Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Αποστολή > Ναυπηγεία Azimut Benetti


Ο δρόμος προς την κορυφή περνάει από την Azimut

Επιμέλεια: Αιμίλιος Χατζηδάκης

Τα ναυπηγεία της Azimut και της Benetti είναι από τα πλέον δημοφιλή στη ναυπήγηση πολυτελών θαλαμηγών και σκαφών αναψυχής. Ιδρυτής του ναυπηγείου είναι ο κ. Πάολο Βιτέλι, ο οποίος το 1969, όντας ακόμη φοιτητής, ξεκινάει την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου οράματός του που αφορά τη δημιουργία του μεγαλύτερου ναυπηγείου σκαφών αναψυχής στον κόσμο!

Ιδρύει λοιπόν μια εταιρεία ναυλώσεως ιστιοπλοϊκών σκαφών και τη βαφτίζει Azimut. Έναν μόλις χρόνο μετά, η Azimut και το δανέζικο ναυπηγείο Αmerglass σφίγγουν τα χέρια προκειμένου η ιταλική εταιρεία να διανέμει αποκλειστικά τα σκάφη της. Τα κέρδη αρχίζουν και γεμίζουν τα ταμεία, και το 1983 το όραμα παίρνει σάρκα και οστά με την κατασκευή του πρώτου Azimut, ενός πολυεστερικού σκάφους 105 ποδών. Έκτοτε η ναυπήγηση των πολυεστερικών σκαφών αναψυχής φέρνει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στο εργατικό δυναμικό της Azimut. Ωστόσο, χρονιά-ορόσημο αποτελεί το 1985 αφού το πιο ιστορικό και επώνυμο ιταλικό ναυπηγείο κατασκευής θαλαμηγών, το «αιωνόβιο» Βenetti, με έτος ίδρυσης το 1873, περνά στα χέρια της Azimut. Όσο για την προίκα του, πέρα από το όνομα το ναυπηγείο-θρύλος συνοδεύεται από προγραμματισμό, μεθοδικότητα και προσωπικό με μεγάλη τεχνογνωσία.

Η οικονομική άνθηση της εταιρείας είναι ιδανική για επενδύσεις, οπότε εξαγοράζεται ένα ακόμη ναυπηγείο στην Πεσκάρα. Ο κ. Βιτέλι μπαίνει σε μια διαδικασία κερδοφόρων εξαγορών και επενδύσεων, όπως η επέκταση των εγκαταστάσεων στην Aβιλιάνα, φθάνοντας τα 100.000 τ. μ. Οι χώροι του ναυπηγείου είναι σχεδιασμένοι ιδανικά ενώ εφαρμόζεται προηγμένη τεχνολογία για την παραγωγή σκαφών μέχρι 68 πόδια.
 Εξαγορών συνέχεια, και το 2000 η Azimut ισχυροποιεί τη θέση της στο Βιαρέτζιο, με την απόκτηση της περιοχής Λούσμπεν στην καρδιά του λιμανιού.

Όλη η περιοχή ανοικοδομήθηκε με σκοπό να αποτελέσει τον πυρήνα της παραγωγής της Azimut, για σκάφη πάνω από 24 μέτρα. Στη συνέχεια, το 2001 γίνεται άλλη μια εξαγορά που αφορά το ναυπηγείο Gobbi, το οποίο εδρεύει στην περιοχή της Πιατσέντζα, και το 2003 η εταιρεία αποκτά το ιστορικό ναυπηγείο της οικογένειας Orlando στο Λιβόρνο, που καλύπτει έκταση 260.000 τ. μ., μια πολύ σημαντική επένδυση για την ανάπτυξη της παραγωγής των μεταλλικών mega yachts της Benetti. Επίσης, ξεκίνησε η κατασκευή του νέου λιμανιού στο Βαράτσε, με 900 θέσεις ελλιμενισμού, που θα λειτουργήσει μέσα στο 2005.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός πανίσχυρου ομίλου που στον κατασκευαστικό του τομέα διαθέτει μια πολύ μεγάλη γκάμα σκαφών, η οποία ξεκινά από πολυεστερικά ταχύπλοα 12 μέτρων και φθάνει μέχρι θαλαμηγούς 70 μέτρων!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 Έχουν περάσει 36 χρόνια επιτυχιών και ανάπτυξης, και κ. Βιτέλι συνεχίζει την επέκταση του ομίλου του, θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους. Βάζει λοιπόν βαθιά το χέρι στην τσέπη, βγάζει το ποσό των 75.000.000 ευρώ και το επενδύει στην πιο πρόσφατη εξαγορά του, στο ναυπηγείο Ορλάντο, με εγκαταστάσεις 540.000 τ.μ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται κάτι πρωτοφανές, αφού εμπλέκονται πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια εστία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Με απλά λόγια, στην περιοχή δημιουργείται σημαντικός αριθμός επιπλέον θέσεων εργασίας, τα ναυπηγεία παίρνουν ζωή και δημιουργείται παράδοση στην κατασκευή σκαφών με εξειδικευμένους τεχνίτες. Σημαντική είναι και η επένδυση νέων τεχνολογιών από τα έδρανα των πανεπιστημίων, αφού η εταιρεία επενδύει σε έρευνα στους τομείς που την ενδιαφέρουν, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να προσανατολιστούν στον χώρο των σκαφών.

