Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Πρώτη Προβολή > Grady White - Freedom 375


Aπό τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

O νόμος του ισχυρότερου

Στιβαρή εξωτερική εμφάνιση, στυλ που παραπέμπει σε σκάφος αλιευτικής χρήσης, καλή πλευστική συμπεριφορά, με έμφαση στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και υψηλές επιδόσεις. Με τα παραπάνω χαρακτηριστικά η Grady White επιστρέφει στο προσκήνιο διαμέσου του μοντέλου της Freedom 375 στην πιο ενδιαφέρουσα έκδοσή του, στην οποία περιλαμβάνονται τρεις εξωλέμβιες.

Όπως όλα τα μοντέλα της Grady White, έτσι και το Freedom προορίζεται για αλιευτική χρήση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνοδεύεται από άνετους χώρους. Το αντίθετο μάλιστα, αφού το εν λόγω μοντέλο εξοπλίζεται με δύο πρακτικά καταστρώματα, και ανέσεις που προκύπτουν εξαιτίας της εργονομίας και των λειτουργικών του επιπλοσυνθέσεων, καθιστώντας το σκάφος ικανό να αντεπεξέλθει πέρα από αλιευτική χρήση και για αναψυχή.

Στη σχεδίασή του, που φέρει σαφείς επιρροές από το γενετικό κώδικα της Grady White, ξεχωρίζουν η συμπαγής άτρακτος και οι λιτές γραμμές που στοχεύουν σε ένα δυναμικότερο και στιβαρότερο οπτικό αποτέλεσμα.

Εισερχόμενοι στα καταστρώματα του Freedom διαπιστώνουμε ότι οι διαθέσιμοι χώροι αξιοποιούνται κατάλληλα ενώ εφοδιάζονται με ένα πλήθος πρακτικών λύσεων, φροντίζοντας για την άνετη παραμονή των ναβατών.

Το κύριο κατάστρωμα του σκάφους χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Στην πρωραία, τη ζώνη διακυβέρνησης στο κέντρο και τη ζώνη ψαρέματος πρίμα. Αρχής γενομένης της πρωραίας, αυτή περιλαμβάνει ένα υπαίθριο καθιστικό, αποτελούμενο από έναν κυκλικό καναπέ που περιβάλει δύο πτυσσόμενα και ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος τραπέζια. Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ωστόσο των επιπλοσυνθέσεων και την προσθήκη επιπλέον στρωμάτων, το πρωραίο τμήμα μετατρέπεται σε έναν ευρύχωρο χώρο ανάπαυσης.

Στο κέντρο του σκάφους και σε μια επιφάνεια 7,89 τετραγωνικών μέτρων αναπτύσσεται το δεύτερο εστιακό σημείο, το οποίο περιλαμβάνει ένα καθιστικό στην αριστερή πλευρά και το πιλοτήριο στη δεξιά πλευρά. Όλος ο χώρος προστατεύεται περιμετρικά από γυάλινες επιφάνειες ενώ η πολυεστερική οροφή, πέρα από την προστασία που προσφέρει, συνοδεύεται από έναν χρηστικό χαρακτήρα αφού φιλοξενεί τόσο χώρους αποθήκευσης, όσο και μέρος του εξοπλισμού ψυχαγωγίας όπως τα ηχεία και η τηλεόραση καθώς επίσης και μια ηλεκτρικά ανοιγόμενη ηλιοροφή. Σχετικά με τα επιμέρους στοιχεία, το καθιστικό αποτελείται από έναν καναπέ σχήματος L και ένα πτυσσόμενο τραπέζι το οποίο φυλάσσεται όταν δεν χρησιμοποιείται, απελευθερώνοντας το χώρο. Όσο για το πιλοτήριο, αυτό περιλαμβάνει μια διεδρική κονσόλα η οποία φιλοξενεί με επιμέλεια όλα τα όργανα ναυσιπλοΐας και πλοήγησης. Δύο μεγάλες έγχρωμες οθόνες δεσπόζουν στο κέντρο, κάτω από τις οποίες βρίσκονται τόσο το μεταλλικό τριακτινικό τιμόνι με τα χειριστήρια όσο και το joystick του εξελιγμένου συστήματος ελιγμών της Yamaha που καθιστά τους χειρισμούς στο λιμάνι… παιχνίδι!

