Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Για το παιδί
Για τη μαμά
Για την εγκυμοσύνη
Οδηγός βήμα προς βήμα
Αφιερώματα
Ειδήσεις
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Διαδίκτυο
Το Περιοδικό

« Διαβάστε κι αυτό...

Τι λένε τ’ άστρα για το αστέρι σας;

Ζώδιο, Ωροσκόπος, θέση Σελήνης, αστρολογικός χάρτης... Είναι άραγε όλα αυτά ο εύκολος δρόμος για να γνωρίσετε καλύτερα το παιδί σας;

Της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία του Θωμά Γαζή, αστρολόγου-συγγραφέα, και της Βάσως Μακαρώνη, κλινικής ψυχολόγου

Η Μαίρη, μητέρα της εξάχρονης Μαρίνας, περιγράφει πως κάθε φορά που πήγαινε την κόρη της σε παιδικό πάρτι αισθανόταν άσχημα, γιατί εκείνη περνούσε την περισσότερη ώρα κολλημένη πάνω της. Πρόσφατα έμαθε πως η μικρή της, παρόλο που είναι ένα επικοινωνιακό Διδυμάκι, έχει ωροσκόπο Καρκίνο, πράγμα που σύμφωνα με τα αστρολογικά δεδομένα σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα δεμένη με την οικογένεια και δεν αισθάνεται αμέσως άνετα με τα καινούργια πρόσωπα. «Αρκεί να της δώσεις λίγο χρόνο για να γνωριστεί με τα άλλα παιδάκια και σύντομα θα λατρέψει τα καινούργια της... 'ξαδερφάκια'», εξηγεί η μητέρα της.

Αυτή την κρυφή πλευρά στο χαρακτήρα της Μαρίνας αποκάλυψε μια αστρολόγος, φίλη της οικογένειας, η οποία, εκτός από τον ωροσκόπο της μικρής, τους είπε και πολλά ακόμα για το χαρακτήρα της.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως η αστρολογία δεν είναι μόνο οι προβλέψεις της ημέρας που διαβάζουμε στις εφημερίδες ή στα περιοδικά. Η ακριβής ημερομηνία και ώρα γέννησης είναι ό,τι χρειάζεται για να συντάξει ένας επαγγελματίας αστρολόγος ή ακόμα κι ο υπολογιστής, μέσω του ανάλογου αστρολογικού προγράμματος, το ατομικό ωροσκόπιο μέσα απ’ το οποίο μπορεί κανείς να αντλήσει πληθώρα πληροφοριών για την προσωπικότητά του παιδιού του. Πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι αυτό για τους γονείς;

Στην Ινδία, όταν γεννιέται ένα παιδί, ο αστρολόγος συνθέτει αμέσως το γενέθλιο χάρτη με σκοπό να τον συμβουλεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Κάτι τέτοιο σπάνια συμβαίνει στη Δύση, αν και σε κάποιες χώρες, όπως είναι η Αγγλία ή η Γαλλία, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους αστρολόγοι ειδικευμένοι στην παιδική αστρολογία. Στην Αμερική, μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες εφαρμόζεται σε κάποιες περιπτώσεις ο συνδυασμός ψυχολογίας και αστρολογίας, καθώς οι δύο αυτοί κλάδοι αποσκοπούν, ο καθένας με βάση τα δεδομένα του, στη μελέτη της προσωπικότητας του ατόμου. Με βάση αυτό, η αστρολογία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και γιατί όχι και τα παιδιά του.

Όπως όμως εξηγεί ο κ. Γαζής, στην Ελλάδα η αστρολογία συνδέεται περισσότερο με τη μαντεία, με αποτέλεσμα να παραμερίζεται η αξία της ως μέθοδος αυτογνωσίας. Όπως μάλιστα επισημαίνει, οι Έλληνες γονείς σπάνια επισκέπτονται έναν αστρολόγο για να μάθουν για το παιδί τους μόλις αυτό γεννηθεί ή όσο ακόμα είναι μικρό. Την περίοδο της εφηβείας, ωστόσο, φτάνουν μαζικά στο γραφείο του αστρολόγου -συνήθως σε κατάσταση απόγνωσης- καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά που έχουν μαζευτεί τα προηγούμενα χρόνια. Άραγε αυτή η επίσκεψη θα ήταν περιττή αν είχαν από νωρίς μάθει περισσότερα για το ωροσκόπιο του παιδιού τους;

Ποιο είναι αυτό το μωρό;

Μια ανεξερεύνητη οντότητα που ξαφνικά έρχεται στην αγκαλιά σας! Αυτό είναι το μωρό σας! Αυτή η εμπειρία, πέρα από τα κύματα συγκίνησης, μπορεί ακόμα και να σας φοβίσει, καθώς προσπαθείτε να αποκρυπτογραφήσετε αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι γονείς παραδέχονται πως σχεδόν από την αρχή υποψιάζονται ποιο είναι το βασικό ταμπεραμέντο του μωρού τους. Η προσωπικότητα του παιδιού το ακολουθεί απ’ την ώρα που γεννιέται, όμως ρόλο παίζει και το περιβάλλον. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ψυχολογία. Πολύ συχνά, λοιπόν, το ζώδιο ή το ωροσκόπιο του παιδιού μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη υποψιάζεστε.

