Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Η Omega επίσημος χρονομέτρης στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες 2014 στο Sochi
Στον πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικο προορισμό της Ρωσίας και νυν υπερσύγχρονο ολυμπιακό κέντρο, το Σότσι, είναι αυτή την χρονική περίοδο στραμμένο το ενδιαφέρον του αθλητικού κόσμου, δεδομένου ότι φιλοξενεί τους 22ους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες, τους πρώτους στη Ρωσία μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991.

Για αυτό το εσθλού κλέους αθλητικό γεγονός, στο οποίο συμμετέχουν 90 έθνη με τρεις χιλιάδες περίπου αθλητές, η ρώσικη κυβέρνηση επένδυσε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό το οποίο μάλιστα ξεπέρασε τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το υψηλότερο στην ιστορία των ολυμπιακών αγώνων.

Η ακριβής μέτρηση του χρόνου διαδραματίζει αναμφίβολα έναν παράγοντα υψίστης σημασίας στην εξέλιξη των αθλημάτων όπου ακόμη και τα κλάσματα δευτερολέπτου είναι καθοριστικά για την ανάδειξη του νικητή ενώ η παράλληλη προβολή του χρόνου με το εκάστοτε άθλημα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, εκτινάσσοντας πολλές φορές την αγωνία στα ύψη.

Παλινδρομώντας στο παρελθόν διαπιστώνουμε διάφορες επινοήσεις οι οποίες εφαρμόστηκαν για τη χρονομέτρηση, όπως το σχοινί από ξερά χόρτα με κόμπους ενδιάμεσα, στο οποίο άναβαν φωτιά στη μια του άκρη, ώστε να υπολογίζεται το πέρασμα του χρόνου με την ταχύτητα που η φωτιά έφτανε τους κόμπους. Αργότερα επινοήθηκε το ηλιακό ρολόι, που είχε όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα, αφού έδειχνε την ώρα μόνο όταν επικρατούσε ηλιοφάνεια. Ακολούθησαν οι χρονομέτρες του νερού και της άμμου, γνωστά ως κλεψύδρες και το ρολόι-κερί, το οποίο καιγόταν σε τέσσερεις ώρες (δηλαδή χρειάζονταν έξι κεριά το ημερονύχτιο), έχοντας πάνω του ενδείξεις για τα μικρότερα χρονικά διαστήματα. Οι διάφορες επινοήσεις διαδέχονταν η μια την άλλη, χωρίς όμως να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της μετρήσεως του χρόνου.

Στις μέρες μας οι ακριβείς μετρήσεις με τη συμβολή της τεχνολογίας έχουν αλλάξει δραματικά. Προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις, η ελβετική εταιρία Omega ανέλαβε τον σημαντικό ρόλο των χρονομετρήσεων όλων ανεξαιρέτως των αγωνισμάτων που θα διεξαχθούν στο Σότσι.

Η σχέση της Omega με τους Ολυμπιακούς Αγώνες διαθέτει μια μακρά ιστορία που τοποθετείται από το 1932 στο Λος Άντζελες ενώ το 1936 ανέλαβε το ρόλο του επίσημου χρονομέτρη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν της Γερμανίας, όπου με 27 εξειδικευμένα για την εποχή χρονόμετρα συνέβαλε στη χρονομέτρηση όλων των αγωνισμάτων.

Από τότε, και μέσα σε αυτά τα 78 χρόνια μέχρι τις μέρες μας, έχοντας αναλάβει τη χρονομέτρηση 26 Ολυμπιακών αγώνων, η εταιρεία εμπλούτισε τον εξοπλισμό της με καινοτομίες, κατασκευάζοντας και παρουσιάζοντας μερικές από τις πιο προωθημένες τεχνολογίες στην αθλητική χρονομέτρηση.

Στο Σότσι, η παρουσία της Omega είναι εντυπωσιακή. 260 μηχανικοί και τεχνικοί βρίσκονται στους χώρους των αγώνων και με την υποστήριξη 170 εκπαιδευμένων εθελοντών, διαχειρίζονται 230 τόνους εξοπλισμού στους οποίους περιλαμβάνονται 30 δημόσιοι και 90 αθλητικοί πίνακες αποτελεσμάτων, 78 χιλιόμετρα καλωδίων και οπτικών ινών για τη χρονομέτρηση και τη διαχείριση πληροφοριών, καθώς επίσης και έναν εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής προσαρμοσμένης ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αγωνίσματος.

