Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Συναρπαστική εξέλιξη στο Jules Vern Trophy


Ένα ταξίδι χιλιάδων ναυτικών μιλίων αρχίζει με ένα ναυτικό μίλι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο μοναδικός ιστιοπλοϊκός αγώνας που κάνει το γύρο του κόσμου και έχει ως αποκλειστικό αντίπαλο το χρόνο. Ο λόγος για τον Jules Vern Trophy, έναν υδάτινο μαραθώνιο ο οποίος ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου, με στόχο τον διάπλου του πλανήτη σε λιγότερο από 48 ημέρες, 7 ώρες, 44 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα που χρειάστηκε το 2010 ο γάλλος Frank Cammas κάνοντας το γρηγορότερο διάπλου από το 1993, όπου και υφίσταται ο αγώνας.

Για να επιτευχθεί λοιπόν ένα νέο ρεκόρ, το σκάφος θα πρέπει να τερματίσει το αργότερο στις 9 Ιανουαρίου του 2012, ημέρα Δευτέρα και στις 17:15:34 ώρας Γαλλίας.

Η εκκίνηση δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου από την Βρέστη, μία πόλη της Βρετάνης της βορειοδυτικής Γαλλίας και, διασχίζοντας τον Ατλαντικό, το Maxi Banque Populaire V θα περάσει δυτικά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, και θα κατευθυνθεί νότια-παράλληλα από την Αφρική και τη Νότια Αμερική, διαμέσου του Ατλαντικού- προς το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, στο Κέιπ Τάουν. Στη συνέχεια θα διασχίσει τον Ινδικό Ωκεανό, μέχρι να φθάσει στο δεύτερο θρυλικό ακρωτήριο των ωκεανοπόρων, το περίφημο Cape Leeuwin νοτιοδυτικά της Αυστραλίας. Ακολούθως και διαμέσου του Ειρηνικού ωκεανού θα κατευθυνθεί προς το ακρωτήριο Χορν στη Χιλή και μετά- πάλι διαμέσου του Ατλαντικού-θα πάρει την άγουσα προς την πόλη εκκίνησης, την Βρέστη.

Ο αγώνας ενάντια στο χρόνο και τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται συναρπαστικός. Οι υψηλές ταχύτητες του σκάφους που φθάνουν τους 40 κόμβους, οδηγούν σε έναν παράλληλο αγώνα, αυτόν της έγκαιρης μετεωρολογικής πρόβλεψης, ώστε το σκάφος να κινηθεί κατάλληλα αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τις καταιγίδες.

Η συνολική απόσταση κυμαίνεται περί τα 21.760 ναυτικά μίλια ενώ το σαραντάμετρο καταμαράν διαχειρίζονται 14 ιστιοπλόοι, με επικεφαλής τον Loick Peyron, αδελφό του Bruno, ο οποίος πραγματοποίησε το ταξίδι για πρώτη φορά στα χρονικά του αγώνα.

Η ιδιαιτερότητα του σκάφους έγκειται στον τύπο του ο οποίος είναι σχεδιασμένος ώστε να αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες. Έτσι, με τον παραμικρό αέρα το σκάφος ταξιδεύει γρήγορα φθάνοντας με σχετική ευκολία τους 30 κόμβους ενώ σε δύσκολες καιρικές συνθήκες μπορεί να αναπτύξει 40 κόμβους. Οι υψηλές ταχύτητες όμως εγκυμονούν κινδύνους οι οποίοι αντιμετωπίζονται μόνο με χειρισμούς ακριβείας γιατί το παραμικρό λάθος μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Μέχρι στιγμής ο αγώνας ενάντια στο χρόνο εξελίσσεται ιδανικά για την γαλλική ομάδα, αφού από την εκκίνηση έως τον Ισημερινό χρειάστηκαν 5 ημέρες και 15 ώρες, όταν το αντίπαλο σκάφος Groupama 3, που κατέχει και το ρεκόρ, χρειάστηκε τέσσερις ώρες περισσότερο. Μιλώντας με αριθμούς, το σκάφος προπορεύεται έναντι του προηγούμενου κατόχου του ρεκόρ κατά 1600 ναυτικά μίλια. Βέβαια, είναι ακόμη νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μαραθώνιο. Το γεγονός όμως του γρήγορου διάπλου έδωσε χαρά και ενθουσιασμό στο πλήρωμα το οποίο βρίσκεται στην αρχή μιας διαρκούς και επίπονης προσπάθειας.

Για την διεξαγωγή του αγώνα το Banque Populaire V κινείται χέρι χέρι με την ελβετική εταιρεία ωρολογοποιίας Corum, η οποία αποτελεί και τον επίσημο χρονομέτρη αυτής της μεγάλης περιπέτειας. Η Corum μάλιστα παρήγαγε και ένα νέο μοντέλο στο πνεύμα της περιπέτειας μέσα από την σειρά Admirals Cup, που φέρει την υπογραφή «Jules Vern Trophy 2011-12» κρατώντας ζωντανό τον αγώνα στο χρόνο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά σκάφους

Όνομα: Maxi Banque Populaire V
Τύπος: Maxi τριμαράν
Ολικό μήκος: 40 μέτρα
Μήκος πλωτήρων: 37 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 23 μέτρα
Εκτόπισμα: 23 τόνοι
Ιστιοφορία: 1330 τετ. μέτρα

Συναρπαστική εξέλιξη στο Jules Vern Trophy Συναρπαστική εξέλιξη στο Jules Vern Trophy Συναρπαστική εξέλιξη στο Jules Vern Trophy
Συναρπαστική εξέλιξη στο Jules Vern Trophy Συναρπαστική εξέλιξη στο Jules Vern Trophy Συναρπαστική εξέλιξη στο Jules Vern Trophy
Συναρπαστική εξέλιξη στο Jules Vern Trophy Συναρπαστική εξέλιξη στο Jules Vern Trophy
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.