Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Πρώτη Προβολή > Windy 44 ChinookAπό τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Νορβηγική αντεπίθεση

Επιβεβαιώνοντας την τεχνολογική υπεροχή του το νορβηγικό ναυπηγείο Windy παρουσίασε το νεότευκτο 44 Chinook, ένα αυθεντικό κουπέ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πρόσφατο ναυτικό σαλόνι του Ντίσελντορφ, αποκτώντας τον τίτλο του Ευρωπαϊκού σκάφους της χρονιάς στην κατηγορία του.

Με εκλεπτυσμένο στυλ το Chinook κινείται στα όρια του κλασσικού, διατηρώντας παράλληλα ορισμένες σχεδιαστικές ομοιότητες με άλλα μοντέλα του ναυπηγείου. Η διαφορά του ωστόσο έγκειται στην χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, δεδομένου του συστήματος Ips και της ανάλογης γάστρας. Αλλα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν αποτελούν οι τρεις καμπίνες στο κατώτερο κατάστρωμα, το μεγάλο του πλάτος, που ανέρχεται στα 3,98 μέτρα και τα τρία καθίσματα σε σειρά που βρίσκονται δίπλα από το πιλοτήριο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το σφηνοειδές τμήμα της ατράκτου, που προσδίδει στο σκάφος έναν σπορ χαρακτήρα. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των νέων σκαφών, το Chinook δεν χρησιμοποιεί μεγάλους και εντυπωσιακούς υαλοπίνακες στην γάστρα, αλλά την εξοπλίζει παραδοσιακά με πέντε συνολικά φινιστρίνια από κάθε πλευρά. Ο κουπέ χαρακτήρας του προέρχεται κυρίως από την υπερκατασκευή, η οποία, χωρίς σχεδιαστικές εξάρσεις, διαθέτει κόμπακτ διαστάσεις με την οροφή να ανοίγει ηλεκτρικά, προσφέροντας φυσικό φως και αερισμό στο εσωτερικό. Χαρακτηριστική είναι ωστόσο η πρωραία περιοχή η οποία διαθέτει μεγάλη επιφάνεια, φιλοξενώντας ένα διπλό στρώμα στο μέσον.

Η ποιοτική αίσθηση πάντως προέρχεται από την στιγμή της επιβίβασης στο κύριο κατάστρωμα. Η χρήση ποιοτικών υλικών αντανακλάται στις επιπλοσυνθέσεις που εξοπλίζουν τους διάφορους χώρους. Απτό παράδειγμα αποτελεί, για παράδειγμα, το ξύλινο τραπέζι του καθιστικού. Κλειστό, προσφέρει στην εξωτερική του πλευρά τρεις ποτηροθήκες, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη οι διαστάσεις του φθάνουν τα 1,02 x 1,43 μέτρα, προσφέροντας άνετη φιλοξενία σε έξι άτομα. Όσο για τον περιμετρικό καναπέ που το περιβάλλει, είναι επενδυμένος με δέρμα υψηλής ποιότητας και εξοπλισμένος με μια πρακτική χειρολαβή.

Καθοριστικό για την διαμόρφωση της οδηγικής συμπεριφοράς του Chinook είναι το πιλοτήριό του, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα. Δεν θα είναι μάλιστα υπερβολή εάν τολμήσουμε να το κατατάξουμε στα κορυφαία της κατηγορίας του. Η μεγάλη και επίπεδη κονσόλα είναι επενδυμένη με αρίστης ποιότητας πλαστικά ενώ τα όργανα ναυσιπλοΐας και πλοήγησης είναι εργονομικά τοποθετημένα. Εντύπωση προκαλεί ο μικροσκοπικός επιλογέας του Ips που είναι εγκατεστημένος μπροστά ακριβώς από τα χειριστήρια των μηχανών.

Πέρα από αναπαυτικό, το κάθισμα του κυβερνήτη προσφέρει την απαραίτητη πλευρική στήριξη ενώ είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο καθ ύψος και ως προς το διάμηκες. Η προσοχή ωστόσο στην λεπτομέρεια αντικατοπτρίζεται από ένα μικρό πτυσσόμενο σκαλοπάτι στην βάση της κονσόλας. Δεδομένης της ανοικτής οροφής, όταν ο οδηγός στέκεται όρθιος, το άνω πλαίσιο του υαλοπίνακα φθάνει το ύψος των ματιών περιορίζοντας την ορατότητα. Με την χρήση του σκαλοπατιού, ο οδηγός απολαμβάνει μία πλήρη εποπτεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τα τρία καθίσματα σε σειρά που είναι εγκατεστημένα δίπλα από το πιλοτήριο αποτελούν μια ασυνήθιστη διάταξη η οποία θα φανεί χρήσιμη κατά το ταξίδεμα με υψηλές ταχύτητες ή σε κακοκαιρία αφού προσφέρει πολύ καλή στήριξη και εποπτεία.