Σύμφωνα με την άποψη των αστρολόγων, ωστόσο, μια λεπτομερής ανάλυση του ωροσκοπίου του παιδιού μπορεί να ρίξει φως στις ασυνείδητες και μυστηριώδης πτυχές της προσωπικότητάς του, να σας πει περισσότερα πράγματα για το κρυφό του δυναμικό και να σας βοηθήσει να το καταλάβετε καλύτερα. Για παράδειγμα, η εσωστρέφεια ενός παιδιού μπορεί να προβληματίσει κάποιους γονείς. Η αστρολογία προσδιορίζει ποιοτικά αυτή την εσωστρέφεια υπενθυμίζοντας ότι αυτή ξεκινάει από κάποιες βαθύτερες ανάγκες και δίνει τη δική της εξήγηση: το παιδί μπορεί να είναι ένα Ψαράκι με έντονη φαντασία και να διαμορφώσει μια υγιέστατη και υπέροχη προσωπικότητα, αρκεί να γνωρίζετε πώς να υποστηρίξετε το δυναμικό του!

Δεν αρκεί μόνο το ζώδιο

Δεν είναι λίγες οι εγκυμονούσες που επιθυμούν να προγραμματίσουν την ημερομηνία τοκετού ιδιαίτερα όταν αυτή πέφτει κοντά στην αλλαγή του ζωδίου δείχνοντας προτίμηση στο ένα ή στο άλλο ζώδιο. Λένε, για παράδειγμα, «Προτιμώ το παιδί να είναι ένας ανεξάρτητος Υδροχόος, παρά ένας εσωστρεφής Ιχθύς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γαζής. Κι όμως, κάθε παιδί, ανεξάρτητα απ’ το ποιο είναι το βασικό του ζώδιο, μπορεί να έχει στοιχεία άλλων ζωδίων που να διαφοροποιούν τελείως την προσωπικότητά του. Για παράδειγμα, αντί να είναι ένας τυπικός κοινωνικός Ζυγός, να είναι περισσότερο συγκρατημένο και επιφυλακτικό λόγω μιας Σελήνης ή ενός ωροσκόπου στον Αιγόκερω. Μια επίσκεψη στον αστρολόγο θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε πτυχές που έχουμε ή δεν έχουμε υποψιαστεί για το παιδί μας.

Ο Αντώνης και ο Σταύρος είναι δίδυμα αγοράκια. Τα λίγα λεπτά διαφοράς στην ώρα γέννησης έδωσαν στον καθένα διαφορετικό ωροσκόπο. Ο Σταύρος γεννήθηκε με ωροσκόπο Τοξότη. Η μητέρας τους από νωρίς πρόσεξε ότι ο Σταύρος είχε περισσότερη ανάγκη από παιχνίδι έξω στη φύση και καθαρό φρέσκο αέρα. Υπό αυτή την έννοια, η αστρολογία μπορεί να σας ανοίξει τα μάτια, να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά, να ρίξει φως σε κάτι που δεν είχατε προσέξει και να δώσει νέα έμπνευση στους γονείς. Αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσουν οι γονείς την αστρολογία. Δεν είναι, όμως, τα πράγματα πάντα τόσο απλά.

Οι ενστάσεις της ψυχολογίας

Όπως και η αστρολογία έτσι και η ψυχολογία αναγνωρίζει, στηριζόμενη σε διαφορετικά κριτήρια βέβαια, κάποιους βασικούς τύπους προσωπικότητας. Αυτό είναι ίσως το μοναδικό κοινό της ψυχολογίας με την αστρολογία. Καθεμία σχολή ψυχοθεραπείας, εξάλλου, δίνει κι άλλον ορισμό για το πώς προκύπτει η προσωπικότητα του ατόμου, όμως, όλες συμφωνούν ότι το σύνολο των χαρακτηριστικών συμπεριφοράς και αντιδράσεων ενός ατόμου είναι μοναδικό, όπως ακριβώς το δαχτυλικό του αποτύπωμα. Και η αστρολογία, όμως, υποστηρίζει ότι το ωροσκόπιο κάθε ατόμου είναι μοναδικό. Όπως επισημαίνει η κ. Μακαρώνη, ανεξάρτητα από τις θεωρίες που ασπάζεται και πιστεύει ο καθένας, σε ό,τι αφορά την αστρολογία και την ανατροφή των παιδιών υπάρχουν κάποιες παγίδες.

