Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Υγεία
Πρόληψη
Από την θεωρία στην πράξη
Διαβάστε επίσης

Πόσα χρόνια ζούμε;

To προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων αντρών πλησιάζει τα 78 χρόνια και των γυναικών τα 82 χρόνια, δηλαδή για το σύνολο του πληθυσμού η μέση διάρκεια ζωής είναι περίπου 80 χρόνια. Η επίδοση αυτή κατατάσσει τη χώρα μας στη 15η θέση διεθνώς, γεγονός που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ικανοποιητικό. Όμως, το 2001 κατείχαμε την 8η θέση και το 1991 την 2η.

Η συνεχής αυτή διολίσθηση δεν σημαίνει ότι δεν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων. Αυξάνει όμως λιγότερο (περίπου στο ήμισυ) απ’ ότι αυξάνει στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες που κατέχουν μαζί με την Ιαπωνία, τα διεθνή πρωτεία.

Τρία περίπου επιπλέον χρόνια ζωής έχουν κερδίσει τα τελευταία 15 χρόνια άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, έναντι 1,5 χρόνων για την Ελλάδα. Και η αύξηση αυτή στη χώρα μας δεν οφείλεται στη μείωση της θνησιμότητας των ενηλίκων αλλά στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας, που ήταν κατά το παρελθόν αρκετά υψηλότερη από τον μέσο δυτικοευρωπαϊκό όρο.

Οι άντρες διεθνώς έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής απ’ ό,τι οι γυναίκες. Οι γυναίκες, μπορεί κατά μέσο όρο να ζουν περισσότερο από τους άντρες, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα των αντρών στις νεαρές ηλικίες λόγω των τροχαίων ατυχημάτων.

Από την άλλη, οι γυναίκες αρρωσταίνουν περισσότερο και γιατί υστερούν σε σωματική αντοχή, αλλά κυρίως γιατί ο αναπαραγωγικός κύκλος (εγκυμοσύνη-μητρότητα-εμμηνόπαυση) αυξάνει το φάσμα της εν δυνάμει νοσηρότητας στις γυναίκες. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής των γυναικών, οι διαφορές οφείλονται πρώτα απ’ όλα στην υποδεέστερη θέση που κατέχει δυστυχώς ακόμα η Ελληνίδα γυναίκα στην κοινωνία μας. Λιγότερη οικονομική δύναμη, λιγότερη αυτονομία, λιγότερες επιλογές ζωής, λιγότερες χαρές και απολαύσεις.

Εκεί όμως που οι διαφορές είναι ακόμα μεγαλύτερες, είναι μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων. Οι πιο πλούσιοι ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής γιατί πρώτα απ’ όλα η φτώχεια είναι υπ’ αριθμό ένα αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας διεθνώς. Το βιοτικό επίπεδο, οι συνθήκες κατοικίας και εργασίας και πολλές άλλες ευκολίες που παρέχει η οικονομική άνεση, επιδρούν αποφασιστικά στην υγεία. Επιπλέον, τα φτωχότερα στρώματα υιοθετούν πιο συχνά ανθυγιεινές συμπεριφορές, κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, κ.ά., ενώ από την άλλη, οι πλουσιότεροι χρησιμοποιούν περισσότερες και καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες.

Οι διαφορές αυτές βέβαια δεν πρέπει να επισκιάζουν το γεγονός ότι η ανθρωπότητα στο σύνολό τους, σχεδόν διπλασίασε το μέσο όρο ζωής στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Στις αρχές του 1900 στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου το προσδόκιμο ζωής ήταν 45 μόνο χρόνια. Μόνο που υπάρχουν ακόμα χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο μέσος όρος ζωής παραμένει καθηλωμένος στα επίπεδα αυτά. Γιάννης Τούντας
Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής
Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής
και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) 


Ανοιχτή συμβουλευτική γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210 7222727


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.