 Από τα παραπάνω προκύπτει πως η εταιρεία για να έχει αυτή την εξέλιξη στηρίζεται τόσο στο όραμα και στις διοικητικές ικανότητες του προέδρου και του επιτελείου του όσο βεβαίως και στις οικονομικές και πολιτικές συμμαχίες που εξασφαλίζουν την επέκτασή της στην παγκόσμια αγορά. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην Ιταλία έχει αναπτυχθεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες σκαφών στον κόσμο, η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην οικονομία της χώρας.

Τα σκάφη που έρχονται

 Με τα τόσα πολλά σκάφη που έχουν κατασκευασθεί από το 1969 ως τώρα, έχει αναπτυχθεί μια φιλική και εγκάρδια σχέση μεταξύ των ιθυνόντων του ναυπηγείου και των πελατών. Αποτέλεσμα αυτής της σχέσης είναι και η νέα σειρά σκαφών τύπου sport open στα 68 και 86 πόδια αντίστοιχα. Ο σχεδιασμός των Azimut 68S –που έχει μήκος 20,74 μέτρα και επιτυγχάνει ταχύτητα 36 κόμβων -και Azimut 86S- με μήκος 26,97 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 46 κόμβων  - είναι καινοτόμος για τα ως τώρα δεδομένα του ναυπηγείου. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας σειράς είναι ο σπορ χαρακτήρας, οι επιδόσεις και φυσικά το χρώμα αφού η μπορντό απόχρωσή τους είναι ασυνήθιστη και αισθητικά άκρως ελκυστική.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί και τομ εσωτερικό των σκαφών που διαθέτει μοναδική αισθητική που είναι μοντέρνα και συνοδεύεται από μοναδικές επιπλοσυνθέσεις.

Μια διαφορετική πρόταση στα σκάφη με fly bridge έρχεται από το Azimut 75, που διακρίνεται από την πολυεστερική οροφή στο fly με ενσωματωμένη ηλεκτρική τέντα και ένα ιδιαίτερα μεγάλο παράθυρο που προσδίδει μοναδική όψη στο σκάφος.

Στα σκάφη που έρχονται περιλαμβάνονται ένα fly bridge στα 43 πόδια και ένα ακόμη sport open το Azimut 62 εμπλουτίζοντας τη γκάμα του ναυπηγείου στη συγκεκριμένη κατηγορία ακόμη περισσότερο.

<< Επιστροφή στην Αρχική σελίδα

Ο Ιδρυτής του ναυπηγείου κ. ΒιτέλιΠανοραμική άποψη του ναυπηγείου στο ΒιαρέτζιοΣτάδιο της κατασκευής της γάστρας
ΑAZIMUT 43S: Σχέδιο του νέου σκάφουςΑZIMUT 43S: Η πρύμνη του σκάφουςΑZIMUT 43S: Άποψη του ντεκ
ΑZIMUT 62S: Πλάγια όψη του νέου μοντέλουΑZIMUT 62S: Διακρίνεται η πολυτελής καμπίναΑZIMUT 62S: Άποψη του κύριου καταστρώματος
ΑZIMUT 68: Το σκάφος εκτελεί υψηλού επιπέδου πλόεςΑZIMUT 68: Το κύριο κατάστρωμαΑZIMUT 68: Η τραπεζαρία στο κατώτερο κατάστρωμα
ΑZIMUT 86:Κορυφαίο μοντέλο με μοναδική σχεδίασηΑZIMUT 86: Το ντεκ είναι από τα κορυφαία στην κατηγορία τουΑZIMUT 86: Μια από τις πολυτελέστατες καμπίνες του σκάφους
AZIMUT 75: Πρωτοποριακή θαλαμηγός με fly bridgeAZIMUT 75: Το πολυτελές σαλόνιAZIMUT 75: Πολυτελής καμπίνα με μοναδική θέα από το μεγάλο παράθυρο
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.