Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Απρίλιος 2011 > Ferretti 750
Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Με παγκόσμια κλάση

Το δικό του άστρο προτίθεται να προσθέσει στη γκάμα του ναυπηγείου Ferretti το νεότευκτο μοντέλο 750, που με τον σχεδιασμό του αποκαλύπτει τους νέους σχεδιαστικούς κανόνες που η ιταλική φίρμα πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον.

Δυναμικό και ταυτόχρονα ισορροπημένο, μεταφέρει όλες τις παραδοσιακές αξίες που χαρακτηρίζουν, ακόμη και σήμερα, ένα μεγαλοπρεπές flybridge, υιοθετώντας παράλληλα hi-tech εφαρμογές.

Η εξωτερική του εμφάνιση μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί ως πληθωρική. Αντικρίζοντας κανείς το νέο 750, διακρίνει με την πρώτη ματιά ένα στιβαρό σύνολο οι επιφάνειες του οποίου αναπτύσσονται σε υπερθετικό βαθμό, όπως για παράδειγμα η ογκώδης γάστρα, η ευμεγέθης υπερκατασκευή και το μεγάλο fly bridge. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα πολλά τετραγωνικά υαλοπινάκων που εφαρμόζονται τόσο στη γάστρα όσο και στην υπερκατασκευή, παρέχοντας φυσικό φως και παθητική ενεργειακή κάλυψη, αφού εγκλωβίζεται η προκύπτουσα θερμότητα στο εσωτερικό του χώρου που καλύπτεται από το γυαλί.

Ο σχεδιασμός της ατράκτου και η εναρμόνισή της με τα σύγχρονα σχεδιαστικά πρότυπα αντικατοπτρίζεται πρώτα και κύρια στο ανώτερο κατάστρωμα. Εκεί συναντάμε ένα ευρύχωρο πιλοτήριο εξοπλισμένο με μια μεγάλη κονσόλα, η οποία μάλιστα "κλείνει" όταν δεν χρησιμοποιείται, προστατεύοντας επαρκώς τα όργανα ναυσιπλοΐας. Μπροστά από τον υπαίθριο σταθμό πλοήγησης αναπτύσσονται στρώματα ηλιοθεραπείας ενώ στην πίσω πλευρά φιλοξενείται ένα καθιστικό, που συνοδεύεται από ένα πλήρως εξοπλισμένο wet bar προσφέροντας αυτονομία αγαθών στο κατάστρωμα. Στα εξοπλιστικά στοιχεία εξάλλου ξεχωρίζει η πολυεστερική οροφή η προσφέρει σημαντική προστασία στα καιρικά φαινόμενα, με το μεσαίο τμήμα της μάλιστα να είναι ανοιγόμενο.

Σύνεση και αυτοσυγκράτηση, ωστόσο, επικράτησε στο σχεδιασμό του κύριου καταστρώματος το οποίο διαθέτει τη γνώριμη κατασκευαστική ποιότητα που συνοδεύει όλα τα μοντέλα της ιταλικής φίρμας. Έτσι, σχετικά με τους υπαίθριους χώρους συναντάμε το κλασικό πρυμναίο καθιστικό με τον διττό χαρακτήρα αφού αποτελεί παράλληλα και τραπεζαρία ενώ στην πρωραία ζώνη φιλοξενούνται τα άνετα στρώματα ηλιοθεραπείας.

Η αριστοκρατική καταγωγή του νέου Ferretti 750 αντανακλάται στο εσωτερικό το οποίο, πέρα από την υψηλή κατασκευαστική ποιότητα και την εξοπλιστική πληρότητα που επιβάλλουν οι προδιαγραφές της κατηγορίας του ξεχωρίζει για την ευρυχωρία του. Απτό παράδειγμα αποτελεί το καθιστικό, το οποίο αναπτύσσεται σε όλο το διαθέσιμο πλάτος, με την επιπλοσύνθεσή του να περιλαμβάνει έναν μεγάλο γωνιακό καναπέ, έναν τριθέσιο αντικριστά και μία αναπαυτική πολυθρόνα.

Η ανισόπεδη διάταξη που φιλοξενεί η τραπεζαρία του σκάφους, διαχωρίζει με σαφήνεια τους χώρους, προσδίδοντάς τους αυτονομία κινήσεων ενώ συνεισφέρει και μια ιδιαίτερη αισθητική. Όσο για τον εξοπλισμό, ένα ξύλινο τραπέζι σε λευκή λάκα και γυαλί με τις ανάλογες καρέκλες, είναι σε θέση να φιλοξενήσει άνετα έως οκτώ άτομα ενώ ο χώρος κοσμείται από έναν πίνακα με κυρίαρχο χρώμα το μπλε.

Σε ό,τι αφορά στον πλοηγό, θα φέρει εύκολα τη θέση πλοήγησης στα μέτρα του, εκτιμώντας τη γενικότερη εργονομία του πιλοτηρίου, καθώς επίσης την αμεσότητα και την αίσθηση που προσφέρουν τα χειριστήρια των μηχανών και το τιμόνι. Η αποτελεσματική διαχείριση του σκάφους εξασφαλίζεται από τα state of the art όργανα ναυσιπλοΐας, από τα οποία λείπουν οι πολλοί διακόπτες αφού έχουν αντικατασταθεί από οθόνες αφής. Εάν το ζητούμενο είναι η "συμβατική" πλοήγηση, τα πάντα δύνανται να λειτουργήσουν σαν καλορυθμισμένο ρολόι, προσφέροντας μάλιστα μια πλούσια παροχή πληροφοριών μέσα από τα σύγχρονα όργανα που φιλοξενούνται στην κονσόλα.

