SportBavaria 34 SportBavaria 34 Sport
Sealine F42Sealine F42Sealine F42
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.