Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Bavaria Vision 46


Aπό τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Ριζική ανανέωση

Ήταν να μην γίνει η αρχή. Από τη στιγμή που το γερμανικό ναυπηγείο Bavaria αποφάσισε να εξελίξει το στόλο του, τα συντηρητικού σχεδιασμού σκάφη - εργαλεία που περιλαμβανόταν τόσο στα μηχανοκίνητα όσο και τα ιστιοπλοϊκά, έδωσαν τη σκυτάλη σε ανθρωποκεντρικά μοντέλα που έχουν σαν στόχο όχι μόνο να ταξιδέψουν αλλά και να διευκολύνουν και να ψυχαγωγήσουν τους χρήστες, προσφέροντάς τους κάτι που έλειπε από τα παρελθόντα σκάφη της γερμανικής φίρμας: την ποιότητα διαβίωσης.

Απτό παράδειγμα των νέων σκαφών αποτελεί το Vision 46, ένα μοντέλο που με το «καλημέρα» βραβεύθηκε ως το ευρωπαϊκό ιστιοπλοϊκό της χρονιάς. Εμφανισιακά το νέο δεκατετράμετρο δεν θυμίζει σε τίποτα τα παλαιότερα σκάφη της Bavaria και όντας το πιο καλαίσθητο και λειτουργικό ιστιοπλοϊκό που έχει προκύψει ποτέ από τις ναυπηγικές κλίνες της γερμανικής φίρμας υποδηλώνει πως το ναυπηγείο έχει γυρίσει οριστικά σελίδα ακολουθώντας το - θαλάσσιο - δρόμο που επέδειξαν τα γαλλικά ναυπηγεία μερικά χρόνια πριν.

Μια ματιά αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως το Vision 46 αποτελεί ένα αρμονικό σύνολο. Στη καλαίσθητή του γάστρα με τα ορθογωνισμένα φινιστρίνια και την κάθετη ακμή στην πλώρη «κάθεται» απαλά μια καλοφινιρισμένη υπερκατασκευή χαμηλού προφίλ η οποία εξοπλίζεται πλευρικά με δύο μεγάλους υαλοπίνακες ελλειψοειδούς μορφής που «γλυκαίνουν» τον όγκο της. Η επένδυση ωστόσο της οροφής της με ξύλο τικ συνδυάζεται αρμονικά με την ξύλινη επένδυση στο κατάστρωμα αποπνέοντας μια ναυτική και καλαίσθητη εικόνα.

Η φρέσκιες σχεδιαστικές γραμμές δεν σταματούν στις εξωτερικές επιφάνειες αλλά συνεχίζουν και στα ενδότερα. Η πρόσβαση στο κύριο κατάστρωμα επιτυγχάνεται κυρίως από το πρυμναίο τμήμα το οποίο διαθέτει διαιρούμενα τμήματα διττού χαρακτήρα αφού από τη μία συνεισφέρουν στην ασφαλέστερη διέλευση, από την άλλη προσφέρουν άμεση πρόσβαση στο νερό. Στο κόκπιτ φιλοξενούνται δύο σταθμοί πλοήγησης ενώ τα βιντζιρέλα είναι τοποθετημένα στις κλασσικές θέσεις, με τέσσερα εξ αυτών να βρίσκονται σε κοντινή θέση από τις ρόδες και ένα επιπλέον στην αριστερή πλευρά της φάλκας. Πιο μπροστά αναπτύσσεται το υπαίθριο καθιστικό με μια εργονομική διάταξη, για την οποία μάλιστα η φάλκα μετακινήθηκε προς τη δεξιά πλευρά εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο χώρο για τη δημιουργία χώρου ηλιοθεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, ο αριστερός καναπές δεν εκτείνεται μόνο κατά το διάμηκες του σκάφους αλλά και ως προς το πλάτος του, προσφέροντας επιπλέον θέσεις και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της επιφάνειας του πτυσσόμενου και ρυθμιζόμενου καθ’ ύψος τραπεζιού και την προσθήκη στρωμάτων, δημιουργείται ένας μεγάλος χώρος για ηλιοθεραπεία.

Όσο για το υπόλοιπο κατάστρωμα, οι ναβάτες θα κινηθούν άνετα τόσο διαμέσου των πλευρικών διαδρόμων, όσο και στο πρωραίο τμήμα, στο οποίο μάλιστα οποιαδήποτε εργασία δύναται να πραγματοποιηθεί σχετικά εύκολα, χάρη στα διαθέσιμα ωφέλιμα τετραγωνικά και τον ναυτιλιακό εξοπλισμό.

