Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Νοέμβριος 2006 > Prestige 50 S


Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Eπιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης

Η Jeanneau ανακοινώνει ένα νεότευκτο σκάφος για το 2007, το Prestige 50s που αποτελεί αυτή την στιγμή την ναυαρχίδα του ναυπηγείου στη σειρά μηχανοκινήτων. Ωστόσο αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ο τύπος του, που συγκαταλέγεται στα σκάφη τύπου sport open, αποδεικνύοντας ότι το ναυπηγείο τολμά να εισέλθει σε ένα άκρως ανταγωνιστικό τομέα, που τα ιταλικά και βρετανικά σκάφη έχουν την πρωτοκαθεδρία. Άλλωστε τα σκάφη τύπου sport cruiser είναι πολύ δημοφιλή, με ένα σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.

Ο γαλλικός όμιλος Benneteau -στον οποίο ανήκει το ναυπηγείο Jeanneau-διαπιστώνοντας με την πάροδο του χρόνου ότι τα sport σκάφη έχουν μεγάλη ζήτηση, αποφασίζει να μπει δυναμικά στο παιχνίδι με ένα όμως μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: την δυναμική του, αφού διαθέτει υπό την σκεπή του μεγάλες εταιρείες κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού, που μεταφράζεται σε έλεγχο του κόστους.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι η τεχνογνωσία του ομίλου στην ναυπηγική, αφού διαθέτει μια σειρά σημαντικών και καταξιωμένων ναυπηγείων, όπως τα CNB, Lagoon και Wauquiez, τα οποία μαζί με τα Jeanneau έχουν κύκλο εργασιών 500 εκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας τον όμιλο Benneteau στην κορυφή του ανταγωνισμού, ενώ τον τελευταίο χρόνο διπλασίασε τις πωλήσεις του στα μηχανοκίνητα σκάφη.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις παραμέτρους μπαίνει δυναμικά σε ένα νέο πεδίο, με ένα εντυπωσιακό σκάφος με χαρακτηριστικά στοιχεία την άρτια αισθητική του, που διέπεται από κλασσικές γραμμές και την αρχιτεκτονική του με βασικό συστατικό την ευρυχωρία και κατ’ επέκταση την άνεση .

Το Jeanneau Prestige 50s είναι ικανό να διανύσει μεγάλα υδάτινα δρομολόγια – με ικανοποιητικές επιδόσεις – και μπορεί να κοιμίσει έως και έξι άτομα.

Οι διαστάσεις του ανέρχονται στα 15,36 x 4,36 μέτρα και εκτείνεται σε δύο καταστρώματα. Εξωτερικά, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη υπερκατασκευή με την ανοιγόμενη οροφή και τις μεγάλες γυάλινες πλευρικές επιφάνειες, που ενώνουν οπτικά το εσωτερικό με το εξωτερικό. Τα οβάλ hatches της γάστρας είναι τοποθετημένα κατά το διαμήκες και σε συνδυασμό με τους αεραγωγούς, που καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της γάστρας, ενισχύουν τη sport σχεδίαση του σκάφους.

Το πιλοτήριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, ενώ οι διαστάσεις της κονσόλας είναι μεγάλες, με επακόλουθο τον ελεύθερο χώρο για περαιτέρω προσθήκη ναυτιλιακών οργάνων, πέρα από αυτά του βασικού εξοπλισμού. Στο πρώτο επίπεδο είναι τοποθετημένα η πυξίδα, τα αναλογικά όργανα των μηχανών και της πλοήγησης και το GPS. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται οι ηλεκτρικοί διακόπτες και τα ηλεκτρονικά όργανα ναυσιπλοΐας. Δεξιά του τιμονιού συναντάμε τα χειριστήρια των μηχανών.

Το υδραυλικό τιμόνι είναι ρυθμιζόμενο, ώστε ο οδηγός να μπορεί να διαλέξει τη θέση που τον βολεύει ενώ το διπλό κάθισμα προσφέρει άνεση, για δύο μάλιστα άτομα κατά τη διάρκεια της πλοήγησης.

Το κύριο κατάστρωμα χαρακτηρίζεται από την ανισόπεδη διάταξη, που διαχωρίζει τους χώρους με σαφήνεια και παράλληλα προσδίδει στο σκάφος ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Το wet bar βρίσκεται πίσω από το πιλοτήριο και διαθέτει ψυγείο, νιπτήρα, φούρνο και παγομηχανή. Στη συνέχεια, συναντάμε το υπαίθριο καθιστικό με πτυσσόμενο τραπέζι και δύο καναπέδες, έναν διθέσιο και έναν που φιλοξενεί άνετα τέσσερα άτομα. Η οροφή της υπερκατασκευής καλύπτει επαρκώς το υπαίθριο καθιστικό, ενώ τα φώτα δέσμης (spots) εξασφαλίζουν άπλετο φως.

