Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Η Ελλάδα, σταθμός της νέας διεθνούς ωκεανογραφικής αποστολής Tara Océans (24/11/2009)

Από τις 25 ως τις 29 Νοεμβρίου 2009, το ερευνητικό σκάφος Tara θα σταθμεύσει στη μαρίνα Φλοίσβου.

Λίγο πριν την διάσκεψη της Κοπενγχάγης κι ενώ πληθαίνουν τα ανησυχητικά μηνύματα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ένα νέο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης της κοινής γνώμης ξεκινά με την τρίτη διεθνή αποστολή του προγράμματος Tara Expéditions.

Υπό την αιγίδα του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) το πλοίο Tara ξεκίνησε το ταξίδι του στις 5 Σεπτεμβρίου, με σκοπό τη μελέτη των οικοσυστημάτων των ωκεανών, προκειμένου να δοθεί στην ανθρώπινη κοινότητα μια καλύτερη ευκαιρία να τα προστατέψει.

Στην αποστολή αυτή, με την ονομασία Tara Océans, θα συγκεντρώνονται για τρία συνεχή χρόνια, μετρήσεις και δείγματα, σύμφωνα με ένα συστηματικό επιστημονικό πρωτόκολλο, διασχίζοντας όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου. Πρόκειται για μια παγκόσμια μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος που παρόμοιά της δεν έχει διεξαχθεί ως τώρα με τα σημερινά σύγχρονα μέσα.

Στο πλοίο Tara επιβαίνει μια πρωτοφανής διεθνής διεπιστημονική ομάδα, από ωκεανογράφους, βιολόγους, γενετιστές και πολλούς άλλους ειδικούς από διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα, που θα συνεργάζονται σε περισσότερους από 12 τομείς έρευνας με τουλάχιστον 100 επιστήμονες που θα συμμετέχουν από ξηράς στην συλλογή και ανάλυση των δεδομένων και των δειγμάτων.

Τις αποστολές του Tara (Tara Expéditions) στηρίζει και επιδοτεί η agnès b, δημιουργός μόδας και ιδιοκτήτρια του σκάφους. Η γνωστή σχεδιάστρια διακρίνεται για τη στήριξη που παρέχει στις προσπάθειες ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης του κόσμου για τη προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός τις αποστολές του Τara, τα έσοδα των καταστημάτων του οίκου agnès b, δίνονται εξ’ολοκλήρου σε οργανώσεις με παρόμοιους στόχους.

Η τριετής αποστολή του πλοίου Τara σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου, η "Tara Océans", ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου 2009 με τον απόπλου του σκάφους από την Lorient (Γαλλία) και θα ολοκληρωθεί το 2012.

Tην Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στις 16.00, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Christophe Farnaud κάλεσε διακεκριμένες προσωπικότητες να επισκεφθούν μαζί το πλοίο και να συνομιλήσουν με το πλήρωμά του. Η είσοδος θα επιτραπεί επίσης και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 11.00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει στο Αuditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, μέλη της αποστολής Tara Océans, και ‘Ελληνες επιστήμονες, σε μια συζητήση που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φίλιος Στάγκος.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το σκάφος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην μαρίνα του Φλοίσβου. Το σκάφος εσωτερικά δεν θα είναι επισκέψιμο.

Διεύθυνση επικοινωνίας : Christine POURRET τηλ.: 210 33 98 698, cpourret@ifa.gr Γραφείο Τύπου: Σταματίνα Στρατηγού τηλ.: 210 33 98 651 . 697 49 57 318, sstratigou@ifa.gr

Η Ελλάδα, σταθμός της νέας διεθνούς ωκεανογραφικής αποστολής Tara Océans (24/11/2009)
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.