Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Αύγουστος 2012 > Lurssen Solemates


Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη
Φωτό: Klaus Jordan

Πλωτό αρχοντικό

Το δικό του άστρο προτίθεται να προσθέσει στη γκάμα του ναυπηγείου Lurssen το θαλαμηγό Solemates, στο οποίο αντανακλώνται με τον πιο πειστικό τρόπο τόσο οι σχεδιαστικές όσο και οι τεχνολογικές δυνατότητες της γερμανικής φίρμας. Αν συνυπολογιστούν μάλιστα οι συνεργασίες που προέκυψαν για την ολοκλήρωση της κατασκευής, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και τις δυνατότητες αυτού το πλωτού αρχοντικού.

Ο λόγος για τον ναυπηγό Espen Oeino ο οποίος, έχοντας ολοκληρώσει κατά το παρελθόν πολλά επιτυχημένα projects της Lurssen όπως το Octopus του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, κλήθηκε από τη γερμανική φίρμα για να αναλάβει τον εξωτερικό σχεδιασμό, αφήνοντας το εσωτερικό στην αμερικάνικη εταιρεία Glade Johnson Design που εδρεύει στο Seattle.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένα άρτιο σχεδιαστικά και τεχνολογικά σκάφος, το οποίο δύναται να προσφέρει υψηλά επίπεδα διαβίωσης στους προσκεκλημένους του.

Αναζητώντας τις ιδιαιτερότητες του Solemates είναι αδύνατο να μην σταθούμε στην άτρακτο η οποία εντυπωσιάζει με το σύγχρονο προφίλ της. Η χαλύβδινη γάστρα χαρακτηρίζεται από την ημιτονοειδή της μορφή και συνδυάζεται με τον επιβλητικό όγκο του πρωραίου τμήματος. Όσο για την υπερκατασκευή, αυτή είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, με τις καμπύλες επιφάνειές της στο ανώτερο κατάστρωμα να «γλυκαίνουν» τον εντυπωσιακό όγκο του σκάφους.

Βέβαια για την πληθωρική εξωτερική του εμφάνιση ας είναι καλά τα 60 μέτρα μήκους και 11,43 μέτρα πλάτους του σκάφους από τα οποία προκύπτουν μεγάλες ωφέλιμες επιφάνειες.

Δεν χρειάζεται ωστόσο να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πως το ζητούμενο από ένα τέτοιο σκάφος δεν είναι οι επιδόσεις αλλά η προσφερόμενη άνεση και πολυτέλεια, παράμετροι που ικανοποιούνται απόλυτα στα πέντε συνολικά διαθέσιμα καταστρώματα.

Οι διαθέσιμοι εξωτερικοί χώροι ανάπαυσης είναι πολυπληθείς. Έτσι, συναντάμε υπαίθρια καθιστικά τόσο στο κύριο κατάστρωμα πλώρα και πρίμα όσο και στο ανώτερο. Βέβαια το πλέον προνομιούχο καθιστικό το συναντάμε στο ανώτατο σημείο του σκάφους, αφού αυτό συνδυάζεται με ένα τζακούζι. Όσο για τις παράπλευρες παροχές, πέρα από τα πλήρη wet bar, προσφέρεται και ένα γυμναστήριο εξυπηρετώντας στην καλή φυσική κατάσταση των ναβατών.

Σημείο αναφοράς ωστόσο αποτελεί το πρυμναίο τμήμα που περιλαμβάνεται η πλατφόρμα. Οι μεγάλες διαστάσεις της εξασφαλίζουν άνεση και φυσικά εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα ενώ οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να χαρούν ένα πλήθος από τα «παιχνίδια» του σκάφους όπως τα θαλάσσια τζετ, το θαλάσσιο τραμπολίνο, ο καταδυτικός εξοπλισμός, ο εξοπλισμός ψαρέματος, το βοηθητικό σκάφος με τον εξοπλισμό του σκι, κ.ά.

Η εκλεπτυσμένη προσωπικότητα των εξωτερικών χώρων του Solemates, όπως είναι άλλωστε φυσικό, αντανακλάται άμεσα και στο εσωτερικό των 538,7 μέτρων και είναι σίγουρο πως οι επιβάτες θα εντυπωσιαστούν από τον εμπνευσμένο σχεδιασμό των χώρων και από την εξαιρετική ποιότητα των υλικών, ένας συνδυασμός που δημιουργεί την εικόνα ενός ανώτερου κατασκευαστικά σκάφους. Η ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί «φωνάζει» τη γερμανική καταγωγή του σκάφους και τα γονίδια πολυτελείας που συνθέτουν το γενετικό του κώδικα. Και για να θέσουμε μετρικές «γαργαλιστικές» λεπτομέρειες, αρκεί να αναφέρουμε πως οι μοκέτες έχουν προμηθευτεί από την γερμανική εταιρεία Oliver Treutlein,η οποία έχει εξοπλίσει και το Λευκό Οίκο.

Πέρα όμως από τους πολυτελείς χώρους οι ναβάτες θα εντυπωσιαστούν και με την τεχνολογία αφού με την έλευσή τους στο σκάφος, τους παραδίδεται ένα ipad από το οποίο είναι σε θέση να πραγματοποιούν διάφορες λειτουργίες όπως την ένταση του κλιματισμού, η ρύθμιση των φώτων, η επιλογή της μουσικής, κ.ά.

