Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Nimbus 405 coupe


Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Gentleman’
s boat

Αφήνοντας στην άκρη τα... καλλωπιστικά στοιχεία, που στις περισσότερες των περιπτώσεων επιχειρούν να θολώσουν την κρίση, και εστιάζοντας εξαρχής στην ουσία των πραγμάτων, το σουηδικό ναυπηγείο Nimbus κατάφερε να ολοκληρώσει ένα μοντέλο που δεν αποτελεί ένα ακόμη, πασπαλισμένο με τη χρυσόσκονη του σύγχρονου lifestyle, αλλά ένα από τα ικανότερα σκαριά της μικρομεσαίας κατηγορίας που μπορεί να έχει στα χέρια του ένας κυβερνήτης σκαφών αναψυχής. Ο λόγος για το άρτι αφιχθέν 405 coupe, το προφίλ του οποίου εμμένει σε κλασσικά πρότυπα ενώ διαθέτει όλους εκείνους τους χώρους οι οποίοι θα εξυπηρετήσουν απλόχερα τους ναβάτες.

Η στιβαρότητα αποτελεί το πρώτο στοιχείο που προκύπτει από την εξωτερική εμφάνιση του νεότευκτου μοντέλου, οφειλόμενη κυρίως από τις ογκώδεις γραμμές της γάστρας, οι οποίες μάλιστα συμπληρώνονται από μια κομψή υπερκατασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις μεγάλες γυάλινες πλευρικές επιφάνειες, την ηλεκτρικά ανοιγόμενη ηλιοροφή, που προσθέτει στο εσωτερικό άλλον …αέρα και την ασύμμετρη τοποθέτησή της επάνω στο κατάστρωμα, προσφέροντας έναν άνετο διάδρομο διέλευσης στη δεξιά πλευρά.

Εκτεινόμενο σε 13,33 μέτρα μήκους και 3,95 μέτρα πλάτους, το νέο μοντέλο αναπτύσσεται σε δύο καταστρώματα που καλύπτουν εύκολα τις δραστηριότητες έξι ατόμων. Αν και με λίγα ωφέλιμα τετραγωνικά στη διάθεσή του, το κύριο κατάστρωμα καταφέρνει να φιλοξενήσει ένα διπλό στρώμα ηλιοθεραπείας κατάπρυμα και ένα υπαίθριο καθιστικό/τραπεζαρία στο πρυμναίο τμήμα το οποίο εκτιμάται περί τα 7 τετραγωνικά μέτρα ενώ προστατεύεται επαρκώς από την επιμήκυνση της οροφής. Κατάπρυμα ωστόσο φιλοξενείται μια πρυμναία πλατφόρμα αυξημένων διαστάσεων η οποία είναι επενδυμένη από ξυλεία τικ και εξοπλίζεται με μια πτυσσόμενη σκάλα στο κέντρο και δύο χρηστικούς χώρους αποθήκευσης εκατέρωθεν.

Σε ότι αφορά τους διαθέσιμους χώρους η πρόσβαση στο εσωτερικό του κύριου καταστρώματος πραγματοποιείται διαμέσου μιας συρόμενης πόρτας η οποία αποτελείται από ένα μεταλλικό πλαίσιο και δύο συρόμενα φύλα, τα οποία φιλοξενούν φιμέ υαλοπίνακες. Η πρώτη αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι αυτή της φωτεινότητας η οποία προέρχεται κυριολεκτικά από... παντού! Ας όψονται οι πλευρικοί υαλοπίνακες το αλεξήνεμο, η πόρτα εισόδου και η ηλιοροφή!

