Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Πρώτη Προβολή > BOTNIA MARINE - TARGA 35


BOTNIA MARINE -
TARGA 35

Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Το φιλανδικό ναυπηγείο Botnia Marine, με μια διαρκή ναυπηγική παρουσία από το 1976, παρουσιάζει το μοντέλο Targa 35. Η σειρά σκαφών Targa περιλαμβάνει εννιά συνολικά μοντέλα που διέπονται από δύο σημαντικά χαρακτηριστικά: τις υψηλές επιδόσεις ταχύτητας με σχετικά μικρές ιπποδυνάμεις και την υψηλή ποιότητα πλεύσης, με πολύ καλή συμπεριφορά σε κυματισμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα συγκεκριμένα σκάφη χαρακτηρίζονται ως τα 4x4 της θάλασσας.

Με διαστάσεις 11,30 x 3,50 μέτρα το 35άρι της σειράς διαθέτει τρία καταστρώματα, ενώ μπορεί να κοιμίσει έως πέντε άτομα. Ο πρώτος και κύριος στόχος που έθεσαν οι σχεδιαστές είναι καταρχήν η στιβαρή πλεύση με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας γάστρας που την χαρακτηρίζει το βαθύ V και το καμπύλο σχήμα της (flare) που σχηματίζεται στην περιοχή της πλώρης. Ως επακόλουθο της σχετικά στενής γάστρας αποτελεί ο περιορισμός των εσωτερικών χώρων ο οποίος όμως ξεπερνιέται από τον εργονομικό σχεδιασμό και σε συνδυασμό με ορισμένες καινοτομίες επιτυγχάνεται η πλήρης αξιοποίηση του χώρου. Οι τετραγωνισμένες επιφάνειες στα τρία καταστρώματα εξοικονομούν το παραμικρό εκατοστό, ενώ καινοτομίες όπως για παράδειγμα το τραπέζι του καθιστικού, που στερεώνεται στην οροφή και ολισθαίνει σε μια μεταλλική δοκό για την χρήση του ή η τοποθέτηση της κουζίνας πλώρα δεν συναντώνται σε άλλα σκάφη.

Εξωτερικά διαθέτει ξεχωριστές γραμμές που παραπέμπουν σε σκάφος επαγγελματικής χρήσης, καθιστώντας το άμεσα αναγνωρίσιμο. Η ύπαρξη fly bridge στο ανώτερο κατάστρωμα, το οποίο εδράζεται με την σειρά του στην ψηλή και πολύ καλά προστατευμένη υπερκατασκευή, χαρακτηρίζει το σκάφος ενώ τα ελεύθερα καταστρώματα πρίμα - πλώρα, δημιουργούν μια αίσθηση άνεσης.

Το πιλοτήριο στο fly είναι λιτό και πρακτικό ενώ είναι εγκατεστημένο στην δεξιά πλευρά και αποτελείται από μια λιτή κονσόλα και ένα μονό κάθισμα. Ένα επιπλέον μονό κάθισμα βρίσκεται στην αριστερή πλευρά ενώ πρίμα συναντάμε έναν καναπέ, το roll bar και το life raft.

Το κύριο κατάστρωμα προσφέρει αρκετά ωφέλιμα τετραγωνικά ενώ πρίμα διατίθενται καθίσματα και αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι. Ανοίγοντας δύο μεγάλες καταπακτές συναντάμε το εύκολα επισκέψιμο μηχανοστάσιο που φιλοξενεί δύο κινητήρες της σουηδικής εταιρείας Volvo Penta.

Στο εσωτερικό του κυρίου καταστρώματος συναντάμε έναν επίσης πρακτικό χώρο, με τις ξύλινες επιφάνειες να είναι σε σκούρα απόχρωση του καφέ, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα ενώ τα μπλε υφάσματα που καλύπτουν τα καθίσματα δημιουργούν μια καλαίσθητη-και μοναδική-χρωματική αντίθεση.

