Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Φεβρουάριος 2007 > Riva 75 Venere


Από τον: Αιμίλιο Χατζηδάκη
Επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης

Όταν το ιταλικό ναυπηγείο Riva θέλει να εντυπωσιάσει, το καταφέρνει με χαρακτηριστική ευκολία. Το έχει αποδείξει άλλωστε στο παρελθόν με ορισμένα μοντέλα της όπως τα Aquariva και Aquarama, με τους υποψήφιους ιδιοκτήτες να δημιουργούν μια μεγάλη λίστα αναμονής. Eικάζεται δε, ότι την επιτυχία αυτή δεν την οραματίζονταν ούτε ο ιδρυτής του ναυπηγείου, Πιέτρο Ρίβα, όταν ενάμιση περίπου αιώνα πριν και συγκεκριμένα το 1842 στην μικρή πόλη Σάρνικο της Βόρειας Ιταλίας, ξεκίνησε την ναυπήγηση μικρών ξύλινων σκαφών. Την εξέλιξη όμως των Riva οραματίστηκε ο σημερινός μεγαλομέτοχος του ιταλικού ναυπηγείου Noberto Ferretti, o οποίος έχει επιδείξει σημαντικό έργο στην κατασκευή θαλαμηγών σκαφών.

Το νέο Riva 75 Venere όχι μόνο εντυπωσιάζει αλλά κερδίζει και επί της ουσίας. Είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά πρότυπα, συνδυάζοντας κατά κάποιο τρόπο τις ναυπηγικές γραμμές ενός σκάφους τύπου fly bridge και ενός sport open.

Η «θεά της θάλασσας» όπως το αποκαλούν οι κατασκευαστές του, χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική αισθητική του, μια αρχιτεκτονική που την διέπει η ευρυχωρία και η άνεση και τον όμορφο συνδυασμό χρωμάτων του. Είναι σε θέση να διανύσει μεγάλες υδάτινες διαδρομές - με ικανοποιητικές επιδόσεις - και μπορεί να κοιμίσει άνετα έως οκτώ άτομα.

Οι διαστάσεις του ανέρχονται στα 23 x 5,72 μέτρα και εκτείνεται σε τρία καταστρώματα. Εξωτερικά, χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη υπερκατασκευή στην οποία ενσωματώνονται πλευρικά τέσσερις μεγάλοι φυμέ υαλοπίνακες τραπεζοειδούς και ημικυκλικού σχήματος, με υδατοστεγή και αεροστεγή συναρμογή, εξασφαλίζοντας θερμομόνωση, ασφάλεια και αντοχή.

Χαρακτηριστικός ωστόσο είναι ο εμπρόσθιος υαλοπίνακας, που επεκτείνεται προς την οροφή καλύπτοντας μεγάλο μέρος της, ενώ διαθέτει συρόμενο σκιάδιο και υαλοκαθαριστήρες με μεγάλη επιφάνεια σάρωσης. Στη γάστρα, τα μεγάλα κυκλικά φινιστρίνια περιβάλλονται από ανοξείδωτο πλαίσιο συμβάλλοντας στην αισθητική του σκάφους.

Η γάστρα έχει κλασσικό σχεδιασμό και σε συνδυασμό με το μαύρο χρώμα της προσδίδει στο σκάφος μια αίσθηση επισημότητας και επιβλητικότητας.

Το ανώτερο κατάστρωμα (fly bridge) διαθέτει αρκετά μεγάλη επιφάνεια και κατά συνέπεια αρκετές ευκολίες και ανέσεις. Το δάπεδο είναι επενδυμένο από ξύλο τικ με μαύρους αρμούς, ενώ η καφέ απόχρωση των καθισμάτων με τον άσπρο πολυεστέρα αποτελεί ένα ευχάριστο συνδυασμό χρωμάτων.

Το πιλοτήριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, ενώ οι διαστάσεις της κονσόλας είναι μεγάλες, επιτρέποντας την άνετη εποπτεία και χρήση των διαφόρων οργάνων. Στο πρώτο επίπεδο είναι εγκατεστημένα η πυξίδα, ψηφιακά και αναλογικά όργανα ενδείξεων πλεύσης και μηχανής, όπως ταχύμετρο, βυθόμετρο, gps κ.α. Στο δεύτερο επίπεδο συναντάμε ηλεκτρικούς διακόπτες χειρισμού, το vhf, και τα χειριστήρια για τις μηχανές και το τριμάρισμα. Το τιμόνι διαθέτει δερμάτινη επένδυση, ενώ το κάθισμα «αγκαλιάζει» τον οδηγό παρέχοντας του μια άνετη θέση οδήγησης.

