Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Δεκέμβριος 2006 > Beneteau Oceanis 50

Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Το γαλλικό ναυπηγείο Beneteau παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο στα 50 πόδια από την σειρά Oceanis. Με την πρώτη ματιά διαπιστώνεται πως αν και είναι ένα σκάφος με μεγάλο μέγεθος, μπορεί να πλοηγηθεί άνετα. Αυτό ωστόσο που έλκει το ενδιαφέρον είναι η φιλοσοφία βάση της οποίας χτίστηκε η υπερκατασκευή.

Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται σκάφη που έχουν καθιερωθεί στην αγορά με την επωνυμία deck saloon. Κύριο χαρακτηριστικό των σκαφών αυτών αποτελεί το μεγάλο ωφέλιμο ύψος της υπερκατασκευής ενώ τοποθετούνται σε αυτήν μεγάλοι υαλοπίνακες, που εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως στο εσωτερικό και περισσότερη θέα. Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πολύ πρακτική ενώ στο παρελθόν είχε υιοθετηθεί από μερικά ναυπηγεία κατασκευής ιστιοπλοϊκών σκαφών. Από την άλλη πλευρά όμως δεν καλύπτει το αγοραστικό κοινό που προτιμά τις κλασσικές και διαχρονικές γραμμές ενός ιστιοπλοϊκού. Η διαφοροποίηση του νέου Beneteau Oceanis 50 έγκειται στο ότι ενώ η υπερκατασκευή διατηρήθηκε σε φυσιολογικό ύψος, ο πλούσιος φυσικός φωτισμός εξασφαλίστηκε από τα πολλά και μεγάλα ανοίγματα που είναι εγκατεστημένα στην οροφή, στο μπροστινό τμήμα και πλευρικά.

Το νέο ιστιοπλοϊκό διαθέτει διαστάσεις 15.1 x 4.49 μέτρα, εκτείνεται σε δύο καταστρώματα, διαθέτει ένα κατάρτι με ύψος 17 μέτρα με δύο σταυρούς και στηρίζεται στο κατάστρωμα με τρεις πρότονους και έναν επίτονο. Όσο για την μάτσα του αυτή έχει ολικό μήκος 5,80 μέτρα.

Εξωτερικά οι γραμμές του το καθιστούν κλασσικό και καλαίσθητο με κύρια χαρακτηριστικά τα δύο πλευρικά ανοίγματα της υπερκατασκευής, με υαλοπίνακες ορθογώνιου σχήματος, τρία –απόλυτα συμμετρικά -ανοίγματα στη γάστρα, έναν μεγάλο υαλοπίνακα στο εμπρόσθιο τμήμα και έξι ανοίγματα (hatches) στην οροφή.

Στο χώρο διακυβέρνησης συναντάμε δύο πρακτικά πιλοτήρια, η θέση των οποίων προσφέρει άριστη ορατότητα και είναι εξοπλισμένα από μεγάλες ρόδες ελαφρού κράματος που εδράζονται σε πολυεστερικές βάσεις. Στην κορυφή τους είναι εγκατεστημένες δύο μεγάλες και ευανάγνωστες πυξίδες. Σχετικά με τα ηλεκτρονικά όργανα πλοήγησης, έχει υιοθετηθεί μια πρωτότυπη εφαρμογή, βάσει της οποίας αυτά τοποθετούνται σε μια περιστρεφόμενη βάση που ενσωματώνεται στην πίσω πλευρά του τραπεζιού που εξυπηρετεί το υπαίθριο καθιστικό. Με αυτό τον τρόπο, ανάλογα με το πιλοτήριο που επιλέξει ο κυβερνήτης, περιστρέφει και την κονσόλα με τα όργανα πλοήγησης ώστε αυτά να είναι ευανάγνωστα.

Σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις διακυβέρνησης βρίσκονται δύο από τα τέσσερα συνολικά βιντζιρέλα, που εξυπηρετούν στον χειρισμό των ιστίων ενώ τα άλλα δύο είναι εγκατεστημένα στο πίσω μέρος της υπερκατασκευής. Τα βιντζιρέλα είναι δυνατόν να είναι και ηλεκτρικά τα οποία όμως αποτελούν μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού.

Το υπαίθριο καθιστικό είναι ίσως το μεγαλύτερο στην κατηγορία του και μπορεί να φιλοξενήσει άνετα έως έξι άτομα. Ο εξοπλισμός του διαθέτει δύο ευρύχωρα καθίσματα -κάτω από τα οποία προσφέρονται τεράστιοι αποθηκευτικοί χώροι-και ένα ευμέγεθες πολυεστερικό τραπέζι με δύο πτυσσόμενα μέρη, τα οποία όταν βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη δημιουργούν μια μεγάλη επιφάνεια. Λεπτομέρεια αποτελεί μια πρίζα 12 βολτ που είναι ενσωματωμένη στο τραπέζι και προορίζεται για ένα φωτιστικό- απλίκα που περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό.

