Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Volvo Penta D13Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Με υψηλή τεχνολογία και οικολογικές ανησυχίες

Η οικογένεια της Volvo Penta απέκτησε ένα ακόμη μέλος στη γκάμα της, καθώς παρουσίασε πρόσφατα έναν νέο εσωλέμβιο πετρελαιοκινητήρα που προορίζεται για επαγγελματικά σκάφη και σκάφη αναψυχής. Ο λόγος για τον D13 ο οποίος παράγεται σε δύο εκδόσεις, των 700 και 800 ίππων αντίστοιχα, ενώ συνοδεύεται με δυναμικά χαρακτηριστικά όπως η μεγάλη του ισχύς, οι χαμηλές εκπομπές ρύπων και η μικρή κατανάλωση. Η νέα μηχανή ωστόσο προσφέρει και στις δύο εκδόσεις υψηλή ροπή σε όλη τη κλίμακα στροφών, διατηρώντας μία υψηλή ταχύτητα πλεύσης ακόμα και όταν το σκάφος είναι με πλήρες φορτίο ή σε ταραγμένη θάλασσα.

Αποτελώντας το νέο αίμα στη γκάμα της εταιρίας, ο D13 διαθέτει μυώδη χαρακτηριστικά στις μεταλλικές επιφάνειές του τα οποία συνεισφέρουν σε μια δυναμική και στιβαρή εικόνα. Όσο για το φινίρισμα των επιφανειών του αυτό κινείται σε υψηλά επίπεδα, με τις μεταλλικές επιφάνειες να αναδεικνύονται από το καθιερωμένο πλέον πράσινο χρώμα που χαρακτηρίζει τη σουηδική φίρμα.

Σχετικά με τη σχεδιαστική και τεχνολογική συγγένεια με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς, όπως οι D9, D11 και D16, αυτή δηλώνεται ξεκάθαρα διαμέσου της στιβαρής αρχιτεκτονικής. Ο νέος κινητήρας διαθέτει ένα εξακύλινδρο μπλοκ, με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής να κινεί τέσσερις βαλβίδες στο κάθε κύλινδρο ενώ εφοδιάζεται με σύγχρονα μπεκ, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ομοιογενή καύση και την ομαλή λειτουργία.

Πιο αναλυτικά, ο D13 εξοπλίζεται με ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του ψεκασμού του καυσίμου. Συγκεκριμένα παρακολουθεί τις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα ελέγχοντας τα έξι συνολικά μπεκ -ένα ανά κύλινδρο- τα οποία, λειτουργώντας με πίεση 2000 bar, ψεκάζουν ένα λεπτά διασκορπισμένο και ομοιογενές μίγμα. Τα οφέλη αυτής της εφαρμογής είναι σημαντικά αφού δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια αποδοτική καύση η οποία μεταφράζεται σε μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, με την ίδια παραγωγή ισχύος.

Πέρα από τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στο εσωτερικό του, ο D13 περιλαμβάνει και εξελιγμένα περιφερειακά, όπως το κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο εξοπλίζεται με έναν σύγχρονο μειωτήρα, προσφέροντας ταχύτατες και ταυτόχρονα μαλακές αλλαγές σχέσεων. Ο συγκεκριμένος μειωτήρας εξάλλου, διατίθεται και με λειτουργία "low speed" στο βασικό εξοπλισμό, που εξυπηρετεί στην ελάττωση της ταχύτητας στο ρελαντί έως και 50%.

Στο ύψος των περιστάσεων στέκεται και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του κινητήρα ο οποίος περιλαμβάνει μια νέα μονάδα, την επονομαζόμενη EVC-D (Electronic Vessel Control) η οποία προσφέρει νέα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα όπως οι ακριβείς ελιγμοί υπό όλες τις συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω ηλεκτρονική μονάδα εξοπλίζεται με μια σειρά διακοπτών οι οποίοι ενεργοποιούν σημαντικές λειτουργίες όπως τη λειτουργία σε χαμηλές στροφές (low-speed mode) και το cruise control για ασφαλείς και εύκολους χειρισμούς. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συστήματος EVC έρχεται να προστεθεί μία χρήσιμη λειτουργία αυτοδιάγνωσης, με τις σχετικές ενδείξεις στο πιλοτήριο σε περίπτωση ενδεχόμενης βλάβης.

Στο πιλοτήριο του σκάφους ωστόσο μπορούν να προστεθούν επιπλέον όργανα πλοήγησης της Volvo Penta, όπως η νέα έγχρωμη οθόνη επτά ιντσών. Επίσης διατίθεται λειτουργία υπολογιστή ταξιδιού για ασφαλή διαχείριση του καυσίμου.

Ο νέος D13 διακρίνεται επίσης για τις χαμηλές εκπομπές βλαβερών καυσαερίων και σωματιδίων. Όλες οι εκδόσεις είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με τους κανονισμούς IMO NOx Tier 2, EU IWW, και US EPA Tier 2. Επίσης πληρούν τις προδιαγραφές US EPA Tier 3, τις αυστηρότερες σε όλο τον κόσμο, που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου, μπορεί να διακρίνει κανείς την ευκολία στη συντήρηση εξαιτίας του εργονομικού σχεδιασμού, που επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στα περιφερειακά εξαρτήματα όπως φίλτρα και την αντλία.

Πληροφορίες: Αδελφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.M.Ε. Λ. Αθηνών 71, 101 73 Αθήνα, τηλ.: 210 348.3300 email: volvo-penta@saracakis.gr

Η νέα μηχανή συνοδεύεται από σημαντικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν σύγχρονηΗ εύκολη πρόσβαση σε επίκαιρα σημεία της διευκολύνει τη διαδικασία του σέρβιςΤέσσερις βάσεις εξασφαλίζουν τη βέλτιστη στερέωση στο μηχανοστάσιο
Διάγραμμα του συστήματος εξαγωγής
 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.