Την αναβαθμισμένη διαβίωση των εξωτερικών χώρων ακολουθεί και το εσωτερικό μέρος του σκάφους στο οποίο, τον πρώτο λόγο έχουν η εργονομία και η φωτεινότητα, με τη διαβίωση να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Η φωτεινότητα που προέρχεται από τις πλευρικές γυάλινες επιφάνειες και από τους υαλοπίνακες της οροφής δημιουργούν συνθήκες άνεσης η οποία ενισχύεται από τους ήπιους χρωματικούς συνδυασμούς του καφέ των επιπλοσυνθέσεων και του μπεζ των υφασμάτων, προσφέροντας την αίσθηση ενός ανώτερου ποιοτικά σκάφους. Τις συνθήκες άνεσης συμπληρώνει ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, ο οποίος περιλαμβάνει φώτα ιωδίνης ρυθμιζόμενης δέσμης στην οροφή καθώς και αποκλειστικά φωτιστικά και κρυφό φωτισμό σε επίκαιρα σημεία.

Χωροταξικά ο κεντρικός χώρος φιλοξενεί στη δεξιά πλευρά του ένα ευρύχωρο καθιστικό το οποίο περιλαμβάνει έναν καναπέ σε σχήμα «Γ» και ένα πτυσσόμενο και ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος τραπέζι το οποίο δύναται να χαμηλώσει και να τοποθετηθεί ένα στρώμα, δημιουργώντας εν τέλει ένα διπλό κρεβάτι. Επίσης όταν ο εν λόγω χώρος δεν χρησιμοποιείται ως τραπεζαρία, το τραπέζι μπορεί να διπλωθεί και μετακινηθεί προς τους καναπέδες, απελευθερώνοντας χώρο προς όφελος των μετακινήσεων.

Αντικριστά του καθιστικού είναι εγκατεστημένο το γραφείο χαρτογράφησης, το οποίο όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και ως ένα δεύτερο καθιστικό αφού εξοπλίζεται με δύο καναπέδες και ένα καλαίσθητο ξύλινο τραπέζι ενδιάμεσα το οποίο χαμηλώνει, και με την προσθήκη μαξιλαριών δημιουργεί μια επιπλέον θέση. Όσο για την κουζίνα, αυτή είναι τοποθετημένη προς τα πίσω και πέρα από την κλασσική επιπλοσύνθεση με τον πάγκο εργασίας και τις συσκευές, φέρει και ένα αποκλειστικό έπιπλο που φιλοξενεί τους νεροχύτες καθώς επίσης και χώρους αποθήκευσης.

Αφήσαμε για το τέλος τις καμπίνες, με την πρωραία να αποκομίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού, πέρα από ένα διπλό κρεβάτι είναι σε θέση να φιλοξενήσει και ένα λουτρό. Όσο για το πρωραίο τμήμα, αυτό δύναται να εξοπλισθεί με ένα πλήρως εξοπλισμένο λουτρό και επιπλέον, είτε με μία καμπίνα με δύο κουκέτες είτε με δύο καμπίνες, με την μία να φέρει δύο κουκέτες και την άλλη ένα διπλό κρεβάτι.

Στην πράξη, ο αναβαθμισμένος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός προσφέρει τη δυνατότητα της περιστροφής του σκάφους κατά 360 μοίρες καθιστώντας τους ελιγμούς στο λιμάνι μια απλή διαδικασία ενώ ο εσωλέμβιος πετρελαιοκινητήρας της Volvo Penta των 55 ίππων καταλήγει σε ένα stern drive προσφέροντας την απαραίτητη ώση όποτε αυτή χρειαστεί.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του Bavaria Vision 46 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 13,99 μέτρα
Μήκος ισάλου: 12,73 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 4,19 μέτρα
Βύθισμα: 2,14 μέτρα
Βάρος: 12.300 κιλά
Αριθμός καμπίνων: 2 ή 3
Αριθμός κρεβατιών: 4/6
Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμων: 270 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενής νερού: 580 λίτρα
Επιφάνεια μαΐστρας: 103 τετραγωνικά μέτρα
Κινητήρας: Volvo Penta D2 55, 41KW-55 ίπποι

Πληροφορίες: Kiriacoulis Enterprises, Αλίμου7, Αλιμος, Αθήνα, τηλ.: 2109886187-91, http://www.kiriacoulis.com, charter@kiriacoulis.com

 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.