Το δάπεδο είναι κατασκευασμένο από ξύλο τικ με μαύρους αρμούς, προσφέροντας στην αντοχή και στην αισθητική. Οι λάτρεις της ήλιου θα εκτιμήσουν τα μεγάλα στρώματα ηλιοθεραπείας που βρίσκονται στη πλώρη και στη πρύμνη, ενώ κάτω από το στρώμα της πρύμνης υπάρχει γκαράζ για το βοηθητικό σκάφος (tender). Τέλος, η πλατφόρμα μπάνιου διαθέτει ικανοποιητικό χώρο καθώς και ντους.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Το εσωτερικό του Prestige καλύπτοντας τις ανάγκες για λειτουργικότητα και αισθητική, διαθέτει εργονομικούς χώρους, εκλεπτυσμένα έπιπλα και αρμονικούς χρωματικούς συνδυασμούς, σε αποχρώσεις του μπεζ και του καφέ, που προσδίδει μια αίσθηση κλασικού που έρχεται σε αντίθεση με το sport εξωτερικό, ενώ τα φινιστρίνια και τα hatches προσφέρουν στο εσωτερικό φωτεινότητα και θέα.

Με την είσοδο, μέσω της ευρύχωρης φάλκας, στον κεντρικό εσωτερικό χώρο, συναντάμε ένα ευρύχωρο καθιστικό με καναπέ σε σχήμα U και ένα πτυσσόμενο τραπέζι. Υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι κάτω από τον καναπέ, καθώς και μια τηλεόραση υγρών κρυστάλλων δεκαεφτά ιντσών μαζί με ένα dvd – cd player.

Απέναντι από το καθιστικό βρίσκεται η κουζίνα. Ο εξοπλισμός της αποτελείται από έναν φούρνο μικροκυμάτων, ένα ψυγείο - καταψύκτη, δύο ανοξείδωτους νεροχύτες, ένα πλυντήριο πιάτων και ένα φούρνο. Στην λειτουργικότητα της συμβάλλουν οι πολλοί αποθηκευτικοί χώροι της επιπλοσύνθεσης.

Η πλωριά καμπίνα διαθέτει ένα διπλό κρεβάτι, με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στη βάση της για τα κλινοσκεπάσματα. Οι καθρέφτες που υπάρχουν σε καίρια σημεία μεγαλώνουν οπτικά το χώρο, πολλαπλασιάζοντας την φωτεινότητα του τεχνητού φωτισμού - που προέρχεται από φώτα δέσμης (spots). Επίσης διατίθενται και ειδικά φώτα για το διάβασμα που είναι εγκατεστημένα επάνω από το κρεβάτι. Το μπάνιο / w.c. καθιστά τη καμπίνα αυτόνομη.

Το Jeanneau Prestige 50s προσφέρεται σε δύο εκδόσεις. Η μία προσφέρει δύο καμπίνες, μία πλώρα με διπλό κρεβάτι και αυτόνομο μπάνιο / w.c. και μία παρόμοια πρίμα. Η δεύτερη έκδοση διαθέτει τρεις καμπίνες, μία πλώρα με διπλό κρεβάτι και δύο πρίμα (μία με διπλό κρεβάτι και η άλλη με δύο μονές κουκέτες) και ένα μπάνιο / w.c.

Υπάρχει η δυνατότητα χρωματικής επιλογής, καθώς το σκάφος παράγεται σε λευκή ή μπλε σκούρα απόχρωση γάστρας, που υιοθετεί η Jeanneau.

Η βασική έκδοση του Prestige 50s περιλαμβάνει δύο κινητήρες βενζίνης της Volvo σε εσωλέμβια διάταξη, με ισχύ 575 ίππους, παρέχοντας ικανοποιητικές ταχύτητες με σχετική οικονομία στα καύσιμα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ολικό μήκος: 15,36 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 4,36 μέτρα
Βάρος: 13000 κιλά
Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμων: 1650 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενής νερού: 640 λίτρα
Βύθισμα: 105 εκατοστά
Κινητήρες: 2 x 575 ίπποι

Το σκάφος με μια ματιά
Καλαίσθητη σχεδίαση
Μεγάλα καταστρώματα
Αυτονομία

Πληροφορίες: JEANNEAU (ΓΑΛΛΙΑ) ATHENIAN YACHTS ENTERPRISES, Λ. ΠOΣEIΔΩNOΣ 1-2, Π. ΦAΛHPO 175 62, τηλ.: 9811.820, 9838.411, fax: 9825.701, www.athenian-yachtsales.gr

Το σκάφος εν στάσηΟ αποθηκευτικός χώρος του tenderΠλευρική άποψη του Prestige 50s
Το Prestige 50s άνωθενΗ ανοιγόμενη οροφή της υπερκατασκευήςΠανοραμική άποψη
Αναπτύσσοντας υψηλές ταχύτητεςΜοντέρνα αισθητικήΤο στρώμα ηλιοθεραπείας στην πρύμνη
Η πλεύση εκτιμάται σε υψηλά επίπεδαΑποψη της γάστρας με το bow thruster πλώραΟι αεραγωγοί συντελούν στην αισθητική του σκάφους
Αποψη του υπαίθριου καθιστικού με την οροφή να προσφέρει κυριολεκτικά άλλον αέραΤο καθιστικό στο εσωτερικόΗ εκλεπτυσμένη επιπλοσύνθεση της κουζίνας
Η καμπίνα της πλώρηςΟι καθρέπτες προσδίδουν μεγαλύτερη αίσθηση χώρου στην πλωριά καμπίναΗ έκδοση με τη γάστρα σε μπλε απόχρωση
Κατόψεις των δύο εκδόσεων για τους εσωτερικούς χώρους
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.