Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Μάρτιος 2008 > CIGARETTE MARAUDER 50Για "κακά" παιδιά

Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Για ορισμένους ανθρώπους, το boating έχει διαφορετική διάσταση. Την θέση των πολυτελών σαλονιών, των αναπαυτικών καναπέδων και των τζακούζι παίρνουν πανίσχυροι κινητήρες, "σπαρτιάτικες" καμπίνες, υψηλές ταχύτητες με το σκάφος να ίπταται και πολύς θόρυβος... Όλα αυτά, με τους Beach Boys στη διαπασών!

Τα ταχύπλοα σκάφη Cigarette προορίζονται για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Συναντώνται ιδιαίτερα στην "γενέτειρα" τους το Μαϊάμι, με συνηθέστερα δρομολόγια στον κόλπο του Μεξικού, το South Beach και φυσικά τους αγωνιστικούς στίβους.

Το Cigarette 50 αποτελεί ένα ιδιαίτερο σκάφος, απευθυνόμενο στο αγοραστικό κοινό που λατρεύει να νοιώθει την αδρεναλίνη του στο μάξιμουμ. Με ταχύτητα που φθάνει τα 120 ναυτικά μίλια, είναι σε θέση όχι μόνο να προσφέρει γρήγορη πλεύση στη θάλασσα, αλλά και έξω από αυτήν...

Με διαστάσεις 15,45 x 2,43 μέτρα, εκτείνεται σε ένα κατάστρωμα ενώ διαθέτει και μια μικρή καμπίνα. Οπτικά, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να χαρακτηρίζεται εντυπωσιακό. Το σκάφος είναι βαμμένο σε απόχρωση του γκρι, διερχόμενο από μπλε κεραυνούς, εκφράζοντας την ενέργεια σε κίνηση, ενώ στην πλώρη αναγράφεται η ονομασία του με έναν δυναμικό λογότυπο. Η πρωραία περιοχή διαθέτει μεγάλη επιφάνεια ενώ η γάστρα διαθέτει αναβαθμίδες (step) που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.

Το λευκό ντεκ, καταλαμβάνοντας μικρή επιφάνεια, είναι εξοπλισμένο με τα απαραίτητα, δηλαδή πέντε αποκλειστικά καθίσματα για τους επιβάτες και ένα διόλου ευκαταφρόνητο πιλοτήριο με πολλά όργανα και διακόπτες, που μόνο ειδικοί μπορούν να διαχειριστούν...

Το πιλοτήριο ακολουθεί τις γραμμές και τις καμπύλες του σκάφους, ενώ στο κέντρο της δεξιάς κονσόλας δεσπόζει η χαρακτηριστική, μεγάλη έγχρωμη οθόνη του GPS-πλότερ.

Όλα τα όργανα ελέγχου είναι τοποθετημένα σε στρογγυλές υποδοχές, δένοντας αρμονικά με το υπόλοιπο σύνολο. Το κεντρικό τμήμα του ανοξείδωτου και ρυθμιζόμενου καθ’ ύψος τιμονιού είναι από μαλακό υλικό, ενώ πλαισιώνεται από τις τρεις μεταλλικές ακτίνες, που τονίζουν το κεντρικό οβάλ έμβλημα της Cigarette. Στην δεξιά πλευρά είναι εγκατεστημένα τα χειριστήρια για την ταχύτητα και αριστερά τα χειριστήρια κατεύθυνσης (πρόσω -κράτει-όπισθεν). Στο αριστερό μέρος του πιλοτηρίου βρίσκεται ένα επιπλέον ζεύγος χειριστηρίων, καθώς επίσης και GPS-πλότερ, ενδεικτικά όργανα κινητήρων, ενδείξεις κατανάλωσης βενζίνης, στροφόμετρο, ταχύμετρο και ενδεικτικό όργανο κλίσης των πρυμναίων πτερυγίων διεύθυνσης (φλαπς).