Ποιοτικά, ανώτερο των προσδοκιών είναι το κατώτερο κατάστρωμα το οποίο, ακολουθώντας την κλασσική οδό, έρχεται σε αισθητική αρμονία με το ανώτερο κατάστρωμα. Η ανοικτόχρωμη ξυλεία των επιπλοσυνθέσεων και η σκούρα του δαπέδου δημιουργούν ένα "ζεστό" και φιλικό περιβάλλον το οποίο σχεδιαστικά αγγίζει τα όρια του συντηρητικού. Σχετικά με τον φυσικό φωτισμό, μπορεί να είναι επαρκής εξαιτίας των φινιστρινιών υστερεί όμως από άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα που διαθέτουν μεγάλους πλευρικούς υαλοπίνακες όπως για παράδειγμα το Azimut 43S. Η επιπλοσύνθεση της κουζίνας είναι πλήρης από εξοπλισμό ενώ στη δεξιά πλευρά συναντάμε ένα μικρό καθιστικό, ιδανικό για το πρωινό.

Δύο καμπίνες, η μία με διπλό κρεβάτι και η άλλη με δύο μονές κουκέτες φιλοξενούνται πρίμα ενώ στην πλώρη η κύρια καμπίνα είναι εξοπλισμένη με διπλό κρεβάτι και αποκλειστικό λουτρό.

Εκμεταλλευόμενο την ισχύ των 870 ίππων από τους δύο υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες της Volvo Penta αλλά και τις τεχνολογικά προηγμένες εφαρμογές των προπελών και της γάστρας, το Chinook επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 38 κόμβους στις 3500 στροφές και υπηρεσιακή 34 κόμβους. Εναλλακτικά δύναται να χρησιμοποιηθούν και κινητήρες μικρότερης ισχύος που ανέρχονται στους 740 ίππους. Όσο για την επιτάχυνση, οι 15 κόμβοι επιτυγχάνονται σε 5,4 δευτερόλεπτα, ενώ οι 30 κόμβοι σε 17,4 δευτερόλεπτα. Τέλος, στο μέγιστο των στροφών, τα επίπεδα θορύβου κρατούνται στα 78 Db.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 13,54 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 3,98 μέτρα
Εκτόπισμα: 10,5 τόνοι
Χωρητικότητα δεξ. καυσίμων: 110 λίτρα
Χωρητικότητα δεξ. νερού: 305 λίτρα
Κινητήρες: 2XD6,370, 435 ίπποι

Πληροφορίες: TWIN DUCKS MARINE SA, Λ. Bουλιαγμένης 85, τηλ.: 210.9621.274, fax: 210.9640.160, www.twinducks.gr - info@twinducks.gr

Η οροφή του Chinook ανοίγει ηλεκτρικά προσφέροντας φυσικό φως και αερισμό στο εσωτερικόΟι επιδόσεις ταχύτητας είναι υψηλές ενώ σε λογικά επίπεδα κρατούνται τα επίπεδα θορύβουΗ πλατφόρμα διαθέτει επαρκείς διαστάσεις οδηγώντας με ασφάλεια στο ενιαίο κατάστρωμα
Με μοντέρνες γραμμές, η υπερκατασκευή συνεισφέρει στην σπορ εικόνα του σκάφουςΗ πρυμναία πλατφόρμα "αγκαλιάζει" την γάστρα, αποτελώντας μια συμπαγή κατασκευήΤο μικρό καθιστικό στο εσωτερικό διαθέτει επαρκή φυσικό φωτισμό από τα δύο φινιστρίνια
Η σκάλα, που είναι εξοπλισμένη με αποκλειστικό φωτισμό, οδηγεί στην κουζίνα η οποία διαθέτει πλήρη επιπλοσύνθεσηΟ καθρέπτης στο προσκέφαλο των κρεβατιών "μεγαλώνει" τον χώρο, προσφέροντας μια αίσθηση άνεσηςΗ πρωραία καμπίνα είναι εξοπλισμένη με ένα διπλό κρεβάτι ενώ διαθέτει εκλεπτυσμένο περιβάλλον
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.