@ Παγίδα Νο 1: Οι ετικέτες

Οι ετικέτες που μπαίνουν στο παιδί λόγω ζωδίου, π.χ. είναι Ταύρος άρα είναι πεισματάρικο, προκαταβάλλουν τόσο τους γονείς όσο και το παιδί, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να πιστεύουν ότι έτσι ακριβώς είναι. Η ταμπέλα ενισχύει μια συμπεριφορά και δε δίνει την ευκαιρία στο παιδί να βελτιωθεί, να αλλάξει ή να επιδείξει και να εξελίξει άλλες πτυχές του χαρακτήρα του.

@ Παγίδα Νο 2: Οι προβλέψεις

Μια πρόβλεψη, αν την πιστέψουμε, πατρονάρει τη συμπεριφορά μας έτσι ώστε να οδηγήσει σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν κάποιος πει στους γονείς ενός παιδιού ότι αυτό θα γίνει ένας λαμπρός καλλιτέχνης, τότε εκείνοι, συνειδητά ή ασυνείδητα, θα προσανατολίσουν το παιδί σε επιλογές που θα το οδηγήσουν σε αυτό το δρόμο περιορίζοντας το πιθανό δυναμικό, την αυτοέκφραση και την εξέλιξή του σε διαφορετικά επίπεδα.

«Η πρόβλεψη του μέλλοντος δεν πρέπει να είναι ο στόχος στην αστρολογία», επισημαίνει ο κ. Γαζής, ο οποίος εξηγεί πως η επιστημονική αστρολογία διαβάζει σπερματικά το δυναμικό που έχει ένα παιδί. Μπορεί να μας δώσει απλώς κάποιες πληροφορίες για κάποιες τάσεις και ισχυρές ενδείξεις για το τι θα ταίριαζε στο παιδί.

@ Παγίδα Νο 3: Ο αποπροσανατολισμός (τα προβλήματα συμπεριφοράς)

Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι το ωροσκόπιο μπορεί να μας δώσει κάποιες πληροφορίες για το χαρακτήρα του παιδιού, τότε σίγουρα θα πρέπει αυτές να τις χειριστούμε πολύ προσεκτικά. Για παράδειγμα, παρόλο που η αστρολογία υποστηρίζει ότι ένα Κριαράκι είναι από τη φύση του επιθετικό, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να αγνοηθεί ένα πρόβλημα επιθετικότητας που μπορεί να προκύψει καθ’ οδόν. Η αστρολογία δεν μπορεί να δώσει λύσεις για προβλήματα συμπεριφοράς ή υγείας του παιδιού στα οποία χρειάζεται να απευθυνθείτε στον ανάλογο ειδικό. Έτσι, συχνά οι αστρολογικοί συσχετισμοί μπορεί να μας μπερδέψουν και να μη μας επιτρέψουν να διακρίνουμε ένα πρόβλημα συμπεριφοράς ή ακόμα κι ένα παθολογικό πρόβλημα, όπως, π.χ., είναι η υπερκινητικότητα. Γι’ αυτό, είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε όχι, κι ανεξάρτητα από το αν το μικρό σας είναι Ζυγάκι, Τοξοτάκι, Λιονταράκι, για οτιδήποτε αποκλίνει από το φυσιολογικό έχετε μάτια και ορίζοντες πέρα για πέρα ανοιχτούς!

Ταιριάζετε με το παιδί σας;

Ένας έμπειρος αστρολόγος μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ του παιδιού και των γονιών του. «Πολλές φορές οι γονείς βλέπουν τα παιδιά σαν προέκταση του εαυτού τους», εξηγεί ο κ. Γαζής. Το παιδί συχνά προβληματίζει όταν δε μοιάζει ή δεν έχει κάποιες εγγενείς τάσεις που έχουν οι γονείς του. Π.χ. κάποιοι γονείς μπορεί να προβληματιστούν αν οικογενειακώς παίζουν τένις όμως το παιδί αντιπαθεί τα σπορ και προτιμά τη ζωγραφική ή τη μουσική.

Η αστρολογία επιβεβαιώνει και υπενθυμίζει -ακόμα κι αν το ζώδιο του παιδιού είναι ίδιο με το ζώδιο του μπαμπά ή της μαμάς- ότι ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός.

