Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Πωλήσεις Ενοικιάσεις
Ειδήσεις
Φουσκωτά
Μηχανοκίνητα
Ιστιοπλοϊκά
Μηχανές
Αφιερώματα
Σπορ & Δραστηριότητες
Θάλασσα & Τέχνη
Διακοπές
Ευρετήρια, Οδηγοί
Fairline Squadron 48


Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Σκάφος χαμηλών τόνων

Χωρίς να συνοδεύεται από σχεδιαστικές εξάρσεις ή καινοτομίες αλλά με παρουσιαστικό που πείθει, το νέο Fairline 48 με σύμμαχο το τρίπτυχο εργονομία, αξιοπιστία και ποιότητα κατασκευής έρχεται να εμπλουτίσει τη σειρά flybridge, Squadron, της βρετανικής φίρμας. Με κλασσικές επιλογές τόσο στο σχεδιασμό όσο και στα χρησιμοποιούμενα υλικά, το νέο μοντέλο αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των υφιστάμενων μοντέλων στα 42 και 50 πόδια, προσφέροντας μια πρακτική και ευχάριστη διαβίωση.

Επιχειρώντας μια καταρχήν προσέγγιση στο σκάφος και ξεκινώντας από την εξωτερική του όψη διαπιστώνουμε μια ήπια αρχιτεκτονική, μια επιλογή που δείχνει να αντέχει στο χρόνο, μετατρέποντας τον συντηρητικό σχεδιασμό του Fairline 48 σε ένα διαχρονικό πλεονέκτημα. Μια ευμεγέθης υπερκατασκευή πλαισιωμένη από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες εφάπτεται διακριτικά επάνω σε μια ογκώδη και στιβαρή πολυεστερική γάστρα η οποία φιλοξενεί με τη σειρά της υαλοπίνακες ορθογώνιου σχήματος, μια εφαρμογή που έχει υιοθετηθεί και από άλλα μοντέλα της σειράς προσφέροντας μεταξύ τους σχεδιαστική συγγένεια.

Την κλασσική οδό ακολουθεί και η διάταξη όλων ανεξαιρέτως των καταστρωμάτων. Με το μήκος του σκάφους να ανέρχεται στα 15,46 μέτρα και το πλάτος στα 4,33 μέτρα, αν αναλογιστεί κανείς πως αναπτύσσεται σε τρία καταστρώματα, το κύριο, το κατώτερο και το flybridge, μπορεί εύκολα να προσεγγίσει την ωφέλιμη επιφάνεια η οποία εκτείνεται περί τα 105 τετραγωνικά μέτρα, χωρίς να περιλαμβάνεται το μηχανοστάσιο, μια εκτίμηση που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η εξοπλιστική πληρότητα, διαμέσου των δύο ή τριών καμπίνων αναλόγως της έκδοσης καθώς επίσης και των εσωτερικών και εξωτερικών καθιστικών, γίνεται απτή η άνετη διαβίωση.

Χωροταξικά, στο κύριο κατάστρωμα συναντάμε καταρχήν το υπαίθριο καθιστικό, που προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες χάρη στην επιμήκυνση του fly προς τα πίσω, και περιλαμβάνει έναν άνετο καναπέ με χρηστικούς χώρους αποθήκευσης. Στο μπροστινό τμήμα του κύριου καταστρώματος φιλοξενούνται μεγάλα στρώματα ηλιοθεραπείας ενώ ένα επίπεδο πιο πάνω είναι εγκατεστημένο το flybridge, το οποίο εξοπλίζεται με ένα υπαίθριο καθιστικό, το wet bar και φυσικά το πιλοτήριο καθώς επίσης και με ένα διπλό κάθισμα στη δεξιά πλευρά.

Προχωρώντας προς τα ενδότερα διαπιστώνουμε ένα φωτεινό σύνολο εξαιτίας των μεγάλων πλευρικών γυάλινων επιφανειών καθώς επίσης και της ευμεγέθους γυάλινης συρόμενης πόρτας εισόδου. Η χρήση των λευκών υφασμάτων και επενδύσεων ελαφραίνει το κλασικό στυλ προσφέροντας φινέτσα ενώ για τις επιπλοσυνθέσεις έχει χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός σκουρόχρωμης και ανοιχτόχρωμης ξυλείας. Όσο για τον τεχνητό φωτισμό αυτός εξυπηρετείται από ενεργειακούς λαμπτήρες ψυχρού φωτός. Χωροταξικά, η διάταξη στο εσωτερικό το κύριου καταστρώματος περιλαμβάνει το σαλόνι, ένα μικρό καθιστικό και το πιλοτήριο ενώ για το κατώτερο κατάστρωμα προσφέρονται δύο επιλογές, με την πρώτη να περιλαμβάνει κουζίνα, καθιστικό και δύο καμπίνες με ισάριθμα λουτρά και την δεύτερη επιλογή να εξοπλίζεται με μια επιπλέον καμπίνα, που καταλαμβάνει το χώρο του καθιστικού.

Στην πράξη το Squadron 48 δεν θα τρομάξει ή θα προβληματίσει με τις αντιδράσεις του καταφέρνοντας να διαχειριστεί με ευκολία την ισχύ των 870 συνολικά ίππων οι οποίοι προέρχονται από πετρελαιοκινητήρες, που προσφέρουν το πλεονέκτημα της οικονομίας καυσίμου, ανεξάρτητα από τις συνθήκες χρήσης. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση οι κινητήρες δύνανται να συνεργαστούν με το σύστημα πρόωσης IPS της σουηδικής Volvo Penta το οποίο συνεισφέρει στην ευκολία των χειρισμών. Όσο για τις επιδόσεις, στο μέγιστο των στροφών το σκάφος μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων, με την υπηρεσιακή να φθάνει τους 25 κόμβους.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του Fairline Squadron 48

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 15,46 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 4,33 μέτρα
Εκτόπισμα: 14.000 κιλά
Βύθισμα: 1,18 μέτρα
Αριθμός καμπίνων: 2 ή 3
Χωρητικότητα δεξ. καυσίμων: 1.308 λίτρα
Χωρητικότητα δεξ. νερού: 508 λίτρα
Ισχύς κινητήρων: 2 x 435 ίπποι
Μέγιστη ταχύτητα: 30 κόμβοι
Υπηρεσιακή ταχύτητα: 25 κόμβοι

Πληροφορίες: Riginos Yachts, Περγάμου 27, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9621274 http://riginosyachts.com

 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.