Μπροστά από το πιλοτήριο υπάρχει ένα άνετο στρώμα ηλιοθεραπείας, ενώ η πρόσβαση σε αυτό γίνεται σαφώς πιο εύκολη χάρη σε ένα σκαλοπάτι στην αριστερή πλευρά. Δίπλα από το πιλοτήριο συναντάμε τη σκάλα η οποία οδηγεί στο εσωτερικό του κύριου καταστρώματος ενώ πίσω από αυτή είναι τοποθετημένος ένας διθέσιος καναπές. Πίσω από το πιλοτήριο είναι εγκατεστημένη η σκάλα που οδηγεί στο κύριο κατάστρωμα και δίπλα της είναι τοποθετημένο το wet bar. Το καθιστικό του fly bridge είναι αρκετά ευρύχωρο, διαθέτει καναπέ σε σχήμα Π και μπορεί να δεχθεί άνετα έως και έξι άτομα. Πρίμα, συναντάμε το καπόνι για το tender και δίπλα του το life raft. Το roll bar είναι πολυεστερικό με καλαίσθητο σχεδιασμό ενώ διαθέτει ενσωματωμένη τέντα.

Το κύριο κατάστρωμα διαθέτει, και αυτό, μεγάλους χώρους κάνοντας άνετη και ασφαλή την πρόσβαση σε κάθε μέρος του σκάφους. Πρίμα, στο εξωτερικό καθιστικό βρίσκεται ένας τετραθέσιος καναπές, ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι και το wet bar, ενώ όλη η επιφάνεια του καλύπτεται από την οροφή στην οποία ενσωματώνονται φώτα δέσμης (spots).

Οι πλευρικοί διάδρομοι -που είναι φωτισμένοι κατά το διάμηκες-οδηγούν στην πρωραία περιοχή στην οποία υπάρχει στρώμα ηλιοθεραπείας ικανό να φιλοξενήσει άνετα δύο άτομα.

Η είσοδος στο εσωτερικό του κύριου καταστρώματος επιτυγχάνεται μέσω μιας μεγάλης συρόμενης πόρτας που διαθέτει χαλύβδινο πλαίσιο και θερμομονωτικό φυμέ τζάμι άριστης διαφάνειας, διαπερατό από τις ορατές ακτίνες του ηλιακού φάσματος, αλλά αδιαπέραστο από τις υπέρυθρες και υπεριώδεις.

Η ατμόσφαιρα που αποπνέει το εσωτερικό είναι αρμονική και ευχάριστη χάρη στους χρωματικούς συνδυασμούς του μπεζ των επίπλων, των μοκετών και των επιπλοσυνθέσεων και του σκούρου καφέ των καναπέδων. Ο φυσικός φωτισμός είναι άπλετος προερχόμενος από τα μεγάλα πλευρικά παράθυρα, που καλύπτονται από μοντέρνες περσίδες, ενώ ο τεχνητός προέρχεται από φώτα δέσμης οροφής (σποτς) με τετράγωνο και κυκλικό μεταλλικό πλαίσιο. Ωστόσο, σημείο αναφοράς αποτελεί η ανισόπεδη διάταξη μεταξύ σαλονιού και τραπεζαρίας, διαχωρίζοντας με σαφή τρόπο τις δύο χρήσεις. Επιπλέον συντελεί θετικά στην αισθητική του χώρου.

Ο χώρος του σαλονιού είναι σύγχρονος και άνετος, περιλαμβάνοντας στον εξοπλισμό του στερεοφωνικό συγκρότημα και επίπεδη τηλεόραση για την οποία έχει προβλεφθεί μηχανισμός ώστε να κατεβαίνει όταν το σκάφος κινείται, προστατεύοντας την επαρκώς από ενδεχόμενη ζημιά.

Στο χώρο της τραπεζαρίας και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά είναι εγκατεστημένη μια μεγάλη επιπλοσύνθεση με πολυάριθμα ράφια και ντουλάπια, ενώ το τραπέζι, που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά, ξεχωρίζει με τον μοντέρνο σχεδιασμό και την υψηλή ποιότητα του. Στον ίδιο χώρο καταλήγει και η εσωτερική σκάλα που οδηγεί στο ανώτερο κατάστρωμα.