Επίσης, η αστρολογία μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση που προκύπτει ένα πρόβλημα αντίθετων χαρακτήρων μέσα στην οικογένεια. Ένα παιδί μπορεί να είναι εξαιρετικά δημιουργικό κι εσείς λάτρεις της τάξης και της πειθαρχίας, πράγμα που μπορεί να καταπιέζει τις δημιουργικές του τάσεις. Η αστρολογία ρίχνοντας φως υπενθυμίζει ότι ίσως χρειάζεται να αλλάξετε μέθοδο πειθαρχίας ή τρόπο προσέγγισης και βοηθά να καταλάβετε καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουν οι γονείς είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό να ταιριάζουν με το παιδί τους. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν μπλοκαρίσματα στη σχέση, αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν κάτι κακό. Όπως επισημαίνει ο κ. Γαζής, οι δυσκολίες είναι αυτές που μας ωθούν να εξελιχθούμε, αφού όταν ζοριζόμαστε αναγκαζόμαστε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, κάτι που έτσι κι αλλιώς για εμάς τους γονείς είναι βασικός σκοπός! Έτσι δεν είναι;

Ζώδια και κληρονομικότητα

Η στατιστική επιβεβαιώνει ότι υπάρχει κληρονομική τάση στα ωροσκόπια, ακόμα κι όταν η ημερομηνία τοκετού είναι προγραμματισμένη. Το παιδί είναι πολύ πιθανό να κληρονομήσει το ζώδιο της μαμάς ή του μπαμπά ή να έχει ωροσκόπο στον ίδιο αστερισμό με το ζώδιο του ενός γονιού.

QUICK TIPS

Κριός (21 Μαρτίου-19 Απριλίου)

Εξαιρετικά απαιτητικό και ανυπόμονο, συνήθως αντιπαθεί του κανόνες. Το μυστικό στην ανατροφή του είναι να μη νιώθει ότι το διατάζετε.

Ταύρος (20 Απριλίου-20 Μαΐου)

Αγαπά τα χάδια και τις αγκαλιές, ενώ ιδιαίτερη σημασία στην ανατροφή του παίζει το φαγητό και το σταθερό ωράριο.

Δίδυμοι (21 Μαΐου-20 Ιουνίου)

Αγαπά το μπλα μπλα, τα παιχνίδια με λέξεις και τα βιβλία. Εξασφαλίστε, οπωσδήποτε στιγμές ανεμελιάς και διασκέδασης.

Καρκίνος (21 Ιουνίου-22 Ιουλίου)

Ντροπαλό και συνήθως προσκολλημένο στους γονείς του. Αν και αργεί να αυτονομηθεί, μπορεί να εξελιχθεί περίφημα με την υποστήριξή σας. Η γκρίνια είναι στο πρόγραμμα.

Λέων (23 Ιουλίου-22 Αυγούστου)

Μπορεί να γίνει ανυποχώρητο, γι’ αυτό αποφύγετε τη διαμάχη εξουσίας με το παραμικρό. Αφήστε το να πιστέψει ότι έχει δίκιο και αμέσως θα υποχωρήσει.

Παρθένος (23 Αυγούστου-22 Σεπτεμβρίου)

Αγαπά το πρόγραμμα, τους κανόνες και την τάξη. Μπορεί να αυτονομηθεί γρήγορα όταν δεν κολλάει εξαιτίας της τελειομανίας του.

Ζυγός (23 Σεπτεμβρίου-22 Οκτωβρίου)

Ιδιαίτερα βολικό χάρη στην προσαρμοστικότητά του. Εξαιτίας της έμφυτης κοινωνικότητάς του, απολαμβάνει κάθε έξοδο, γι’ αυτό μη διστάσετε να το πάρετε όπου μπορείτε μαζί.

Σκορπιός (23 Οκτωβρίου-21 Νοεμβρίου)

Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, γι’ αυτό αποφύγετε οπωσδήποτε διαπληκτισμούς και εντάσεις μπροστά του.

Τοξότης (22 Νοεμβρίου-21 Δεκεμβρίου)

Μη φωνάζετε άδικα. Αυτό το μικρό μαθαίνει μόνο από τα λάθη του. Οι αταξίες είναι αναμενόμενες κάθε φορά που βαριέται, γι’ αυτό κρύψτε τα... καλλυντικά σας!

Αιγόκερως (22 Δεκεμβρίου-19 Ιανουαρίου)

Αυτό το μικρό προτιμά την παρέα των μεγάλων από των άλλων παιδιών. Αν και επιφυλακτικό, η δύναμη του χαρακτήρα του είναι μεγαλύτερη απ’ όση υποψιάζεστε.

Υδροχόος (20 Ιανουαρίου-18 Φεβρουαρίου)

Αν και ανεξάρτητο, έχει ανάγκη από παρέα. Θα του ταίριαζε να είναι μέλος πολυμελούς οικογένειας. Αλλιώς, φροντίστε να κάνει πολλούς φίλους.

Ιχθύες (19 Φεβρουαρίου-20 Μαρτίου)

Υπακούει, αποδέχεται, προσαρμόζετε, εκτός από τις στιγμές που δραπετεύει σε κόσμους φανταστικούς.


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.