Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Φεβρουάριος 2009 > Ferretti 510Aπό τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Φυσική ακολουθία

Με σκοπό να ενισχύσει την γκάμα των μικρότερων του σκαφών, το ιταλικό ναυπηγείο Ferretti παρουσίασε στο τελευταίο ναυτικό σαλόνι των Καννών το μοντέλο 510, το οποίο δείχνει πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τον έντονο ομοεθνή -και μη- ανταγωνισμό.

Η κίνηση του ιταλικού ναυπηγείου αποδεικνύει το διαρκές ενδιαφέρον του για τον ανασχεδιασμό των σκαφών του, αρχής γενομένης της μικρότερης κατηγορίας, και με στόχο να εναρμονίσει τα νέα μοντέλα σύμφωνα με τις νέες αρχιτεκτονικές τάσεις, οι οποίες καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες των επιβατών.

Όντας ως ένα από τα πλέον πλήρη "μικρά" θαλαμηγά, το νέο μοντέλο της Ferretti προβάλλει ως ένα ελκυστικό σύνολο δεδομένης της πρακτικότητάς του αφού είναι σε θέση να φιλοξενήσει άνετα έως έξι άτομα, με ένα επίπεδο πολυτέλειας αντίστοιχο με αυτό που προσφέρουν μεγαλύτερα μοντέλα. Βασικά του προτερήματα αποτελούν το υπερμέγεθες fly bridge, η μεγάλη κύρια καμπίνα και η νέα διάταξη στο κύριο κατάστρωμα, που περιλαμβάνει ως καινοτομία την επιπλοσύνθεση της κουζίνας πρίμα.

Η αισθητική του κινείται στη λογική της διατήρησης των κεκτημένων, η οποία, ακολουθώντας τα χνάρια του μεγαλύτερου μοντέλου 630 είναι κλασσική και ισορροπημένη, αλλά θα λέγαμε ότι είναι ίσως λίγο άτολμη για νέο μοντέλο, με πιθανότερη εξήγηση την ύπαρξη σχεδιαστικής συγγένειας με τα υπόλοιπα μοντέλα του στόλου της Ferretti. Αλλωστε ο ιταλικός όμιλος έχει παραχωρήσει τις μοντέρνες γραμμές σε ένα άλλο μέλος της "οικογένειάς" του, τα Riva.

Η υπερκατασκευή του 510 περιλαμβάνει δύο ενιαίους πλευρικούς υαλοπίνακες ενώ το fly -με το roll bar τοποθετημένο πρίμα- διαθέτει αυξημένες διαστάσεις που επιδρούν σαφέστατα στην συνολική εικόνα του νέου μοντέλου. Χαρακτηριστικοί είναι ωστόσο και δύο μεγάλοι υαλοπίνακες της γάστρας, που εξασφαλίζουν μία μοναδική θέα στην ίσαλο.

Με διαστάσεις μήκους 16,02 μέτρα και πλάτους 4,94 μέτρα το νέο Ferretti 510 αναπτύσσεται σε τρία μεγάλα καταστρώματα, προσφέροντας κατ’ εκτίμηση ωφέλιμη επιφάνεια περίπου 160 τετραγωνικών μέτρων. Η διαβίωση στο ανώτερο κατάστρωμα μπορεί εύκολα να χαρακτηρισθεί άνετη, δεδομένου του πλούσιου εξοπλισμού του. Πέρα από το καλά οργανωμένο πιλοτήριο, προσφέρεται ένας μεγάλος χώρος ηλιοθεραπείας πλώρα, ο οποίος δύναται να φιλοξενήσει άνετα δύο άτομα. Πρίμα είναι εγκατεστημένο ένα ευρύχωρο υπαίθριο καθιστικό με δυνατότητα φιλοξενίας έξι ατόμων ενώ σε κοντινή απόσταση περιλαμβάνεται ένα πλήρες wet bar, εξασφαλίζοντας αυτονομία στον χώρο.

Στο κύριο κατάστρωμα παρέχονται οι συνήθεις παροχές, με τα στρώματα ηλιοθεραπείας πλώρα και ένα άνετο υπαίθριο καθιστικό πρίμα, το οποίο μάλιστα προστατεύεται επαρκώς από τις καιρικές συνθήκες, εξαιτίας της επιμήκυνσης του fly προς τα πίσω. Ελκυστική θεωρείται ωστόσο η επιπλοσύνθεση της κουζίνας η οποία είναι τοποθετημένη πρίμα, εξυπηρετώντας παράλληλα και το υπαίθριο καθιστικό και το εσωτερικό. Η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται φιλική στη χρήση ενώ απαλείφει την τοποθέτηση ενός wet bar στο υπαίθριο καθιστικό, απελευθερώνοντας παράλληλα τον χώρο.

Για το εσωτερικό, οι Ιταλοί δε μπήκαν σε διαδικασία εκπτώσεων... προικίζοντας το 510 με ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνήθως συναντάμε σε πολυτελέστερες προτάσεις. Αν και φαινομενικά απλό, αναπτύσσεται σε μία ανισόπεδη διάταξη δαπέδου, που προσφέρει μια σαφή οριοθέτηση της κουζίνας, του σαλονιού και του πιλοτηρίου.

