Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Πρώτη Προβολή > Intrepid 430Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Με εξευρωπαϊσμένο προφίλ

Είθισται η λεπτομέρεια να κάνει την διαφορά. Η λεπτομέρεια βέβαια, όταν μάλιστα πρόκειται να δαπανηθεί ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για την αγορά ενός 13άμετρου σκάφους, δεν εστιάζεται σε στοιχεία μόνο που έχουν να κάνουν κυρίως με αισθητικούς λόγους ή στην εξυπηρέτηση κάποιων λειτουργικών λεπτομερειών, αλλά επικεντρώνεται και στην ουσία, που δεν είναι άλλη από την πολυμορφία του σκάφους την ποιότητα πλεύσης και τις επιδόσεις.

Το Intrepid 430 μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως πολυμορφικό, αφού μπορεί να εξυπηρετήσει παράλληλα τις ανάγκες για ψάρεμα και τις οικογενειακές διακοπές. Πέρα όμως από την πολυμορφικότητά του, το νέο μοντέλο διαθέτει μία εκλεπτυσμένη αισθητική, η οποία ταιριάζει στο ευρωπαϊκό κοινό.

Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν το σκάφος προέρχεται από αμερικάνικο ναυπηγείο αφού ως γνωστόν, τα αμερικάνικα σκάφη είθισται να είναι πολύ πρακτικά και μελετημένα αλλά αυτό που τους λείπει είναι η προσαρμογή τους στα ευρωπαϊκά αισθητικά πρότυπα. Το στοχευμένο προφίλ άλλωστε ενός σκάφους αναδεικνύεται ως το πολυτιμότερο ίσως προσόν του, για την εδραίωσή του στην παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά.

Αφήνοντας κατά μέρος την συνήθη ογκώδη και καμπυλωτή γάστρα και τα στρογγυλά ή ελλειψοειδή φινιστρίνια, το νέο Intrepid 430 υιοθετώντας ευρωπαϊκές τακτικές, χρησιμοποιεί μία γάστρα με απλές και καθαρές γραμμές, εφοδιασμένη με δύο διπλούς μεγάλους υαλοπίνακες στο κέντρο και στην πλώρη αντίστοιχα, που του προσφέρουν αναγνωρισιμότητα . Η υπερκατασκευή είναι εξοπλισμένη από ένα μεταλλικό δικτύωμα χαμηλού προφίλ, το οποίο με την σειρά του φιλοξενεί μία σκληρή ανοιγόμενη οροφή με μεγάλη μάλιστα επιμήκυνση προς τα πίσω.

Έχοντας πλέον εξασφαλίσει το στυλ, οι σχεδιαστές βάλθηκαν να δημιουργήσουν ένα κατάστρωμα που να συνδυάζει την άνετη φιλοξενία των επιβατών και την πρακτικότητα στο ψάρεμα. Αυτό το πέτυχαν με την χρήση αναδιπλούμενων καθισμάτων και καναπέδων ώστε όταν δεν χρησιμοποιούνται να απελευθερώνουν το κατάστρωμα, προσφέροντας ωφέλιμα τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα τοποθέτησαν χρήσιμους χώρους αποθήκευσης στο δάπεδο και τις κουπαστές.

Αν και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πιλοτήριο ικανοποιούν από πρακτική άποψη, δεν προσφέρουν την αίσθηση της πολυτέλειας που θα περίμενε κανείς να αντικρίσει σε ένα οικογενειακό σκάφος. Όντας πολυεστερική με το σύνηθες λευκό χρώμα, η κονσόλα είναι εξοπλισμένη με δύο αναδιπλούμενα μέρη που φιλοξενούν τα όργανα πλοήγησης και τους διακόπτες, προσφέροντας πλήρη προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Σε ότι αφορά το εσωτερικό, αυτό ενισχύει τον οικογενειακό χαρακτήρα του σκάφους, προσφέροντας χώρους και άνεση που δεν συναντώνται εύκολα στην κατηγορία. Παρέχονται συγκεκριμένα μία πλήρης επιπλοσύνθεση κουζίνας που περιλαμβάνει νιπτήρα, φούρνο και ψυγείο καθώς επίσης και ένα μικρό καθιστικό, δύο διπλά κρεβάτια και ένα πλήρες λουτρό w.c. Σχετικά με τα υλικά, η χρήση ποιοτικής ξυλείας ανοιχτόχρωμης απόχρωσης συνδυάζεται αρμονικά με τις καφέ δερμάτινες επενδύσεις των καναπέδων, προσφέροντας ένα ποιοτικό και καλαίσθητο σύνολο.