Η ελβετική φίρμα ωστόσο θα υιοθετήσει στους αγώνες ορισμένα καινοτόμα όργανα μέτρησης και τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα το “Measurement Unit” που θα χρησιμοποιηθεί στους αγώνες ελκήθρων επί πάγου, το επονομαζόμενο «Μπόμπσλεϊ», ένα σύστημα που εγκαθίσταται επάνω σε κάθε έλκηθρο και συγκεντρώνει σημαντικές πληροφορίες για την ταχύτητα και την επιτάχυνση κατά τη διάρκεια της κούρσας, οι οποίες είναι παράλληλα διαθέσιμες στους αγωνιζόμενους και τις ομάδες τους αλλά και στους τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Σημαντικό είναι ωστόσο και το Σύστημα Ηλεκτρονικής Εκκίνησης το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βανκούβερ και αποτελείται από μια κατακόκκινη συσκευή που δεν θυμίζει σε τίποτα το παραδοσιακό πιστόλι που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στην εκκίνηση των αγώνων. Η νέα συσκευή μοιάζει να ξεπήδησε από ταινία επιστημονικής φαντασίας και δικαιολογημένα είναι ένα από τα δημοφιλή νέα hi-tech συστήματα της Omega.

Όσο για τους Αλπινιστές σκιέρ, αυτοί θα ξεκινούν τις διαδρομές τους μέσα από μία πύλη εκκίνησης με το όνομα “Snowgate”. Η νέα αυτή τεχνολογική καινοτομία της Omega εξασφαλίζει ότι το τίναγμα της εκκίνησης για κάθε σκιέρ ενεργοποιείται όταν η μπάρα βρίσκεται ακριβώς στην ίδια γωνία για όλους τους αγωνιζόμενους.

Έχοντας πλέον ταυτιστεί με το λαμπερότερο αθλητικό γεγονός, η Omega, πέρα από Επίσημος Χρονομέτρης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, θα αναλάβει τον ίδιο ρόλο στις 7 Μαρτίου, στους Παραολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες.

Συλλεκτικά αναμνηστικά ρολόγια περιορισμένης κυκλοφορίας

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα δημοφιλή και τόσο ξεχωριστά αναμνηστικά ρολόγια που κυκλοφορεί η Omega σε περιορισμένο αριθμό κομματιών, για να τιμήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Για το Sochi 2014, η ελβετική φίρμα δημιούργησε ειδικές εκδόσεις των μοντέλων της Seamaster Planet Ocean. Τα Omega Seamaster Planet Ocean “Sochi 2014” κυκλοφορούν σε γυναικεία και αντρικά μεγέθη, και μόνο σε περιορισμένο αριθμό 2.014 κομματιών το καθένα.

Τα νέα ρολόγια φιλοξενούνται στο εντυπωσιακό κτίριο της Omega, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους διάφοροι επίτιμοι προσκεκλημένοι, όπως η βιολονίστα Vanessa-Mae και ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του Μπόμπσλεϊ, Steve Holcomb.

Η Ελληνική αποστολή της Omega

Η ελληνική αποστολή της Omega θα αποτελείται από τις κυρίες Ζέτα Δούκα και Χονδροματίδου Αγγελική, τις οποίες θα συνοδεύει στο Sochi ο Boutique Director κύριος Μωυσίδης Μάνθος.

Η κ. Ζέτα Δούκα είναι ηθοποιός με σημαντική διαδρομή στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Η κ. Χονδροματίδου Αγγελική έχει πολυετή εμπειρία ως σύμβουλος επικοινωνίας και marketing.

Kαι οι δύο κυρίες είναι ιδρυτικά μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» για την καταπολέμηση της μάστιγας των αναβολικών.

Επιπλέον, η κ. Δούκα είναι Πρόεδρος και η κ. Χονδροματίδου Γεν. Γραμματέας, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΑΝΑΣΑ» για την αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής (νευρική ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία, επεισοδιακή υπερφαγία).

Την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη μεγάλη στιγμή είχαν αναλάβει εννέα μεγάλα Ρολόγια Αντίστροφης Μέτρησης της OMEGA που είχαν στηθεί σαν εντυπωσιακές, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις σε εννέα σημεία στη Ρώσικη επικράτεια, μετρώντας με ακρίβεια τις μέρες, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα μέχρι την έναρξη της μεγάλης γιορτήςΓια άλλη μια φορά στην ιστορία της, η Omega αποτελεί των επίσημο χρονομέτρη των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνωνΣτον εκθεσιακό χώρο της Omega θα φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια των αγώνων πλήθος εκδηλώσεων
Για να τιμήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες η Omega παρήγαγε νέα μοντέλα, σε περιορισμένο αριθμό κομματιών
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.