Αριστερά της τραπεζαρίας συναντάμε την κουζίνα που προσφέρει πλούσιο εξοπλισμό, ενώ η ποιότητα για άλλη μια φορά ξεχωρίζει. Στον εξοπλισμό της περιλαμβάνονται ένα μεγάλο ψυγείο, κουζίνα, ανοξείδωτος νεροχύτης, φούρνος, εστίες μαγειρέματος και μεγάλα ντουλάπια.

Κατάπλωρα συναντάμε το πιλοτήριο το οποίο διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ τα μεγάλα παράθυρα παρέχουν μια πλήρη ορατότητα στον οδηγό. Τον ίδιο χώρο προσφέρεται ένα ακόμα καθιστικό με έναν τετραθέσιο καναπέ και τραπέζι.

Στο κατώτερο κατάστρωμα προσφέρονται τέσσερις καμπίνες, οι δύο με διπλό κρεβάτι μεγέθους king size και οι άλλες δύο με δύο μονά. Επιπλέον συμπεριλαμβάνονται και δύο καμπίνες που προορίζονται για το πλήρωμα.

Όλες οι καμπίνες διακρίνονται για την ευρυχωρία και τη πολυτέλεια τους ενώ διαθέτουν κλιματισμό και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Το ευρύχωρο και πολυτελές λουτρό / w.c. που διαθέτει η κάθε καμπίνα ολοκληρώνει την αυτονομία της.

Οι κινητήρες που διαθέτει του Riva Venere 75 είναι δύο εσωλέμβιοι MTU με συνολική ισχύ 1500 ίππους. Η μέγιστη ταχύτητα του σκάφους αγγίζει τους τριάντα τρεις κόμβους, ενώ η υπηρεσιακή τους είκοσι εννέα κόμβους .

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ολικό μήκος: 23 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 5,72 μέτρα
Βάρος: 46500 κιλά
Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμων: 5500 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενής νερού: 1000 λίτρα
Βύθισμα: 186 εκατοστά
Κινητήρες: 1500 ίπποι (2 κινητήρες)

Το σκάφος με μια ματιά
Εντυπωσιακός σχεδιασμός
Μεγάλος εμπρόσθιος υαλοπίνακας που επεκτείνεται προς την οροφή της υπερκατασκευής
Ανισόπεδη διάταξη στο εσωτερικό του κεντρικού καταστρώματος
Μοντέρνο εσωτερικό
Χρήση κατασκευαστικών υλικών υψηλής ποιότητας
Αρτιο σύστημα εσωτερικού φωτισμού

Πληροφορίες: EKKA ΣKAΦH, ΔABAKH 2 & Λ. ΠOΣEIΔΩNOΣ, AΛIMOΣ 175 55, τηλ.: 9848.992, fax: 9884.420
Τα παράθυρα καταλαμβάνουν μεγάλες επιφάνειεςΤο Riva 75 αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 33 κόμβους με χρήση κινητήρων 2 x 1500 ίππουςΤο μαύρο χρώμα της γάστρας αναδεικνύει αισθητικά το σκάφος
Πανοραμική άποψη του Riva 75 ενώ αναπτύσσει υψηλή ταχύτηταΠανοραμική άποψη του άνετου fly bridgeΟι πλευρικοί διάδρομοι φωτίζονται κατά το διάμηκες
Το πιλοτήριο του fly bridgeΥψηλής ποιότητας δέρμα στα καθίσματαΤο σκάφος διαθέτει κλασσικές και κομψές γραμμές
Πολυτελής καμπίνα με διπλό κρεβάτιΟι καμπίνες διαθέτουν επίπεδες τηλεοράσεις και κρυφό φωτισμόΤο υπαίθριο καθιστικό του κύριου καταστρώματος
Η τραπεζαρία διαθέτει γυάλινο τραπέζι υποβασταζόμενο σε μεταλλική βάσηΤο πολυτελές σαλόνι διέπεται από μοντέρνες γραμμέςΟι χώροι διαχωρίζονται με σαφήνεια μέσω της ανισόπεδης διάταξης
Η πλωριά καμπίνα διαθέτει πλούσιο φυσικό φως προερχόμενο από τα φινιστρίνιαΟι καθρέπτες προσδίδουν μια μεγαλύτερη αίσθηση στο χώροΈνα από τα πολυτελή λουτρά / w.c. του σκάφους
Η κουζίνα παρέχει όλες τις απαραίτητες ανέσειςΚατόψεις του σκάφους
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.