Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Ιανουάριος 2010 > Arcadia 85Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Οικολογικό με... πράσινα άλογα

Με έναν... θρασύ τρόπο αποφάσισε ένα νέο ναυπηγείο να εισέλθει στον χώρο των πολυτελών σκαφών αναψυχής αφού, όχι μόνο παρουσίασε άμεσα τρία νέα μοντέλα, στα 85, 115 και 135 πόδια αλλά τα εφοδίασε με εξελιγμένα συστήματα ηπίων μορφών ενέργειας, καθιστώντας τα φιλικά ως προς το περιβάλλον.

Ο λόγος για την ιταλική εταιρεία Arcadia, η οποία προέκυψε από την συνεργασία δύο επενδυτών, των κ.κ. Ing Fransesco Guida και Ugo Pelegrini, οι οποίοι, επενδύοντας ένα ποσό της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σειρά υβριδικών σκαφών σε μια προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της δημιουργίας φιλικών, προς το περιβάλλον, προτάσεων, που θα περιλαμβάνουν για την κίνηση και λειτουργία τους εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Το Arcadia 85 αποτελεί το μικρότερο "πράσινο" σκάφος της νέας σειράς, η επίσημη παρουσίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο ναυτικό σαλόνι του Ντίσελντορφ.

Σε πρώτο επίπεδο, αυτό δηλαδή της εξωτερικής του εμφάνισης, την τεχνολογική του ιδιαιτερότητα προσδίδει η οροφή της υπερκατασκευής, η οποία είναι κατασκευασμένη από μια γυάλινη επιφάνεια διπλών τοιχωμάτων φιλοξενώντας ενδιάμεσα φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Όσο για το συνολικό του layout, ως σκάφος του μέλλοντος διαθέτει και την ανάλογη εμφάνιση, ακολουθώντας αποκλειστικά μοντέρνες γραμμές οι οποίες με την σειρά τους δημιουργούν στον παρατηρητή ακραία συναισθήματα αισθητικής αποδοχής ή απόρριψης.

Κυρίαρχο ρόλο ωστόσο διαδραματίζει η υπερκατασκευή η οποία διαθέτει ορθογώνια μορφή και φαίνεται να είναι εγκιβωτισμένη στο κατάστρωμα, εξαιτίας κυρίως των ψηλών κουπαστών. Όσο για τα υλικά κατασκευής της, ελάχιστα μέρη είναι πολυεστερικά αφού η μεγαλύτερη επιφάνειά της καλύπτεται από υαλοπίνακες που προσδίδουν ένα φωτεινό σύνολο στο εσωτερικό και μια επιβλητική εμφάνιση. Χαρακτηριστική εξάλλου είναι και η πρωραία περιοχή, η οποία διαθέτει κάθετη ακμή προσδίδοντας στο σκάφος έναν δυναμισμό ενώ η βολβοειδής πρώρα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του ύψους του κύματος σε αυτήν, και την μείωση της αντίστασης πρόωσης .

Ο μοντέρνος σχεδιασμός του σκάφους ακολουθείται, όπως είναι φυσικό, και στα καταστρώματα και εκφράζεται μέσα από εργονομικούς και απέριττους χώρους. Απτό παράδειγμα αποτελεί το πρυμναίο κατάστρωμα το οποίο φιλοξενεί, συν τοις άλλοις, τρεις ξαπλώστρες και τρεις διπλούς καναπέδες με συνολική δυνατότητα φιλοξενίας εννιά ατόμων ενώ πιο μπροστά είναι τοποθετημένη η υπαίθρια τραπεζαρία. Η προστασία όλου του χώρου επιτυγχάνεται από την οροφή της υπερκατασκευής, η οποία επεκτείνεται προς τα πίσω, προφυλάσσοντας επαρκώς από τις καιρικές συνθήκες.

Η φωτεινότητα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στο εσωτερικό, η οποία εισέρχεται από τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες προσδίδοντας μια υπέρ μοντέρνα αισθητική, η οποία μάλιστα ενισχύεται από τις επιπλοσυνθέσεις, τα υλικά και τους χρωματικούς συνδυασμούς. Η διάταξη περιλαμβάνει πρίμα ένα καθιστικό, με δυνατότητα φιλοξενίας οκτώ ατόμων, πλώρα μια τραπεζαρία και ενδιάμεσα βρίσκεται η κουζίνα, προσφέροντας άμεση εξυπηρέτηση στους δύο χώρους. Όσο για το πιλοτήριο, αυτό διαθέτει μινιμαλιστικό σχεδιασμό, και είναι εξοπλισμένο με όλα τα ηλεκτρονικά όργανα ναυσιπλοΐας και πλοήγησης ενώ περιλαμβάνει μια ρόδα τιμονιού εμπνευσμένη από ιστιοπλοϊκά σκάφη αγώνων και δύο εντυπωσιακά καθίσματα.

Ανάλογο των περιστάσεων είναι και ο κατώτερο κατάστρωμα, που φιλοξενεί τις πολυτελείς καμπίνες. Το σκάφος δύναται να εξοπλιστεί με τέσσερις, πέντε ή έξι καμπίνες επιβατών, αναλόγως της έκδοσης, καθώς επίσης και με δύο ή τρεις καμπίνες πληρώματος.

