Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Υγεία
Πρόληψη
Από την θεωρία στην πράξη
Διαβάστε επίσης

Ποιός ειναι πιο υγιής; Η γυναίκα ή ο άνδρας;

Εάν εξαιρέσει κανείς την περίοδο της μητριαρχίας, για την οποία έτσι κι αλλιώς γνωρίζουμε λίγα, ο άντρας θεωρείτο σχεδόν εξ ανέκαθεν πιο σημαντικός από τη γυναίκα. Η ανακάλυψη όμως των χρωματοσωμάτων και των γονιδίων ανέτρεψε το μύθο της Εύας που δημιουργήθηκε από το πλευρό του Αδάμ. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο ανδρισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μία προσαρμογή του θηλυκού.

Και μάλιστα, η όλη διαφορά οφείλεται στην ύπαρξη στους άνδρες ενός μάλλον μικρού χρωμοσώματος Υ, που έχει μόνο 60 γονίδια, ενώ το χρωμόσωμα Χ περιέχει περίπου 6.000 γονίδια. Έτσι λοιπόν, ενώ 32.000 γονίδια απαιτούνται για τη δημιουργία ενός ανθρώπου, μόνο ένα γονίδιο και μάλιστα μικρό, τον καθιστά άντρα.

Αυτή όμως η μικρή γενετική διαφορά οδηγεί σε μία μεγάλη μορφολογική διαφορά. Τα αγόρια αναπτύσσουν όρχεις, ενώ τα κορίτσια ωοθήκες. Οι ορμόνες, οι οποίες παράγονται από τους όρχεις ή τις ωοθήκες, αποτελούν την τελική διαφορά μεταξύ άντρα και γυναίκα. Αυτή η διαφορά καθορίζει και σημαντικές διαφοροποιήσεις που παρουσιάζουν τα δύο φύλα σε διάφορα νοσήματα.

Εκτός από τα νοσήματα που αφορούν μόνο το ένα φύλο, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και ο καρκίνος του προστάτη στους άντρες, οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από ορισμένα κοινά και στα δύο φύλα νοσήματα, όπως η πολυαρθρίτιδα, ενώ οι άντρες παθαίνουν νωρίτερα έμφραγμα του μυοκαρδίου, αν και τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως η πανελλαδική έρευνα Hellas Health I, δεν διαπιστώνουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλλα σε ό,τι αφορά το έμφραγμα.

Η διαπίστωση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι εκτός από το βιολογικό φύλο, μεγάλη σημασία για την υγεία έχει και το «κοινωνικολιτιστικό φύλο», είτε πρόκειται για την εφηβεία, τις επαγγελματικές δραστηριότητες, τις κοινωνικές συνήθειες, κ.ά. Όσο η σύγχρονη γυναίκα εντάσσεται, όλο και πιο ισότιμα, στην παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα, τόσο περισσότερο υιοθετεί το αντρικό νοσολογικό πρότυπο και τους παράγοντες κινδύνου που το προκαλούν. Στρες, αλκοόλ, οδήγηση, και πολλά άλλα. Επιπρόσθετα, η γυναίκα προστρέχει πιο εύκολα και πιο συχνά στις υπηρεσίες υγείας, γεγονός που οδηγεί, μεταξύ άλλων, στη συχνότερη καταγραφή της γυναικείας νοσηρότητας. Έτσι, για παράδειγμα, η κατάθλιψη μπορεί να θεωρείται πιο συχνή στις γυναίκες όχι λόγω μεγαλύτερης επίπτωσης, αλλά λόγω συχνότερης διάγνωσης.

Βέβαια, η αντροκρατούμενη, ακόμα, κοινωνία μας δεν έχει αφαιρέσει από τον άντρα την εξουσία να ελέγχει τις αποφάσεις και τους πόρους που σχετίζονται με τα θέματα υγείας και την άσκηση της ιατρικής. Εξάλλου, η κάθε μορφής εξουσία θεωρείται ότι αποτελεί παράγοντα προστασίας και προαγωγής της υγείας. Ίσως, αυτός είναι ένας από τους λόγους, που η υγεία των αντρών είναι γενικώς και κατά μέσο όρο καλύτερη από την υγεία των γυναικών. Οι γυναίκες μπορούν να ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες (στην Ελλάδα οι γυναίκες 82 και οι άντρες 78) αλλά αυτή η υπεροχή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι περισσότεροι άντρες πεθαίνουν σε μικρές ηλικίες λόγο των τροχαίων ατυχημάτων, αφαιρώντας έτσι περισσότερα χρόνια προσδοκούμενης ζωής σε σχέση με τις γυναίκες.


Γιάννης Τούντας
Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής
Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών
Υγείας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
και του Ινστιτούτου Κοινωνικής
και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.