Πέρα από τα ατομικά δερμάτινα καθίσματα στο ντεκ, προσφέρεται επίσης και μια καμπίνα που μπορεί να φιλοξενήσει δύο άτομα. Για το κοινό που ενδιαφέρεται για ανέσεις, μπορεί να τοποθετηθεί κλιματισμός -δεδομένης της γεννήτριας στο μηχανοστάσιο- λουτρό/w.c., επίπεδη τηλεόραση και DVD-player.

Σχετικά με τους κινητήρες, προσφέρονται δύο επιλογές συνολικής ισχύος 2.550 ίππων (3x850) ή 3.225 ίππων (3x1075). Πρόκειται για οκτακύλινδρα μπλοκ σε διάταξη V, σχεδόν τετράγωνα (111 εκατοστά διαμέτρο x 114 εκατοστά διαδρομή). Τα έμβολα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο ενώ το σύστημα ψύξης είναι ένας συνδυασμός ενός κλειστού κυκλώματος και ενός ανοικτού, με κυκλοφορία θαλασσινού νερού. Ένας επεξεργαστής αναλαμβάνει την έναυξη των οκτώ συνολικά αναφλεκτήρων (μπουζί) καθώς και την ακριβή έγχυση καυσίμου σε κάθε κύλινδρο ενώ επιτρέπεται η καύση βενζίνης πολλών οκτανίων.

Οι μηχανές δεν είναι μαζικής παραγωγής αλλά προκύπτουν κατόπιν παραγγελίας ενώ οι ανοξείδωτες προπέλες είναι χειροποίητες. Τα κατώτερα μέρη των μηχανών (πόδια) είναι αγωνιστικά, με αντοχή στις υψηλές ιπποδυνάμεις και πολύ καλή υδροδυναμική διαγωγή. Οι έξι συνολικά εξατμίσεις είναι ρυθμιζόμενες και μπορούν να λειτουργούν έξω ή μέσα στο νερό με σιγαστήρα.

Μάθημα ιστορίας...

Η ιστορία των σκαφών Cigarette ξεκινά το 1969, με την ίδρυση του ναυπηγείου από τον Don Aronow, πρωταθλητή των αγώνων ταχυπλοΐας με 8 διεθνείς νίκες και 16 ρεκόρ στο ενεργητικό του. Τα σκάφη είχαν εξαρχής μεγάλη ζήτηση, με τον George Bush, τον πρεσβύτερο, να αποκτά το 1973 το πρώτο του Cigarette, ένα 28άρι Fidelity, με δύο 185άρες μηχανές. Οι συγκινήσεις που πρόσφεραν οι επιδόσεις του σκάφους κατέστησαν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ συλλέκτη σκαφών Cigarette. O βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, μην αντέχοντας να βλέπει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναπτύσσει μόνος υψηλές ταχύτητες στο υγρό στοιχείο, αγοράζει το 1974 ένα 36άρι Awesome. Ακολουθούν την ίδια χρονιά, ο βασιλιάς Χουσεΐν του Κουβέιτ, η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό και ο βασιλιάς της Σουηδίας με το νέο, τότε, 35άρι. Το 1977, το σκάφος Mistress, ένα σέξι και καλλίγραμμο σκαρί όπως το αποκαλούσαν στην εποχή του, σπάει όλα τα ρεκόρ, με τον ιδιοκτήτη και πλοηγό του Don Aronow να δηλώνει ότι το σκάφος "συμπεριφέρεται ως γνήσια αφέντρα". Η γνωριμία των σκαφών Cigarette με το ευρύ κοινό, πραγματοποιείται διαμέσου της ταινίας "Bullet" και τον πρωταγωνιστή της Steve McQueen, να οδηγά με μεγάλη ταχύτητα ένα σκάφος 31 ποδών. Η πορεία τους προς την διασημότητα συνεχίστηκε την δεκαετία του ΄80 μέσα από τα πλάνα της σειράς "Miami Vice". Το 1998, συμβαδίζοντας με την τεχνολογία, η εταιρεία εφαρμόζει το vacuum bag στην κατασκευή της γάστρας. Το 2000 κατασκευάζεται ένα σκάφος με την επωνυμία "Playboy edition" με πλήρωμα τα καλλίγραμμα κορίτσια του ομώνυμου περιοδικού. Το 2004 το ναυπηγείο μετακομίζει σε νέα κτίρια στο Μαϊάμι, έκτασης 140.000 τετρ. ποδών.