Αφήσαμε για το τέλος την πιο ενδιαφέρουσα αναφορά για το σκάφος, που δεν είναι άλλη από την ενεργειακή του κάλυψη. Αυτή, όπως άλλωστε προαναφέρθηκε, καλύπτεται κατά ένα ποσοστό από τα φωτοβολταϊκά στοιχεία ως εξής: το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται είναι συνεχές και χρησιμοποιείται για την φόρτιση συσσωρευτών νέας γενιάς. Αυτοί, με την σειρά τους, τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι σε σειρά με τις πετρελαιομηχανές και έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν αποκλειστικά τις προπέλες έως και τριάντα ναυτικά μίλια την ημέρα. Ακολούθως, αναλαμβάνουν οι δύο μηχανές πετρελαίου ισχύος μόλις 720 ίππους η καθεμία να κινήσουν τους 55 τόνους του σκάφους, με μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων και 15 κόμβους υπηρεσιακής ταχύτητας.

Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία ωστόσο, είναι σε θέση να καλύψουν ένα μέρος και άλλων ενεργειακών αναγκών όπως για παράδειγμα τον φωτισμό του σκάφους, τον εξαερισμό ή την τροφοδότηση των ηλεκτρικών συσκευών.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το νέο Arcadia 85 αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα που υποδεικνύει, μαζί με λίγα προς το παρόν ναυπηγεία, το ενεργειακό μέλλον των σκαφών αναψυχής.

Όσο για την ποιότητα κατασκευής του και τις επιδόσεις του, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποδειχθούν, αναμφίβολα όμως το κόστος κατασκευής εκτιμάται σε υψηλότερα επίπεδα από ότι ένα συμβατικό σκάφος, δεδομένης της υψηλής τεχνολογίας και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του.

Αξίζει όμως να αναφερθεί πως πραγματοποιήθηκε ήδη το παρθενικό του ταξίδι, που περιελάμβανε μια ήπια σχετικά διαδρομή από την Νάπολη μέχρι το Ντίσελντορφ, με ενδιάμεσους σταθμούς την Γένοβα και το Ρότερνταμ, ένα θαλάσσιο δρομολόγιο που θα συντελέσει αναμφισβήτητα στα πιο αντικειμενικά συμπεράσματα για την λειτουργία και συμπεριφορά του ομολογουμένως εντυπωσιακού σκάφους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 25,90 μέτρα
Πλάτος: 7,17 μέτρα
Εκτόπισμα: 55 τόνοι
Βύθισμα: 1,65 μέτρα
Χωρητικότητα δεξαμενών καυσίμων: 8000 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενών νερού: 1600 λίτρα
Κινητήρες: 2 x Man R6 720 ίπποι
Γεννήτριες: 2x20 kw Khoeler
18 κόμβοι
15 κόμβοι

Πληροφορίες: North Star Yachting, Ρηγίλλης 23, Κολωνάκι 106 74, τηλ.: 210 98 84 000, www.northstaryachting.com

Εντυπωσιακό από την πρώτη ματιά, το σκάφος υποδηλώνει ξεκάθαρα τον ενεργειακό προσανατολισμό τουΗ βολβοειδής πρώρα του έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του ύψους του κύματος σε αυτήν, και την μείωση της αντίστασης πρόωσηςΟι δύο ηλεκτροκινητήρες του προσφέρουν ενεργειακή κάλυψη για 30 ναυτικά μίλια
Η μέγιστη ταχύτητα με την χρήση των πετρελαιομηχανών ανέρχεται στους 18 κόμβουςΗ πρωραία περιοχή περιλαμβάνει ένα διπλό στρώμα ηλιοθεραπείαςΗ στιβαρή άτρακτός του υπόσχεται καλά επίπεδα πλεύσεων
Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της οροφής της υπερκατασκευήςΤο υπαίθριο καθιστικό καταλαμβάνει πολλά ωφέλιμα τετραγωνικά της πρυμναίας περιοχής, προσφέροντας μεγάλη άνεσηΣτην κομψή οροφή εδράζονται καλαίσθητα φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες ιωδίνης, εξασφαλίζοντας στο χώρο ένα "γλυκό" φως
Οι μεγάλοι υαλοπίνακες συνεισφέρουν στην αστραφτερή αίσθηση του εσωτερικούΜια επίπεδη τηλεόραση εδράζεται σε μια κομψή επιπλοσύνθεσηΔύο καναπέδες και δύο κομψές πολυθρόνες περιλαμβάνονται στο εξοπλισμό του καθιστικού
Η τραπεζαρία περιλαμβάνει ένα γυάλινο τραπέζι και είναι σε θέση να φιλοξενήσει οκτώ άτομαΜοντέρνες επιπλοσυνθέσεις περιλαμβάνονται και στην κουζίνα ενώ πρακτικό αποδεικνύεται ένα μικρό καθιστικό στην αριστερή γωνία τηςΣτο state of the art πιλοτήριο ξεχωρίζει η μεγάλη ρόδα του που θυμίζει αντίστοιχη ιστιοπλοϊκού αγώνων
Οι κρυφοί φωτισμοί που "τρέχουν" πλευρικά, προσφέρουν άλλη διάσταση στην πολυτελή καμπίνα του ιδιοκτήτηΥψηλής αισθητικής είναι και το λουτρό της καμπίνας masterΜε ένα υπέρδιπλο κρεβάτι εξοπλίζεται η Vip καμπίνα
Η δεύτερη Vip καμπίνα εξοπλίζεται με αποκλειστικό λουτρό, όπως και οι υπόλοιπες καμπίνεςΟι καμπίνες του φιλοξενουμένων περιλαμβάνουν μονές κουκέτες, την μία δίπλα στην άλληΗ προσοχή στην λεπτομέρεια αντικατοπτρίζεται και από τον εκλεπτυσμένο φωτισμό της σκάλας
Κάτοψη του κύριου καταστρώματοςΚάτοψη της έκδοσης με τις τέσσερις καμπίνεςΚάτοψη της έκδοσης με τις πέντε καμπίνες
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.