Η τρίτη ζώνη εξοπλίζεται με ότι θα επιθυμούσε ένας ερασιτέχνης ψαράς για να πραγματοποιήσει το χόμπι του αλλά και την καλύτερη διαβίωση στο σκάφος. Μεγάλο και ελεύθερο κατάστρωμα με αντιολισθητική επένδυση, πτυσσόμενα καθίσματα τα οποία αναδιπλώνονται στην κουπαστή ή σύρονται ηλεκτρικά σε «νεκρά σημεία» όταν δεν χρησιμοποιούνται και χρηστικές επιπλοσυνθέσεις όπως ο νιπτήρας και το bbq. Και φυσικά εξειδικευμένους χώρους αποθήκευσης αλιευμάτων και δολωμάτων.

Χωρίς να έχει να επιδείξει φαινομενικά κάποια καινοτομία, το κατώτερο κατάστρωμα, αν και περιορισμένων διαστάσεων, διαθέτει πρακτικό σχεδιασμό που εκφράζεται μέσα από εργονομικούς χώρους καταφέρνοντας να φιλοξενήσει ένα λουτρό, μια χρηστική επιπλοσύνθεση και δύο κρεβάτια.

Αρκετά όμως με το στατικό μέρος του σκάφους. Σειρά τώρα έχει το πρακτικό, για το οποίο ισχύει η ρήση: πάρε ότι θέλεις αλλά θα πληρώσεις για αυτό! Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στην πρόωση, η οποία, όπως άλλωστε προαναφέραμε, εξυπηρετείται από τρείς εξωλέμβιες μεγάλης ισχύος. Όσο προηγμένοι και αν είναι οι τετράχρονοι κινητήρες της Yamaha, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αυξημένη συνολική κατανάλωση, και το πέραν του συνηθισμένου κόστους κτήσης και συντήρησης. Από την άλλη μεριά όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την υψηλότατη ώση και την δυνατότητες ελιγμών που προκύπτουν και μεταφράζονται συν τοις άλλοις και σε ασφάλεια ενώ οι 1050 ίπποι προσφέρουν υψηλές επιδόσεις ταχύτητας που φθάνουν στο μέγιστο τους 46 κόμβους στις 5900 στροφές το λεπτό. Από εκεί και πέρα, το Freedom εξοπλίζεται με μια στιβαρή γάστρα η οποία υπόσχεται να αποσβέσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά τις ανωμαλίες της θάλασσας προσφέροντας εν τέλει την πολυπόθητη στιβαρή πλεύση.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του Grandy White Freedom 375

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Grady White Freedom 375
Ολικό μήκος:11,18 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 4,02 μέτρα
Χωρητικότητα δεξαμενών καυσίμων: 1211 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενών νερού: 204,4 λίτρα
Βάρος: 8,2 τόνοι
Μέγιστη ισχύς: 1.050 ίπποι
Εμβαδόν επιφάνειας κόκπιτ: 7.89 m2
Άξονες εξωλεμβίων: Στα άκρα: 25" (0.64 μ.). Στο κέντρο : 30" (0.76 μ.)

Yamaha F350

Τύπος κινητήρα: 4-χρονος • V8 (600) • 32-βάλβιδος
Κυβισμός: 5.330 cm3
Διάμετρος x διαδρομή: 94 χιλ x 96 χιλ
Ισχύς στον άξονα της προπέλας: 350 ίπποι στις 5.500 σ.α.λ.
Μέγιστος αριθμός στροφών: 5.000-6.000 σ.α.λ.
Τροφοδοσία: Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού: 8 λίτρα
Σύστημα έναυξης: TCI (Transistor controlled ignition)
Κιβώτιο ταχυτήτων: Πρόσω - κράτει - όπισθεν
Ρύθμιση και κλίση: Ηλεκτρικό Power trim and tilt

Πληροφορίες: Riginos Yachts, Περγάμου 27, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9621274 http://riginosyachts.com

 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.