Συγκρατείστε, τέλος, ότι τα γοητευτικά αυτά σκάφη διέθεταν... εκκεντρικά ονόματα με πιο χαρακτηριστικά τα "Gladiator", "Strip Poker", "Top Gun", "American Muscle", "Stealth", "Hard Candy Decathlon" και "Dry Martini".

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 15,45 μέτρα
Μέγιστο πλάτος:2.43 μέτρα
Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμων: 345 λίτρα
Βάρος: 8 τόνοι
Βύθισμα: 1.52 μέτρα
Κινητήρες: 2.550 ίπποι (3x850) ή 3.225 ίπποι (3x1075)
Μέγιστη ταχύτητα: 120 ναυτικά μίλια

Ενδεικτική τιμή:

Με βασικό εξοπλισμό και κινητήρες 3x850: 1.640.000 $ χωρίς ΦΠΑ. (περίπου 1.048.091 €)
Με βασικό εξοπλισμό και κινητήρες 3x 1075: 1.700.000 $ χωρίς ΦΠΑ. (περίπου 1.086.575 €)

Πληροφορίες: ΜOTOCRAFT, ΑΛΙΜOΥ 48, ΑΛΙΜOΣ, τηλ.: 210.9888.288, fax: 210.9850.102, www.motocraft.gr

Με διαστάσεις 15,45 x 2,43 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα 120 ν.μιλίωνΤο σκάφος κατά την εκτέλεση... χαμηλών πτήσεων!Στην πλάτη των δύο εμπρόσθιων καθισμάτων μπορούν να τοποθετηθούν οθόνες πολυοργάνων smart craft ώστε οι επιβάτες που κάθονται πίσω, να παρακολουθούν την εξέλιξη της λειτουργίας του σκάφους
Οι αναβαθμίδες (steps) στην γάστρα συντελούν στην ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτωνΗ έκφραση "If you see one you have seen only one" συνοδεύει τα Cigarette τα οποία μπορούν να παραγγελθούν όπως τα επιθυμεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτηςΟ σχεδιασμός της γάστρας βοηθά στην γρήγορη απόσβεση των κλίσεων
Η βαθιά γάστρα είναι εξοπλισμένη με τρία παρατροπίδια που "τρέχουν" σε κάθε πλευρά τηςΗ μπουκαπόρτα της καμπίνας κινείται ηλεκτρουδραυλικά ενώ συνδυάζεται με τρία σκαλοπάτια επιτρέποντας την πρόσβαση στην πλώρηΤα χειριστήρια για την ταχύτητα είναι εγκατεστημένα στην δεξιά πλευρά ενώ αριστερά βρίσκονται τα χειριστήρια κατεύθυνσης (πρόσω-κράτει-όπισθεν)
Το πιλοτήριο εντυπωσιάζει ενώ προσφέρονται χειριστήρια και ενδεικτικά όργανα στο συγκυβερνήτηΟι δερμάτινες επενδύσεις που καλύπτουν τα καθίσματα είναι υψηλής ποιότητας. Διακρίνονται οι πρακτικές χειρολαβέςAποψη της μικρής καμπίνας του σκάφους
Οι τρεις μηχανές που φιλοξενούνται στο μηχανοστάσιο είναι ειδικών προδιαγραφών, κατασκευασμένες από υλικά υψηλής ποιότητας
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.