Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Nοέμβριος 2009 > Yachting Developments - Bristolian IIΑπό τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Best of the best

Είναι δυνατόν ένα αυτοκίνητο να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την κατασκευή ενός σκάφους; Δεδομένου του ιστιοπλοϊκού super yacht "Bristolian II" η απάντηση είναι καταφατική. Το επόμενο ερώτημα που γεννάται είναι, ποια μάρκα αυτοκινήτου είναι αυτή που διέγειρε τόσο την φαντασία του ιδιοκτήτη και των σχεδιαστών Philippe Briand και Emma Tabone, ώστε να σχεδιάσουν το μεγαλύτερο σκάφους τύπου sloop που έχει παραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία και ναυπηγήθηκε από την Yachting Developments. Αν αναλογιστεί κανείς τις εκπληκτικές γραμμές, τις υψηλές επιδόσεις και την πολυτέλεια, εύκολα καταλήγει στην Maserati.

Τα πολυτελή, λοιπόν, ιταλικά αυτοκίνητα σε συνδυασμό με τα δίγαστρα σκάφη που συμμετέχουν σε αγώνες του διάπλου του ωκεανού, έδωσαν το σχεδιαστικό έναυσμα για ένα μοναδικό σκαρί, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο επιχειρηματίας και ιστιοπλόος Michael Cannon. Θέλοντας να αντικαταστήσει ένα πολυτελές Frers 92, απευθύνθηκε στον γάλλο σχεδιαστή ζητώντας του ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος επιδόσεων, που όμοιό του να μην έχει κατασκευαστεί ποτέ. Κατά την συζήτησή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε επάνω στο κατάστρωμα του σκάφους "Bristolian I", που εκείνη την περίοδο έπλεε στα νερά του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, προέκυψε η σύλληψη του "Bristolian ΙΙ" το οποίο θα κατασκευαζόταν από συνθετικά υλικά ενώ θα είχε και ανακλινόμενη καρίνα ώστε να αυξάνονται οι επιδόσεις.

Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης εξέφρασε ορισμένες επιπλέον επιθυμίες του, όπως την δημιουργία μιας σχεδόν κάθετης πρύμνης, καθώς επίσης και την ύπαρξη δύο πιλοτηρίων που να μοιάζουν με αυτά που εξοπλίζονται τα σκάφη ocean race. Σχετικά με το εσωτερικό, η επιθυμία του ήταν η κατασκευή ενός συνόλου σε λευκή απόχρωση ενώ για τις εξωτερικές γραμμές ο στόχος που έθεσε ήταν να αντανακλάται σε αυτές η γοητεία που εκπέμπουν οι Maserati.

Το αποτέλεσμα δικαίωσε τον ιδιοκτήτη ο οποίος έχει πλέον στα χέρια του ένα εξαιρετικό ιστιοπλοϊκό, τόσο από άποψη αισθητικής όσο και επιδόσεων. Το "Bristolian ΙΙ" εκτείνεται σε δύο υπερμεγέθη καταστρώματα, στα οποία συνδυάζονται τόσο η αγωνιστική χρήση όσο και η αναψυχή.

Κάτι παραπάνω από επαρκείς είναι οι χώροι στο κύριο κατάστρωμα, με τις "καθαρές", επίπεδες επιφάνειές του να δηλώνουν ξεκάθαρα τον προσανατολισμό του σκάφους. Στο μέσον εδράζεται μια χαμηλή υπερκατασκευή, η οποία είναι εξοπλισμένη με μία περιμετρική γυάλινη επιφάνεια και δύο υαλοπίνακες οροφής, προσδίδοντας στο σκάφος μια επιθετική μορφή. Η υπερκατασκευή συνδέεται ωστόσο με τα δύο ογκώδη πιλοτήρια, τα οποία αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πρύμνης.

Εξετάζοντας διεξοδικά τον εξοπλισμό του κύριου καταστρώματος, διαπιστώνεται ότι τα δύο πιλοτήρια είναι εξοπλισμένα με έναν χώρο διαμονής έκαστο, που ενισχύουν την προστασία των skippers από τις καιρικές συνθήκες. διασφαλίζοντας παράλληλα την διακριτικότητα ως προς τους επιβάτες. Τα επονομαζόμενα και "pods" αποτελούν εξάλλου και την διαχωριστική γραμμή μεταξύ του χώρου των επιβατών και του χώρου του πληρώματος, ο οποίος εκτείνεται προς την πρύμνη.