Στην πράξη το Intrepid 430 εκτιμάται ως ευέλικτο και σβέλτο, που κινείται χωρίς δυσκολία εντός και εκτός του λιμανιού. Για την πρόωσή του έχουν επιλεγεί τρεις εξωλέμβιες μηχανές με συνολική ισχύ 1050 ίππων(3x350), μία επιλογή που αναμφίβολα προσφέρει μεγάλη ευελιξία και υψηλή ώση. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος προβάλλει ως μειονέκτημα την υψηλή κατανάλωση. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να μην ισχύει αφού αντικειμενικά, τρεις ισχυρές εξωλέμβιες σε λειτουργία χρειάζονται αρκετή ποσότητα καυσίμου. Για τον περιορισμό της, το αμερικάνικο ναυπηγείο κατέφυγε σε μία πολύ καλή λύση, χρησιμοποιώντας αναβαθμίδες (steps) στην γάστρα. Αυτές επιδρούν καταλυτικά, γιατί εξαιτίας τους περιορίζονται οι αναπτυσσόμενες τριβές του νερού με την επιφάνεια της γάστρας, δημιουργώντας παράλληλα άνωση, με επακόλουθο την γρήγορη κύλιση του σκάφους στο νερό και την μείωση της κατανάλωσης.

Εναλλακτικά πάντως, το ναυπηγείο προσφέρει την δυνατότητα διπλής εγκατάστασης εξωλέμβιων, που προσδίδουν πιο φιλικές επιδόσεις, με την ώση και την ταχύτητα να κρατούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και με σαφή περιορισμό της κατανάλωσης.

Αναλυτικότερα, η απόδοση των τριών εξωλέμβιων, προσφέρει μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβων στις 6.100 στροφές ενώ στις 4.000 στροφές το σκάφος επιτυγχάνει ταχύτητα 32 κόμβων. Οι επιδόσεις αυτές επιτρέπουν την γρήγορη διάνυση των υδάτινων δρομολογίων με επακόλουθο την μειωμένη διάρκεια λειτουργίας των μηχανών, με ότι αυτό συνεπάγεται στην κατανάλωση.

Πληροφορίες: EKKA ΣKAΦH, ΔABAKH 2 & Λ. ΠOΣEIΔΩNOΣ, AΛIMOΣ 175 55, τηλ.: 210.9848.992, fax: 210.9884.420, www.ekkayachts.gr

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος:13,03 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 3,88 μέτρα
Βύθισμα: 0,61 μέτρα
Ύψος καμπίνας:1,94 μέτρα
Χωρητικότητα δεξ. καυσίμων: 1.482 λίτρα
Χωρητικότητα δεξ. νερού: 380 λίτρα
Ισχύς κινητήρων: 3x350, 2x350 ίπποι

Το 430 έχει αναβαθμισμένη συμπεριφορά στο νερό με αντιδράσεις που δεν θα προβληματίσουν, αρκεί βέβαια να μην γίνει υπερβολή στο γκάζιΗ ποιότητα κύλισης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γάστρα η οποία διαθέτει αναβαθμίδεςΣτα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται η ανοιγόμενη οροφή
Οι τρεις εξωλέμβιες καθιστούν την πλοήγηση πρακτική και σχετικά εύκοληΟι υαλοπίνακες στην γάστρα αντανακλούν το ευρωπαϊκό προφίλ του σκάφουςΟι μηχανισμοί ανάκλησης των οργάνων τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες
Τα αναδιπλούμενα καθίσματα αφήνουν ελεύθερο το πρυμναίο κατάστρωμαΤο σκάφος ανταποκρίνεται επαρκώς στην οικογενειακή χρήσηΤο κεντρικό κάθισμα μετατρέπεται σε στρώμα ηλιοθεραπείας
Τo εσωτερικό του συγκαταλέγεται στα πλέον άνετα της κατηγορίας, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα εγκατάστασης επίπεδης τηλεόρασηςΗ πρυμναία καμπίνα είναι εξοπλισμένη με ένα μεγάλο διπλό κρεβάτιΗ επιπλοσύνθεση της κουζίνας διαθέτει πλήρη εξοπλισμό, με επαρκείς χώρους αποθήκευσης
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.