Οι πλευρικοί διάδρομοι που οδηγούν στην περιοχή της πλώρης διαθέτουν αρκετό πλάτος, ώστε η διέλευση από αυτούς να πραγματοποιείται με ασφάλεια. Πλώρα συναντάμε μια ελεύθερη επιφάνεια, που δύναται να χρησιμοποιηθεί ως χώρος ηλιοθεραπείας. Κατάπλωρα βρίσκεται το άνοιγμα για την καμπίνα πληρώματος και το ταμπούκι που φιλοξενεί τον ηλεκτρικό εργάτη και την καδένα της άγκυρας.

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του νέου Beneteau Οceanis 50 είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Σε αυτό συντελεί αναμφίβολα το άπλετο φυσικό φως, το ευρύχωρο καθιστικό και οι κλασσικοί χρωματικοί συνδυασμοί αποχρώσεων του καφέ των επιπλοσυνθέσεων και του μπεζ των υφασμάτων. Ο τεχνητός φωτισμός προέρχεται από φώτα δέσμης οροφής (σποτς) που διαθέτουν ορθογώνιο προφίλ, ακολουθώντας τη αισθητική αρμονία του σκάφους, ξεφεύγοντας παράλληλα από τα γνωστά φωτιστικά στρογγυλού προφίλ. Ο τεχνητός φωτισμός ενισχύεται και από δύο απλίκες που συνεισφέρουν στην ναυτική ατμόσφαιρα.

Η επιπλοσύνθεση της κουζίνας είναι εγκατεστημένη στην αριστερή πλευρά, διαθέτει πλήρη εξοπλισμό και πολλούς αποθηκευτικούς χώρους. Το γραφείο χαρτογράφησης βρίσκεται στη δεξιά πλευρά ενώ πιο μπροστά αναπτύσσεται το καθιστικό που αποτελείται από έναν μεγάλο καναπέ που περιβάλει ένα πτυσσόμενο τραπέζι στην αριστερή πλευρά και ένα επιπλέον καναπέ στη δεξιά πλευρά.

Το σκάφος παράγεται σε δύο εκδόσεις. Η μία περιλαμβάνει δύο άνετες καμπίνες με διπλό κρεβάτι και δύο λουτρά /w.c. και η δεύτερη τρεις καμπίνες και δύο λουτρά /w.c. Ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές δεν εγκατέστησαν μια επιπλέον καμπίνα είναι ότι το σκάφος προορίζεται κυρίως για ιδιωτική χρήση.

Το σκάφος με μια ματιά
Αρτια αισθητική
Υπερκατασκευή με πολλά ανοίγματα
Ευμέγεθες κόκπιτ
Εργονομική διαρρύθμιση στο εσωτερικό
Μεγάλες καμπίνες

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ολικό μήκος: 15,1 μέτρα
Μήκος γάστρας: 14,75 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 4,49 μέτρα
Εκτόπισμα: 12935 κιλά
Ισχύς μηχανής: 100 ίπποι
Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμων: 235 λίτρα
Αριθμός κρεβατιών: 6 / 8 άτομα + σκίπερ
Επιφάνεια ιστιοφορίας: 115, 80 τετ. μέτρα

Τιμή με βασικό εξοπλισμό, παραδοτέο στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου χωρίς ΦΠΑ. 218.000 €

Πληροφορίες: VERNICOS YACHTS, Λ. ΠOΣΕΙΔΩΝOΣ 11, ΑΛΙΜOΣ, ΤΗΛ.: 210 9896000, FAX: 210 9850130, www.vernicos.com -newyachtsales@vernicos.gr
Το νέο Beneteau 50 Οceanis άνωθενΟι πολλοί υαλοπίνακες της υπερκατασκευής αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του σκάφουςΗ πλεύση του νέου μοντέλου εκτιμάται σε υψηλά επίπεδα
Η ορατότητα από το πιλοτήριο είναι άριστηΗ καλοσχεδιασμένη πρύμνηΑναπτύσσοντας το μπαλόνι
Το σκάφος με πλήρη ιστιοφορία αναπτύσσει ικανοποιητική ταχύτηταΟι πλευρικοί διάδρομοι διαθέτουν αρκετό πλάτοςΑποψη της πρυμναίας καμπίνας
Το άνετο και καλαίσθητο εσωτερικόΚατόψεις των δύο εκδόσεων
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.