Όσο για τη διασκέδασή τους, προσφέρονται πολλά εκλεπτυσμένα καθιστικά και τραπεζαρίες ενώ οι πιο δραστήριοι μπορούν να απολαύσουν το ποτό τους στη disco του ανώτατου καταστρώματος.

Σχετικά με τις στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, αυτές εξυπηρετούνται διαμέσου των έξι πολυτελών καμπίνων που φιλοξενούνται στα τρία ανώτερα καταστρώματα. Η μικρότερη καμπίνα καταλαμβάνει έκταση 21 τετραγωνικών μέτρων ενώ η καμπίνα master που είναι τοποθετημένη στο δεύτερο κατάστρωμα είναι μόλις... 73,2 τετραγωνικά μέτρα και δεν είναι υπερβολή αν αναφέρουμε πως η πολυτέλειά της είναι αντίστοιχη με αυτή ενός επτάστερου ξενοδοχείου!

Τέλος, στα δύο κατώτερα προσφέρονται οι οκτώ συνολικά καμπίνες του πληρώματος με δυνατότητα φιλοξενίας έως 15 άτομα.

Αρκετά όμως με το στατικό μέρος της θαλαμηγού. Σειρά έχει η πράξη, δηλαδή η λειτουργία του σκάφους εν πλω. Σε αυτή την περίπτωση, σχετικά με τις ικανότητές του δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης, αφού το γερμανικό μοντέλο μπορεί να διασχίσει με άνεση όλες τις θάλασσες του πλανήτη. Ας είναι καλά οι δεξαμενές του οποίες διαθέτουν χωρητικότητα 150.000 λίτρων. Όσο για την πρόωση, οι δύο εσωλέμβιοι πετρελαιοκινητήρες της Caterpillar, συνολικής ισχύος 3958 ίππων, συνεργαζόμενοι με δύο πεντάφτερες μπρούτζινες προπέλες, αναλαμβάνουν να ωθήσουν τους 1070 τόνους του πληθωρικού Solemates, προσφέροντας μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων, ποιος όμως βιάζεται να τελειώσει το ταξίδι με αυτό το πλωτό όνειρο;

Δείτε το φωτορεπορτάζ του Lurssen Solemates

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής/έτος ναυπήγησης: Lürssen Yachts, 2010
Σχεδιασμός εσωτερικού: Glade Johnson Design
Σχεδιασμός εξωτερικού: Espen Oeino Naval Architects
Ολικό μήκος: 60 μέτρα / 196"9""
Μήκος ισάλου: 51,77 μέτρα / 169"9""
Μέγιστο πλάτος: 11,43 μέτρα / 37"6""
Βύθισμα: 3,50 μέτρα / 11"6""
Υλικά κατασκευής: Γάστρα: Χάλυβας. Υπερκατασκευή: Αλουμίνιο
Εκτόπισμα: 1070 τόνοι
Μέγιστη ταχύτητα: 15,5 κόμβοι
Αυτονομία με ταχύτητα 12 κόμβων: 7.000 ναυτικά μίλια
Κινητήρες: 2 x Caterpillar 3512 B, 1.455 kW / 1.979 ίπποι έκαστος
Γεννήτριες: 3 x Caterpillar C18, 301 kW / 409 ίπποι έκαστη
Εφεδρικές γεννήτριες: 1 x Caterpillar C9, 189 kW / 256 ίπποι
Κιβώτιο ταχυτήτων: (2x) Reintjes, WAF 742
Προπέλες: (2x) Piening, σταθερού βήματος, 5 πτερυγίων
Σύστημα διεύθυνσης: (2x) Rollce Royce, Tenfjord, SR562 FCP
Προπέλα ελιγμών (Bow thrusters): Jastram, 40 F BU 3038 - 200kW
Χωρητικότητα. δεξ. καυσίμων: 150.000 λίτρα
Χωρητικότητα δεξ. νερού: 28.000 λίτρα
Αφαλατωτές νερού: 2x HEM 30/400 αμφίδρομοι, 15.000 λίτρα/ημέρα
Σύστημα αποχέτευσης DVZ - J-ZR-50 "Biomaster"
Σταθεροποιητές: Quantum QC 1800
Κλιματισμός: Christoffers με κανάλια
Κατηγορία σχεδιασμού Lloyd’s +100A1, SSC Yacht Mono, LMC G6, UMS, πλήρως συμμορφωμένο με MCA
Αριθμός κρεβατιών: Ιδιοκτήτης/φιλοξενούμενοι: 6 καμπίνες για 12 άτομα
Πλήρωμα: 8 καμπίνες για 13 έως 15 άτομα
Βοηθητικά σκάφη: 2x Vical Tender, 300 ίππων, με μηχανή εσωλέμβια Volvo Penta πετρελαίου. Σύστημα πρόωσης: Hamilton Water Jets

Πληροφορίες: Lurssen. Διεύθυνση: r. Lürssen Werft GmbH & Co. KGZum Alten Speicher 11 28759 ΒρέμηVegesack Γερμανία. Τηλέφωνο: 49 (0)421 6604 166. Ιστότοπος: http://www.lurssen.com/

 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.