Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Red Bull Cliff Diving World Series 2011Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Ακροβατώντας στον αέρα

Έναν ιδιαίτερο αγώνα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στη λίμνη της Βουλιαγμένης στις 22 Μαΐου όπου φιλοξενήθηκε ένας αγώνας καταδύσεων από μεγάλη ύψη. Ο λόγος για το "red bull cliff diving world series 2011" με τη "μαγεμένη λίμνη" να φιλοξενεί τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα, και τρίτο κατά σειρά, επί συνόλου επτά που περιλαμβάνει η διοργάνωση.

Στον αγώνα παρευρέθησαν μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως ο τέσσερις φορές χρυσός ολυμπιονίκης, ελληνοαμερικανός Greg Louganis, ως μέλος της κριτικής επιτροπής, ο κολομβιανός Orlando Duque, ο βρετανός Gary Hunt, ο τσέχος Michal Navratil και ο ρώσος Artem Silchenko, τους οποία μάλιστα έσπευσαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά χιλιάδες θεατές.

Οι αθλητές που συμμετέχουν για την κατάκτηση του εφετινού τίτλου ξεκίνησαν τους αγώνες τον περασμένο Μάρτιο από το Νησί του Πάσχα, με δεύτερο σταθμό στο Μέξικο (Yucatán) τον Απρίλιο. Μετά τον αγώνα της Βουλιαγμένης, ακολουθούν τους επόμενους δύο μήνες η Γαλλία (La Rochelle) και η Ιταλία (Malcesine). Ύστερα από ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες (Βοστώνη) τον Αύγουστο, ο μεγάλος τελικός θα φιλοξενηθεί στην Ουκρανία (Yalta) στις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι αθλητές είχαν στη διάθεσή τους τρεις καταδύσεις από ένα ύψος που ο μέσος άνθρωπος φοβάται να κοιτάξει, από τα είκοσι επτά μέτρα, στις οποίες έπρεπε να αποδείξουν τις ικανότητές τους, εκτελώντας τες τέλεια, με στόχο να εντυπωσιάσουν τους κριτές και να βιώσουν το απίστευτο συναίσθημα της ανακούφισης μετά από μια δύσκολη αλλά ασφαλή κατάδυση.

Τα τρία πιο σημαντικά κριτήρια για τους καταδύτες και τους κριτές είναι η πτώση, η στάση στον αέρα και η είσοδος στο νερό, το καθένα από τα οποία μετρούν κατά το ένα τρίτο της βαθμολογίας. Στον αντίποδα, υπάρχουν διάφορα κριτήρια που προκαλούν την μείωση της βαθμολογίας, όπως η μη κάθετη είσοδος στο νερό ή ο μη συντονισμένος έλεγχος της φιγούρας.

Ο βαθμός δυσκολίας κάθε κατάδυσης αξιολογείται με βάση τις εξής παραμέτρους: είδος πτώσης, αριθμός κάθετων και οριζόντιων περιστροφών, στάση του σώματος κατά τις περιστροφές και βέβαια τύπος κατάδυσης. Ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους καταδύσεων, οι οριζόντιες περιστροφές βαθμολογούνται περισσότερο. Ωστόσο, μόνο οι άψογες καταδύσεις βαθμολογούνται με άριστα. Και για του λόγου το αληθές, μέχρι σήμερα μόνο ένα καταδύτης έχει πάρει "10" από όλους τους κριτές. Ο λόγος για τον Orlando Duque, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Χαβάη, πριν από εννιά χρόνια.

Ο κανόνας των καταδύσεων λέει ότι όσο ψηλότερα είναι το σημείο εκκίνησης, τόσο πιο δύσκολη είναι η κατάδυση. Ολοκληρώνοντας συνήθως τις φιγούρες τους στα πρώτα δεκαπέντε μέτρα, οι καταδύτες έχουν στη διάθεσή τους το υπόλοιπο ύψος ώστε να προετοιμαστούν για μια τέλεια προσγείωση.

Νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Βρετανός Gary Hunt. Ο 26χρονος κατέκτησε την πρώτη του νίκη για τη φετινή σεζόν, στο ίδιο σημείο που είχε στεφθεί και πάλι νικητής το 2009. Ο Artem Silchenko κατετάγη δεύτερος ενώ το βάθρο των νικητών συμπλήρωσε ο τσέχος Michal Navratil.

Οι καταδύσεις είναι γνωστές από την αρχαιότητα όπου σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες, παραστάσεις καταδυτών εντοπίζονται να εκτελούνται από βράχους. Στη σύγχρονη εποχή οι καταδύσεις αναπτύχθηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα, στην Ευρώπη.

