Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Η πρώτη προβλήτα στη Μεσόγειο με παράκτια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (15/12/2008)

Η εταιρία Enel και οι Λιμενικές Αρχές της Civitavecchia της Ιταλίας, του Fiumicino και της Gaeta, με την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας Fincantieri, παρουσίασαν στο συνέδριο της SeaTradeMed στη Βενετία στις αρχές του Δεκέμβρη, ένα πιλοτικό έργο που θα επιτρέψει στα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται το λιμάνι της Civitavecchia να θέτουν εκτός λειτουργίας τις γεννήτριές τους και να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικούς ρύπους, παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές.

Το έργο αυτό, θα λειτουργήσει πιλοτικά σε προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια υποδοχής κρουαζιερόπλοιων της Μεσογείου (με εκτιμώμενο αριθμό επιβατών 1.800.000 άτομα το 2008).

Η πρωτοβουλία αυτή, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ των λιμενικών αρχών και της Enel, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του "Ενεργειακού Σχεδίου του Λιμένος της Civitavecchia" και προβλέπει την εντατική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα και την αιολική ενέργεια, καθώς και την υιοθέτηση εξελιγμένων συστημάτων εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας για το δημόσιο φωτισμό και τη διαχείριση και μέτρηση της κατανάλωσης.

Η ανάπτυξη του έργου απαιτούσε την εκπόνηση ειδικών μελετών που προϋπέθεταν τη συνεργασία με τις ακτοπλοϊκές γραμμές για την επίλυση ζητημάτων που αφορούσαν τη λειτουργία των πλοίων, αλλά και με μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εντοπιστούν οι πλέον καινοτόμες διαθέσιμες τεχνολογίες.

Η εταιρεία Fincantieri συνεισέφερε με την εμπειρία της στον τομέα συστημάτων παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία εντοπίζεται στην κατασκευή πλοίων αλλά και τη συμμετοχή της σε κορυφαίους διεθνείς φορείς, όπως η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή. Έτσι, η Enel μπόρεσε να δημιουργήσει το δίκτυο παράκτιας παροχής ενέργειας, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ισχύ, τη συχνότητα και τις ενεργειακές απαιτήσεις των επιβατηγών πλοίων, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη ασφάλεια και αξιοπιστία.

Κάθε χρόνο, το λιμάνι της Civitavecchia επισκέπτονται πάνω από 4.000 πλοία, από τα οποία περίπου τα 1.000 είναι κρουαζιερόπλοια. Όταν αυτά τα πλοία αγκυροβολούν στο λιμάνι, καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ενέργειας (που φτάνει μέχρι και τα 16 MW), η οποία παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Ένα πρώτο βήμα για να ξεκινήσει το έργο ήταν η έναρξη συζητήσεων με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, έτσι ώστε να πεισθούν να χρησιμοποιούν καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί.

Ο Fabio Ciani, Πρόεδρος της Λιμενικής Αρχής, σχολιάζει: "Η Civitavecchia είναι το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που εφαρμόζει ένα τέτοιο σχέδιο παράκτιας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία που το επισκέπτονται. Προχωράμε στην επίτευξη του στόχου μας συνδυάζοντας την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, και χρησιμοποιούμε διάφορες πηγές ενέργειας στα τρία λιμάνια που διαχειριζόμαστε, εστιαζόμενοι ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".

"Η τεχνολογική καινοτομία, η προστασία του περιβάλλοντος και η τοπική ανάπτυξη", αναφέρει ο Livio Gallo, Διευθυντής του Τμήματος Υποδομής και Δικτύων της Enel, "είναι οι αξίες που καθοδηγούν τη συμμετοχή της Enel στο έργο ηλεκτροδότησης της προβλήτας του συγκεκριμένου λιμανιού. Η χρήση προηγμένης τεχνολογίας για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος είναι εμφανής σε αυτό το πρωτοποριακό έργο. Η συνεργασία με τις λιμενικές αρχές και τη Fincantieri αντιπροσωπεύει το μέλλον των ιταλικών λιμανιών".

Ο Emilio Palma, Γενικός Διευθυντής της Fincantieri, δήλωσε: "Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μαζί με τις λιμενικές αρχές της Civitavecchia και την Enel μπορέσαμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη μιας πρωτοβουλίας που έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, ένα στόχο που επιδιώκουν να επιτύχουν και οι πελάτες μας που διαχειρίζονται τα πλοία. Είμαστε βέβαιοι ότι τη λύση που παρουσιάζεται σήμερα θα επιλέξουν να ακολουθήσουν και άλλα λιμάνια της Ιταλίας, αλλά και άλλων χωρών".

Η πρώτη προβλήτα στη Μεσόγειο με παράκτια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (15/12/2008)
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.