Εστιάζοντας στα επιμέρους χαρακτηριστικά του καταστρώματος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι επιβάτες θα εντυπωσιαστούν από τον εμπνευσμένο σχεδιασμό των χώρων και από την εξαιρετική ποιότητα των υλικών, ένας συνδυασμός που δημιουργεί, δικαίως, την εικόνα ενός ανώτερου κατασκευαστικά σκάφους.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της πρώρας διαδραματίζει ένα καθιστικό, με δυνατότητα άνετης φιλοξενίας οκτώ ατόμων ενώ σε κοντινή απόσταση είναι τοποθετημένα τρία υπέρδιπλα στρώματα που προορίζονται κατά κύριο λόγο για ηλιοθεραπεία.

Μέρος του πλούσιου εξοπλιστικού επιπέδου αποτελεί και το πρυμναίο καθιστικό το οποίο περιλαμβάνει δύο τραπέζια, καναπέδες με ανακλινόμενα τμήματα και πολλά ωφέλιμα τετραγωνικά, προσφέροντας άνεση κινήσεων.

Η επιθυμία του ιδιοκτήτη για την χρήση ενός λευκού συνόλου, σε συνδυασμό με το άπλετο φως που εισχωρεί από τους υαλοπίνακες της οροφής, προσέδωσαν στο σκάφος ένα αστραφτερό αποτέλεσμα. Για την επίπλωση χρησιμοποιήθηκαν μοντέρνες επιπλοσυνθέσεις κατασκευασμένες από ξύλο μουριάς και Wenge ενώ η ανισόπεδη διάταξη του καταστρώματος διαχωρίζει με σαφήνεια τους χώρους. Ο πρώτος περιλαμβάνει ένα άνετο σαλόνι και μια μεγάλη τραπεζαρία ενώ στο κατώτερο κατάστρωμα φιλοξενούνται τέσσερις συνολικά καμπίνες, με δυνατότητα φιλοξενίας οκτώ ατόμων. Στη ζώνη του πληρώματος προσφέρονται τρεις καμπίνες που φιλοξενούν έξι άτομα.

Όλοι ανεξαιρέτως οι χώροι είναι πολυτελείς, με πλούσιο εξοπλισμό και πλήθος χώρων αποθήκευσης. Σχετικά με την διασκέδαση, όλες οι καμπίνες και τα καθιστικά είναι εξοπλισμένα με στερεοφωνική εγκατάσταση και επίπεδες τηλεοράσεις ενώ στο σαλόνι φιλοξενείται και ένα κελάρι ρυθμιζόμενης θερμοκρασίας. Όσο για την κουζίνα, ο εξοπλισμός της περιλαμβάνει συσκευές από τις εταιρείες Miele και Gaggenau.

Στην πράξη αντανακλάται η κατασκευαστική και εξοπλιστική ποιότητα και οι προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές. Οι χειρισμοί των 385 τετραγωνικών μέτρων ιστίων πραγματοποιούνται με σχετική ευκολία, από το εξειδικευμένο βέβαια πλήρωμα, χάρη στα ηλεκτρικά βιντζιρέλα της Harken προσφέροντας ταχύτητα 15 κόμβων ενώ τα πιλοτήρια είναι άρτια εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα όργανα ναυσιπλοΐας και πλοήγησης. Για τους αποτελεσματικούς χειρισμούς στο λιμάνι, το σκάφος είναι εφοδιασμένο με προπέλες ελιγμών πλώρης και πρύμνης από την Lewmar ενώ το μηχανοστάσιο περιλαμβάνει έναν κινητήρα πετρελαίου από την MTU, με ισχύ 450 ίππους που καταλήγει σε μια προπέλα τεσσάρων πτερυγίων.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι αν όλα τα παραπάνω φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, η βράβευση του "Bristolian II" ως σκάφους της χρονιάς στην κατηγορία από 24 έως 40 μέτρων, από την International Superyacht Society στο διεθνές ναυτικό σαλόνι του Ft Lauderdale, επιβεβαιώνει την ανωτερότητά του τόσο σε επιδόσεις όσο και σε στυλ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 36.70 μέτρα
Μήκος ισάλου: 33.40 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 8,18 μέτρα
Εκτόπισμα: 160 τόνοι
Βύθισμα: 5,25 μέτρα (με την καρίνα κάτω) / 3,8 μέτρα (με την καρίνα επάνω)
Αριθμός καμπίνων: 4 + 3 πληρώματος
Κινητήρας: 450 ίπποι στις 1800 σ.α.λ, MTU σειρά 60 πετρελαίου
Μέγιστη ταχύτητα: 13 κόμβοι
Επιφάνεια ιστιοφορίας: 384.99 τετ. μέτρα
Χωρητικότητα δεξαμενών καυσίμων: 11,000 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενών νερού: 5,400 λίτρα