Οι πρώτοι αγώνες ωστόσο έχουν αφετηρία το 1770, όταν ο βασιλιάς Καχεκίλι, ο τελευταίος βασιλιάς του Μάουι, έκανε άλμα από τον βράχο Καουνόλου από τα δεκαεννιά μέτρα, χωρίς να δημιουργήσει τον παραμικρό παφλασμό στην επιφάνεια της θάλασσας. Μετά έβαλε τους καλύτερους πολεμιστές του να κάνουν το ίδιο, ως ένδειξη αφοσίωσης σε αυτόν.

Αποτελώντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα, οι καταδύσεις απαιτούν σωματικές και τεχνικές ικανότητες. Κάθε βουτιά διαρκεί περίπου δύο με τρία δευτερόλεπτα ενώ η ταχύτητα μπορεί να φθάσει ή ακόμα και τα ξεπεράσει τα ογδόντα πέντε χιλιόμετρα. Στο τέλος της βουτιάς οι καταδύτες πρέπει να εισέλθουν στο νερό περίτεχνα, με όσο το δυνατόν μικρότερο πέταγμα νερού και σε κάθετη θέση.

Η προετοιμασία των αθλητών περιλαμβάνει καθημερινή προπόνηση τόσο σωματική για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, όσο και προετοιμασία σε πισίνα. Κατά την προπόνηση, το ύψος «σπάει» σε μικρότερα μέρη ξεκινώντας από χαμηλότερα και πηγαίνοντας σε μεγαλύτερα ύψη. Δεν υπάρχει ωστόσο πιθανότητα να κάνει κάποιος κατευθείαν βουτιά από τα εικοσιπέντε μέτρα. Aυτή πραγματοποιείται όταν ο αθλητής φτάσει στον βράχο όπου γίνεται η διοργάνωση.

Λίγο πριν "πετάξουν" στο κενό, οι αθλητές πρέπει να έχουν την κατάλληλη πνευματική κατάσταση και ψυχολογία

και να είναι ολοκληρωτικά συγκεντρωμένοι στον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσουν τη κατάδυση αφού κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αν κάνουν καλά το αρχικό άλμα, τότε εξασφαλίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες για ασφαλή και πετυχημένη βουτιά.

Η γοητεία που ασκεί το άθλημα είναι εντυπωσιακή. Υπάρχει μεγάλη έκρηξη αδρεναλίνης καθώς, σε κάθε βουτιά, οι αθλητές "φλερτάρουν" με τον θάνατο. Όπως έχει δηλώσει κατά το παρελθόν α αυστραλός αθλητής Στιβ Μπλακ "Το νερό επιδρά στο σώμα μας με τρόπο ακατανόητο: κάποιες φορές, κατά την είσοδό του σε αυτό, είναι σαν να ανοίγει και, ενώ είσαι έτοιμος να ολοκληρώσεις την κατάδυση, σε χτυπά με ορμή".

Αποτελέσματα αγώνα

1. Gary Hunt, Βρετανία
2. Artem Silchenco, Ρωσία
3. Michal Navratil, Τσεχία
4. Cyrille Oumedjkane, Γαλλία
5. Slava Polyeshchuk, Ουκρανία
6. Sasha Kutsenko, Ουκρανία
7. Alain Kohl, Λουξεμβούργο
8. Kent De Mond, ΗΠΑ
9. Steven Lobue, ΗΠΑ
10. Tudor Spasov, Βουλγαρία
11. Jorge Ferzuli, Μεξικό
12. Hassan Mouti, Γαλλία

Πληροφορίες: http://www.redbullcliffdiving.com/

Περισσότεροι από 9.000 θεατές παρακολούθησαν τον τρίτο αγώνα του Red Bull Cliff Diving 2011Η λίμνη της Βουλιαγμένης αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για τη διεξαγωγή του αγώναΤο ύψος της εξέδρας έφτασε τα 26,8 μέτρα
Οι θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσαΟ Gary Hunt επί τω έργωΟ Todor Spasov σε διαδικασία προσγείωσης!
Ο George Ferguli κατά την... πτήση του!Οι Gary Hunt, Artem Silchenko και Michal Navratil κατά την απονομήΟ μεγάλος Greg Luganis επέφερε ρίγη συγκίνησης τόσο στο κοινό, όσο και στους αθλητές!
Τα χρόνια δεν έχουν επηρεάσει τον Luganis ο οποίος επιδεικνύει την τέχνη της κατάδυσης στον HuntΗ ικανοποίηση μετά την κατάδυση είναι διάχυτη στα πρόσωπα των αθλητώνΟι αθλητές, κατά την παραμονή τους, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Aνδρο
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.