Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
O Francois Gabart νικητής του εφετινού Vendee Globe
78 ημέρες, 2 ώρες, 16 λεπτά and 40 δευτερόλεπτα και μέση ταχύτητα 15,3 κόμβους χρειάστηκε ο γάλλος ιστιοπλόος François Gabart, για να ολοκληρώσει τον ιστιοπλοϊκό αγώνα Vendee Globe ενώ ο επίσης γάλλος Armel Le Cléac"h, μετά από ένα θαλάσσιο δρομολόγιο 28.646 ναυτικών μιλίων, τερμάτισε μόλις τρεις ώρες μετά!

Ο περίφημος αγώνας Vendee Globe, είναι ένας από τους δυσκολότερους ιστιοπλοϊκούς αγώνες -αν όχι ο δυσκολότερος- που περιπλέει τον κόσμο. Η διαδρομή του ξεκινά από το Les Sables-d’ Olonne στα γαλλικά δυτικά παράλια και ακολουθεί μια πορεία παράλληλη με την ακτογραμμή της Αφρικανικής Ηπείρου, φθάνοντας μέχρι το νοτιότερο άκρο της, το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο Κέιπ Τάουν. Στη συνέχεια πραγματοποιεί τον περίπλου της Ανταρκτικής για να κατευθυνθεί στο ακρωτήριο Χορν της Παταγονίας. Από εκεί κατευθύνεται βόρεια και διασχίζοντας τον Ατλαντικό επιστρέφει στο σημείο έναρξης στο Les Sables-d’ Olonne.

Οι κανονισμοί του Vendee Globe ( Βεντέ Γκλόμπ )είναι πολύ απλοί: ο περίπλους της υδρογείου single-handed, δηλαδή με ένα μόνο άτομο, χωρίς στάση και υποστήριξη. Πρόκειται για έναν ιδιαιτέρως δύσκολο και επικίνδυνο αγώνα και όποιος αποφασίσει να συμμετάσχει πρέπει να είναι αυτάρκης σε κάθε περίπτωση, και να είναι σε θέση να επισκευάζει οποιαδήποτε ζημιά και αν προκύψει..

Στον εφετινό αγώνα ο οποίος ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου του 2012, συμμετείχαν συνολικά είκοσι σκάφη από τα οποία εν τέλει αναμένεται να τερματίσουν τα δώδεκα. Ο 29χρονος Gabart, όντας ο νεότερος που έχει κατακτήσει ποτέ τον αγώνα, πήρε την πρωτοπορία από το Βισκαϊκό Κόλπο και έκτοτε διατήρησε την πρώτη θέση μέχρι το τέλος. Η μεγαλύτερη απόσταση που διένυσε μέσα, σε 24 ώρες ήταν 545 ναυτικά μίλα με ταχύτητα περί των 22.7 κόμβων.

Το πρώτος αγώνας Vendee Globe πραγματοποιήθηκε το 1989 και από το 1992 καθιερώθηκε η πραγματοποίησή του κάθε τέσσερα χρόνια.

Πληροφορίες: http://www.vendeeglobe.org/
O Francois Gabart νικητής του εφετινού Vendee GlobeO Francois Gabart νικητής του εφετινού Vendee Globe
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.