Το Bristolian II είναι σε θέση να αναπτύξει με τα ιστία του ταχύτητα 15 κόμβωνΗ ιστιοφορία του σκάφους φθάνει τα 385 τετ. μέτραΤο μαύρο χρώμα της γάστρας και των ιστίων δημιουργεί ένα επιβλητικό σύνολο
Οι μεγάλες επιφάνειες του καταστρώματος ευνοούν τις εύκολες και ασφαλείς μετακινήσειςΗ επένδυση όλου του καταστρώματος με ξύλο τικ, εξασφαλίζει άνετη διέλευση και καλαισθησίαΜπορεί να μην διαθέτει ελικοδρόμιο, αλλά η εικόνα ενός ελικοπτέρου σε συνδυασμό με το πολυτελές σκάφος συνθέτουν ένα σκηνικό που θα μπορούσε εύκολα να αποτελεί ένα στιγμιότυπο από ταινία
Η κομψή γάστρα του συνεισφέρει στα μέγιστα για την επίτευξη υψηλών επιδόσεωνΗ χαμηλή υπερκατασκευή εξοπλίζεται με υαλοπίνακες που προσφέρουν άπλετο φυσικό φως στο εσωτερικόΗ κάθετη πρύμνη προσφέρει στυλ ενώ ο φωτισμός κατά την νύχτα συντελεί, πέρα από πρακτικούς λόγους, σε μια απαράμιλλη φινέτσα
Θυμίζοντας τα πιλοτήρια των σκαφών Ocean Race, τα πιλοτήρια προσφέρουν προστασία στο πλήρωμαΟ πλούσιος σε ναυτιλιακά όργανα εξοπλισμός των pods προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για μια ασφαλή πλεύσηΤο πρωραίο καθιστικό είναι σε θέση να φιλοξενήσει άνετα έως οκτώ άτομα
Πέρα από πρακτικούς λόγους, η ανισόπεδη διάταξη μεταξύ καθιστικού και τραπεζαρίας συντελεί και στην καλαισθησίαΟ τεχνητός φωτισμός του χώρου πραγματοποιείται από λαμπτήρες ιωδίνης ρυθμιζόμενης δέσμης (σποτς)Η εικόνα και η πρακτικότητα της κουζίνας είναι σχεδόν βέβαιο ότι βοηθά τους σεφ να μεγαλουργήσουν
Καταλαμβάνοντας όλο το εσωτερικό πλάτος, η καμπίνα του ιδιοκτήτη διαθέτει μεγάλες διαστάσεις και φυσικά πολυτέλειαΣτο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αισθητική του λουτρού της καμπίνας του ιδιοκτήτηΗ καμπίνα master εξοπλίζεται με ένα υπέρδιπλο κρεβάτι και ένα γραφείο
Μία εντυπωσιακή μπανιέρα και ο ιδιαίτερος φωτισμός του λουτρού της καμπίνας master, αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του χώρουΣτο ίδιο μήκος κύματος με τις υπόλοιπες, κινείται και η καμπίνα των φιλοξενουμένωνΗ μεταλλική χειρολαβή της γυάλινης πόρτας συνδυάζεται αρμονικά με την μεταλλική πετσετοκρεμάστρα και τις μεταλλικές χειρολαβές της επιπλοσύνθεσης στο λουτρό της καμπίνας των φιλοξενουμένων
Η δεύτερη καμπίνα των φιλοξενούμενων περιλαμβάνει δύο μονές κουκέτες, την μία δίπλα στην άλληΟ σταθμός πλοήγησης διαθέτει μεγάλη επιφάνεια και πλούσιο εξοπλισμόAποψη της καμπίνας του πληρώματος
Κάτοψη του σκάφουςΩς πρέσβειρα της ιταλικής φίρμας Maserati, το γνωστό supermodel Jodie Kidd υποδεικνύει την πηγή έμπνευσης του Bristolian II
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.