Αντάξιο των προσδοκιών είναι και το κατώτερο κατάστρωμα, το οποίο φιλοξενεί επιμελώς τρεις συνολικά καμπίνες οι οποίες διέπονται από άνεση και πολυτέλεια, προσφέροντας φιλοξενία σε έξι συνολικά άτομα. Δύο εκ των τριών φιλοξενούν διπλό κρεβάτι ενώ η τρίτη εξοπλίζεται με δύο μονές κουκέτες. Περιττό να αναφέρουμε ότι όλες ανεξαιρέτως περιλαμβάνουν στον εξοπλισμό τους ένα πλήρες λουτρό ενώ βρίθουν χώρων αποθήκευσης, αποδεικνύοντας την θέληση του ναυπηγείου για βελτίωση των ανέσεων και των συνθηκών διαβίωσης.

Στην πράξη το Ferretti 750 δεν θα τρομάξει ή θα προβληματίσει με τις αντιδράσεις του, καταφέρνοντας να διαχειριστεί με ευκολία τόσο την ισχύ των 2762 συνολικά ίππων του βασικού εξοπλισμού, όσο και των 3246 ίππων του προαιρετικού. Στην πρώτη περίπτωση, η μέγιστη ταχύτητα αγγίζει τους 31 κόμβους και η υπηρεσιακή τους 28 κόμβους, με την αυτονομία με αυτή την ταχύτητα να ανέρχεται στα 320 μίλια. Όσο για τους μεγαλύτερους κινητήρες, με τη χρήση τους η μέγιστη ταχύτητα φθάνει τους 34 κόμβους ενώ η υπηρεσιακή τους 31 κόμβους, προσδίδοντας αυτονομία 360 ναυτικά μίλια.

Πληροφορίες: EKKA ΣKAΦH, Δαβάκη 2 & Λ. Πoσειδώνoς, Αλιμος 175 55, τηλ.: 210.9848.992, fax: 210.9884.420, www.ekkayachts.gr

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 22,90 μέτρα
Μήκος ισάλου: 19,52 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 5,84μέτρα
Εκτόπισμα: 57,6 τόνοι
Βύθισμα: 1,86 μέτρα
Αριθμός καμπίνων: 3+1 πληρώματος
Χωρητικότητα δεξαμενών καυσίμων: 5.500 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενών νερού: 990 λίτρα

Κινητήρες:

1. 2 x MTU 12V 2.000 M92 - 1.381 ίπποι
Μέγιστη ταχύτητα: 31 κόμβοι. Υπηρεσιακή: 28 κόμβοι
Αυτονομία: 320 ναυτικά μίλια

2. 2 x MTU 10V 2.000 M94 - 1.623 ίπποι

Μέγιστη ταχύτητα: 34 κόμβοι. Υπηρεσιακή: 31 κόμβοι
Αυτονομία: 360 ναυτικά μίλια

Οι ογκώδεις γραμμές του ενισχύουν την αριστοκρατική καταγωγή τουΟι 31 κόμβοι επιτυγχάνονται εύκολα με τους βασικούς κινητήρες των 2.762 ίππωνΗ πολυεστερική οροφή στο fly προσφέρει επαρκή προστασία στα καιρικά φαινόμενα
Οι πολυάριθμοι υαλοπίνακες υψηλής ενεργειακής κλάσης συνεισφέρουν στην παθητική ενεργητική κάλυψη του σκάφουςΣτον εξοπλισμό του υπαίθριου πιλοτηρίου περιλαμβάνονται και joysticks καθιστώντας ακόμη πιο εύκολη τη διαχείριση του σκάφουςΤα πολλά ωφέλιμα τετραγωνικά στο fly συνεισφέρουν στην άνεση
Σε μεγάλες διαστάσεις κινείται και το υπαίθριο καθιστικό, το οποίο προστετεύεται επαρκώς από την επιμήκυνση της οροφής του flyΟι οθόνες αφής του πιλοτηρίου προσφέροντας ένα πλήθος λειτουργιών με επακόλουθο την εύκολη διαχείριση του σκάφουςΤα ποιοτικά υλικά υποστηρίζουν την υψηλή κατασκευαστική ποιότητα στο εσωτερικό
Η τραπεζαρία βρίσκεται ένα επίπεδο πιο επάνω από τον υπόλοιπο χώρο, χάρη στην ανισόπεδη διάταξηΗ τραπεζαρία είναι σε θέση να φιλοξενήσει με άνεση έως οκτώ άτομαΠλήρως εξοπλισμένη είναι και η κουζίνα η οποία ενσωματώνεται στο κύριο κατάστρωμα
Η καμπίνα του κυβερνήτη είναι τοποθετημένη στο μέσο του κατώτερου καταστρώματος καταλαμβάνοντας πολλά ωφέλιμα τετραγωνικά μέτραΗ ιδιαιτερότητα του λουτρού έγκειται στην ύπαρξη μεγάλων υαλοπινάκωνΜε διπλό κρεβάτι εξοπλίζεται και η πρωραία καμπίνα
Η καμπίνα των φιλοξενούμενων περιλαμβάνει δύο μονές κουκέτεςΠλήρη εξοπλισμό διαθέτει και το αποκλειστικό λουτρό της καμπίνας των φιλοξενούμενωνΚάτοψη ανώτερου καταστρώματος
Κάτοψη κύριου καταστρώματοςΚάτοψη κατώτερου καταστρώματος
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.