Όσο για τη διάταξη, αυτή περιλαμβάνει ένα άνετο καθιστικό/τραπεζαρία στην αριστερή πλευρά και μια χρηστική επιπλοσύνθεση αντικριστά, στην οποία εγκιβωτίζεται μία κουζίνα με τις ηλεκτρικές συσκευές και τους βοηθητικούς χώρους της. Ο σταθμός διακυβέρνησης βρίσκεται τοποθετημένος μπροστά από την επιπλοσύνθεση ενώ διαχωρίζεται από αυτή διαμέσου ενός ξύλινου πάσου. Αποτελώντας ένα από τα πλεονεκτήματα του σκάφους, το πιλοτήριο είναι επενδυμένο από ποιοτικά υλικά ενώ ο σχεδιασμός του είναι εργονομικός, φιλοξενώντας στο επάνω επίπεδο δύο πολυλειτουργικές οθόνες και στο κατώτερο επίπεδο τους ηλεκτρικούς πίνακες και το ρυθμιζόμενο τιμόνι με τα χειριστήρια των μηχανών. Η λειτουργικότητα του πιλοτηρίου διακρίνεται εξάλλου και από την ύπαρξη μιας συρόμενης πόρτας στη δεξιά του πλευρά, η οποία επιτρέπει την άμεση πρόσβαση στο διάδρομο.

Σχεδιαστικά highlight αποτελούν τόσο το πλευρικό τμήμα του καναπέ του καθιστικού, που χάρη σε με έναν μηχανισμό στρέφεται προς τα μπροστά δημιουργώντας ένα διπλό κάθισμα συγκυβερνήτη, όσο και η φωταγώγηση των επιπλοσυνθέσεων χάρη στη δέσμη φωτός που προέρχεται από ταινίες led που εφάπτονται στη βάση τους, εξυπηρετώντας τόσο στην αισθητική όσο και στην πρακτικότητα. Όσο για τον τεχνητό φωτισμό, αυτός εξυπηρετείται από φώτα ρυθμιζόμενης δέσμης (σποτ) που είναι τοποθετημένα στην οροφή.

Τέλος, οφέλη προκύπτουν και από την ηλεκτρικά ανοιγόμενη οροφή που προσφέρει πλούσιο φωτισμό και αερισμό, ο οποίος μάλιστα εξαιτίας των περιμετρικών επιφανειών αποκτά μια σχετικά ομαλή ροή, απαλείφοντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό τους στροβιλισμούς.

Ένα επίπεδο πιο κάτω φιλοξενούνται οι τρεις συνολικά καμπίνες του σκάφους, με την πρωραία να εξοπλίζεται με ένα διπλό κρεβάτι και τις δύο πρυμναίες με κουκέτες ενώ προσφέρονται και δύο λουτρά, με το ένα εξ αυτών να διαθέτει μάλιστα αποκλειστική καμπίνα μπάνιου.

Την πρόωση του 405 αναλαμβάνει ένα ζεύγος υπετροφοδοτούμενων πετρελαιοκινητήρων οι οποίοι έχουν πρόσβαση διαμέσου του εξωτερικού καθιστικού, αφού το δάπεδό του διαθέτει ανάκληση, αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο τμήμα από το οποίο είναι εφικτή η επιθεώρηση ή η συντήρηση.

Στην πράξη το νέο κουπέ δεν πρόκειται να απογοητεύσει αφού με τη χρήση των μικρότερων κινητήρων της Volvo Penta και τα 300 άλογα που συνοδεύουν τον καθένα, επιτυγχάνεται μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων ενώ το σκάφος συνοδεύεται και από μια αυξημένη δυνατότητα ελιγμών. Τέλος στο Nimbus 405 Coupe είναι δυνατή η τοποθέτηση μεγαλύτερων μηχανών ισχύος 370 ίππων έκαστης και συγκεκριμένα το μοντέλο D6 της Volvo, αυξάνοντας τις επιδόσεις - και τις καταναλώσεις, οι οποίες όμως παραμένουν σε λογικά επίπεδα.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του Nimbus 405 Coupe

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 13,33 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 3,95 μέτρα
Εκτόπισμα: 8550 κιλά
Βύθισμα: 1,10 μέτρα
Αριθμός καμπίνων: 3
Χωρητικότητα δεξ. καυσίμων: 2x500 λίτρα
Χωρητικότητα δεξ. νερού: 2x200 λίτρα
Ισχύς κινητήρων: 2 x 300 ίπποι ή 2 x 370 ίπποι

Πληροφορίες: Riginos Yachts, Περγάμου 27, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9621274 http://riginosyachts.com

 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.