Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Βράβευση του πληρώματος του Maxi Banque Populaire V από την Corum για την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ του αγώνα Jules Vern Trophy
45 ημέρες, 13 ώρες, 42 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα αποτέλεσαν το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε το σκάφος Maxi Banque Populaire V για να ολοκληρώσει το γύρο του κόσμου, κατά τη διάρκεια του ιστιοπλοϊκού αγώνα Jules Vern Trophy.

Όπως προκύπτει και από την ονομασία του, ο εν λόγω αγώνας είναι εμπνευσμένος από το μυθιστόρημα του συγγραφέα Ιούλιου Βερν (1828-1905) «Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες», που δημοσιεύθηκε το 1873 από τον Pierre-Jules Hetzel στο Παρίσι. Το μυθιστόρημα αφηγείται τον αγώνα του γύρου του κόσμου από έναν άγγλο ευγενή, τον Φιλέα Φογκ, ο οποίος και τον πραγματοποίησε σε 80 ημέρες μαζί με τον υπηρέτη του, Ζαν Πασπαρτού.

Όπως αποδεικνύεται, η πρόβλεψη των 80 ημερών ταξιδιού από τον Ιούλιο Βερν ήταν προφητική αφού ο Bruno Peyron το 1993 και όντας ο πρώτος που προσπάθησε τον παγκόσμιο διάπλου, χρειάστηκε -μαζί με πλήρωμα 5 ατόμων- 79 ημέρες, 6 ώρες, 15 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα.

Η διαδρομή του αγώνα ξεκινά από την Βρέστη, μία πόλη της Βρετάνης της βορειοδυτικής Γαλλίας και, διασχίζοντας τον Ατλαντικό, περνάει δυτικά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, και κατευθύνεται νότια-παράλληλα από την Αφρική και τη Νότια Αμερική, διαμέσου του Ατλαντικού- προς το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, στο Κέιπ Τάουν. Στη συνέχεια διασχίζει τον Ινδικό Ωκεανό, μέχρι να φθάσει στο δεύτερο θρυλικό ακρωτήριο των ωκεανοπόρων, το περίφημο Cape Leeuwin νοτιοδυτικά της Αυστραλίας. Ακολούθως και διαμέσου του Ειρηνικού ωκεανού κατευθύνεται προς το ακρωτήριο Χορν στην Παταγονία και μετά- πάλι διαμέσου του Ατλαντικού-παίρνει την άγουσα προς την πόλη εκκίνησης, την Βρέστη.

Κατά τον πρόσφατο αγώνα ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 2012, και με κυβερνήτη τον γάλλο ιστιοπλόο Loïck Peyron, το 14μελές πλήρωμα του Maxi Banque Populaire V κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ του επίσης γάλλου Frank Cammas ο οποίος, το 2010, χρειάστηκε 48 ημέρες, 7 ώρες, 44 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα για τον διάπλου της γης. Έτσι, το ρεκόρ βελτιώθηκε κατά 3 ημέρες, 6 ώρες, 2 λεπτά και 1 δευτερόλεπτο.

Όντας επίσημος χρονομέτρης του αγώνα, η εταιρεία ωρολογοποιίας Corum, πραγματοποίησε στις 2 Απριλίου του 2012, μια ειδική τελετή στις εγκαταστάσεις της στο La Chaux-de-Fonds της Ελβετίας, προκειμένου να βραβεύσει όλα τα μέλη του πληρώματος.

Κατά την τελετή, η ελβετική φίρμα προσέφερε σε κάθε ένα από τα 14 μέλη από ένα ρολόι, και συγκεκριμένα το μοντέλο Admiral’s Cup Seafender 48 Chrono Centro, που κατασκεύασε ειδικά για τον συγκεκριμένο αγώνα. Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται συν τοις άλλοις η εγχάραξη της διαδρομής του αγώνα στο πίσω τμήμα του ρολογιού καθώς και το όνομα του κάθε αθλητή.

Μετά την τελετή, ο κυβερνήτης του σκάφους Loïck Peyron εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο ως προς την Corum, για την σημαντική υποστήριξη που προσέφερε ως χορηγός και επίσημος χρονομέτρης όσο και ως προς την γαλλική τράπεζα Banques Populaires.

Τέλος, ο CEO της Corum, κ. Antonio Calce, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο πλήρωμα του Maxi Banque Populaire V, επισήμανε ότι οι επιδιώξεις της ομάδας ταυτίζονται με την Corum αφού πρωτεύων στόχος της ελβετικής ωρολογοποιίας είναι να βρίσκεται πάντα στην κορυφή.

Jules Vern Trophy

Εναρκτήριο έτος: 1993

Τελευταίος αγώνας: 2011

Τύπος σκάφος: Τριμαράν

Διαστάσεις σκάφους (μήκος x πλάτος): 40 x 23 μέτρα

Αριθμός μελών πληρώματος: 14

Διανυθείσα απόσταση αγώνα: 21.760 ναυτικά μίλια (40.300 χλμ.)

Στάσεις: -

Ιστότοπος: http://www.voile.banquepopulaire.fr

Τεχνικά χαρακτηριστικά σκάφους

Όνομα: Maxi Banque Populaire V
Τύπος σκάφους: Maxi τριμαράν
Ολικό μήκος: 40 μέτρα
Μήκος πλωτήρων: 37 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 23 μέτρα
Εκτόπισμα: 23 τόνοι
Ιστιοφορία: 1330 τετ. μέτρα

Οι προηγούμενοι νικητές

1993: Bruno Peyron. Σκάφος: Commodore explorer - Catamaran. Χρόνος: 79 ημέρες, 6 ώρες 15 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα
1994: Peter Blake. Σκάφος: Enza - Catamaran. Χρόνος: - 74 ημέρες, 22 ώρες, 17 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα
1997: Olivier de Kersauson. Σκάφος: Sport Elec - Trimaran. Χρόνος: 71 ημέρες, 14 ώρες, 22 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα
2002: Bruno Peyron. Σκάφος: Orange - Catamaran. Χρόνος: 64 ημέρες, 8 ώρες, 37 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα
2004: Olivier de Kersauson. Σκάφος: Geronimo - Trimaran. Χρόνος: 63 ημέρες, 14 ώρες, 59 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα
2005: Bruno Peyron. Σκάφος: Orange 2 - Catamaran. Χρόνος: 50 ημέρες, 16 ώρες, 20 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα
2010: Franck Cammas. Σκάφος: Groupama 3 - Trimaran. Χρόνος: 48 ημέρες, 7 ώρες, 44 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα

Η ομάδα του Maxi Banque Populaire V κατά την τελετή της Corum στις εγκαταστάσεις τηςΤο μοντέλο Admiral"s Cup Seafender 48 Chrono Centro, που κατασκεύασε η Corum ειδικά για τον αγώνα Jules Vern Trophy
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.