Ο διάκοσμός του περιλαμβάνει κλασσικά χρώματα, που συνδυάζουν τις μπεζ επενδύσεις των καναπέδων και της μοκέτας, με την καφέ απόχρωση των καλοφινιρισμένων δρύινων επιπλοσυνθέσεων. Ο φυσικός φωτισμός στο εσωτερικό είναι άπλετος ενώ ο τεχνητός καλύπτεται από λαμπτήρες ιωδίνης ρυθμιζόμενης δέσμης, που είναι τοποθετημένοι στην οροφή.

Η εικόνα ενός απέριττου και αδιαμφισβήτητα λειτουργικού συνόλου χαρακτηρίζει το κατώτερο κατάστρωμα το οποίο είναι εξοπλισμένο με τρεις καμπίνες οι οποίες περιλαμβάνουν διπλά κρεβάτια και μονές κουκέτες την μία δίπλα στην άλλη. Είναι ωστόσο δυνατή και η τοποθέτηση μίας επιπλέον καμπίνας, που προορίζεται για το πλήρωμα. Η καμπίνα του ιδιοκτήτη είναι τοποθετημένη στο πρυμναίο μέρος και, καταλαμβάνοντας όλο το διαθέσιμο πλάτος, διαθέτει μια μεγάλη επιφάνεια εξοπλισμένη με κομψές επιπλοσυνθέσεις όπως για παράδειγμα η σεζ λονγκ κάτω από το μεγάλο πλευρικό παράθυρο.

Στο ύψος των περιστάσεων στέκεται το μηχανοστάσιο, για το οποίο έχουν προβλεφθεί δύο ζεύγη κινητήρων συνολικής ισχύος 1600 (2x800) ή 1460 (2x730) ίππων. Με το μεγαλύτερο ζεύγος, το σκάφος αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 31κόμβων στις 2300 στροφές, με πληρότητα των δεξαμενών καυσίμων κατά 60%, του νερού κατά 50% και με εννιά επιβάτες. Η υπηρεσιακή ταχύτητα προσεγγίζει τους 25 κόμβους στις 2000 στροφές, ενώ τα επίπεδα θορύβου με αυτή την ταχύτητα κυμαίνονται σε λογικές τιμές που φθάνουν τα 70 dB.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το νέο Ferretti 510, χωρίς να κρύβει εκπλήξεις ή να αναλώνεται σε πειραματισμούς επικεντρώνεται στην ουσία, που μεταφράζεται στην καλή πλεύση και τους άνετους και καλαίσθητους χώρους, στοιχεία στα οποία έχει επενδύσει και προσφέρει απλόχερα ο ιταλικός όμιλος.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 16,02 μέτρα
Μήκος γάστρας: 15,67 μέτρα
Μήκος ισάλου: 13,51 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 4,94 μέτρα
Αριθμός καμπίνων: 3
Αριθμός λουτρών: 2
Χωρητικότητα δεξ. καυσίμων: 2040 λίτρα
Χωρητικότητα δεξ. νερού: 710 λίτρα
Κινητήρες: 1600(2x800) ή 1460(2x730) ίπποι
Μέγιστη ταχύτητα: 31 κόμβοι
Υπηρεσιακή ταχύτητα: 25 κόμβοι
Αυτονομία: 270 ν. μίλια

Πληροφορίες: EKKA ΣKAΦH, ΔABAKH 2 & Λ. ΠOΣEIΔΩNOΣ, AΛIMOΣ 175 55, τηλ.: 210.9848.992, fax: 210.9884.420, www.ekkayachts.gr

Ακολουθώντας τα σχεδιαστικά πρότυπα του ιταλικού ναυπηγείου, το νέο 510 διαθέτει κλασσικό σχεδιασμόΤα μεγάλα πλευρικά παράθυρα αντιστοιχούν στην κύρια καμπίνα προσφέροντάς της μία μοναδική θέα Οι ξεχωριστοί χώροι του fly, του υπαίθριου καθιστικού και των πρωραίων στρωμάτων προσφέρουν την σχετική απομόνωση στα τρία ζευγάρια που δύναται να φιλοξενηθούν
Η πλεύση του είναι στιβαρή, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό του περιλαμβάνεται και ένα σύστημα ευστάθειας (anti-rolling gyro)Η μέγιστη ταχύτητα φθάνει τους 31 κόμβους ενώ η αυτονομία του αγγίζει τα 270 ν.μίλιαΈνα state of the art πιλοτήριο φιλοξενεί με επιμέλεια όλα τα όργανα ναυσιπλοΐας και πλοήγησης
Η επίπεδη τηλεόραση διαθέτει έναν μηχανισμό καταβύθισης που την προστατεύει κατά το ταξίδεμαΤα ανοιχτά χρώματα και ο πλούσιος φυσικός φωτισμός συντελούν σε ένα αστραφτερό εσωτερικόΗ τοποθέτηση της κουζίνας πρίμα προσφέρει την δυνατότητα της παράλληλης εξυπηρέτησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό καθιστικό
Αποτελώντας ίσως την μεγαλύτερη στην κατηγορία της, η κύρια καμπίνα εξοπλίζεται και με έναν καλαίσθητο καναπέΤο hatch στην οροφή και τα πλευρικά φινιστρίνια προσφέρουν τον απαραίτητο φυσικό φωτισμό και αερισμό στην δεύτερη καμπίναΤα μοντέρνα αξεσουάρ και ο καθρέπτης, δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον στο λουτρό
Η τρίτη καμπίνα είναι εξοπλισμένη με δύο μονές κουκέτες, την μία δίπλα στην άλλη
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.