Το πιλοτήριο είναι εγκατεστημένο στη δεξιά πλευρά και διαθέτει μία κονσόλα που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, ενώ το ακτινικό τιμόνι διαθέτει ξύλινη επένδυση.

Η επιπλοσύνθεση της κουζίνας στην αριστερή πλευρά πρωτοτυπεί ενώ πιο πίσω αναπτύσσεται το καθιστικό που μπορεί να φιλοξενήσει πέντε άτομα.

Στο κατώτερο κατάστρωμα συναντάμε τις δύο καμπίνες του σκάφους οι οποίες είναι δυνατόν να επενδυθούν εξολοκλήρου από ξύλο ενώ είναι εξοπλισμένες με ένα διπλό κρεβάτι, τρεις μονές κουκέτες και ένα λουτρό στην πρυμναία καμπίνα. Στον προαιρετικό εξοπλισμό προσφέρεται ένα επιπλέον λουτρό.

Οι πετρελαιομηχανές που χρησιμοποιούνται έχουν ιπποδύναμη 2 x 230 ή 2 x 350 ίππους. Η μέγιστη ταχύτητα που είναι δυνατόν να αναπτυχθεί με χρήση των μικρότερων μηχανών είναι 33 κόμβοι ενώ η υπηρεσιακή φθάνει τους 30 κόμβους. Οι επιδόσεις αυτές κρίνονται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικές ενώ με χρήση των μεγαλύτερων κινητήρων η μέγιστη ταχύτητα φθάνει τους 38 κόμβους.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ολικό μήκος:11,30 μέτρα
Μήκος γάστρας: 10,65 μέτρα
Πλάτος: 3,50 μέτρα
Βύθισμα: 0,90 μέτρα
Βάρος: 6500 κιλά
Χωρητ. Δεξαμενής καυσίμων: 1280 λίτρα
Μηχανές(2): 460-700 ίπποι
Υπηρεσιακή ταχύτητα (2 x 230 ίπποι) : 30 κόμβοι
Μέγιστη ταχύτητα: 33-38 κόμβοι.

Το σκάφος με μια ματιά
Πολύ καλή πλεύση
Υψηλές ταχύτητες με μικρή σχετικά ιπποδύναμη
Υψηλή εργονομία
Ποιότητα κατασκευής

Πληροφορίες: ATALANTA MARINE, ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ 3, 167 77 ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΤΗΛ.: 210 9910722, FAX: 210 9958633, www.atalantamarine.com - info@atalantamarine.com

Το Targa 35 άνωθεν. Διακρίνεται το fly bridgeΤα ρέλια στην πλώρη δεν ενώνονται, με αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση στο σκάφοςΗ γάστρα του υπόσχεται ασφαλείς πλεύσεις σε οποιεσδήποτε συνθήκες
Οι επιδόσεις ταχύτητας είναι ίσως οι υψηλότερες στην κατηγορία τουΜια ευκολόχρηστη μεταλλική σκάλα ενώνει το κύριο κατάστρωμα με το fly bridgeOλο το κατάστρωμα είναι δυνατόν να επενδυθεί από ξύλο τικ
Η πρυμναία πλτφόρμα διαθέτει επαρκείς διαστάσεις καθιστώντας την πρόσβαση ασφαλήΤα πρυμναία καθίσματα διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρουςΤο μηχανοστάσιο αποκαλύπτεται εύκολα ενώ διαθέτει επαρκείς χώρους για επιθεώρηση ή σέρβις
Το εσωτερικό ύψος είναι από τα μεγαλύτερα της κατηγορίαςΗ κουζίνα διαθέτει πλήρη εξοπλισμό ενώ είναι επενδυμένη από ξυλεία ανθεκτικής ποιότηταςΤο πιλοτήριο διαθέτει λιτές και πρακτικές γραμμές
Οι καμπίνες διαθέτουν επαρκείς αποθηκευτικούς χώρουςΚάτοψη του κύριου καταστρώματοςΚάτοψη του κατώτερου καταστρώματος
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.