Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Υγεία
Πρόληψη
Από την θεωρία στην πράξη
Διαβάστε επίσης

Γιατί χάνουμε 10 χρόνια από τη ζωή μας

Οι Έλληνες χάνουν τουλάχιστον δέκα χρόνια από τη ζωής τους για τους εξής λόγους: Καπνίζουν πολύ, τρέφονται άσχημα, είναι υπέρβαροι, οδηγούν απρόσεκτα, ασκούνται λίγο, αγχώνονται πολύ, κοιμούνται άσχημα και γιατί δεν κάνουν σε μεγάλο ποσοστό τις στοιχειώδεις προληπτικές εξετάσεις.

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει μετρήσει ποτέ σάκχαρο ή χοληστερίνη. Οι μισές περίπου γυναίκες δεν κάνουν εξέταση μαστού και μαστογραφία. Οι άντρες σε ποσοστό άνω του 75% δεν ελέγχουν τον προστάτη και άντρες και γυναίκες σε ποσοστό άνω του 80% δεν κάνουν τις βασικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που είναι και ο πιο συχνός.

Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι δεν έχουμε μάθει να έχουμε σωστή σχέση με το σώμα μας και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι η ευθύνη για την υγεία μας είναι πάνω απ’ όλα δική μας ευθύνη. Μόνο έτσι θα προκύψουν και οι σωστές συμπεριφορές υγείας και θα αναπτυχθεί ο τομέας της Πρόληψης, που σε τελευταία ανάλυση αντανακλά τη γενικότερη παιδεία κάθε πληθυσμού. Είναι με άλλα λόγια θέμα ανάπτυξης και πολιτισμού μιας κοινωνίας. Γι’ αυτό και ήταν σημαντική προτεραιότητα στην ακμάζουσα αρχαία Ελλάδα, γι’ αυτό και υιοθετείται κυρίως από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της υφηλίου.

Αλλά η γενικότερη παιδεία και ο πολιτισμός παράγεται πρωτίστως στην οικογένεια και στο σχολείο που αποτελούν τα φυτώρια ανάπτυξης του μελλοντικού πολιτισμού κάθε χώρας. Και ασφαλώς τα κυρίαρχα πεδία ανάπτυξης των αξιών, των στάσεων και των συμπεριφορών των μελλοντικών πολιτών. Στο σπίτι και στο σχολείο είναι που θα μάθουν τα παιδιά να μην καπνίζουν, να τρέφονται σωστά, να ασκούνται, να ζούνε με άλλα λόγια σεβόμενα το σώμα τους και συνειδητοποιώντας την ευθύνη που έχουν για την υγεία τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ανάπτυξη της Πρόληψης, μέσω προγραμμάτων Προαγωγής και Αγωγής Υγείας στο σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλώς η πιο σημαντική επένδυση στην υγεία που μπορεί να κάνει μία οργανωμένη κοινωνία.

Η προσπάθεια αυτή βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στα παιδιά και τους νέους. Και ως ενήλικες μπορούμε να αλλάξουμε ανθυγιεινές συμπεριφορές και να παρέμβουμε στο κοινωνικό και φυσικό μας μικροπεριβάλλον. Επειδή όμως η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν εξαρτάται μόνο από τη γνώση αλλά και από πολλούς άλλους κοινωνικούς, βιολογικούς, ψυχολογικούς ή υπαρξιακούς παράγοντες χρειάζεται να υπάρξουν προγράμματα Αγωγής Υγείας και για τους ενήλικες.

Πέρα από τις ενημερωτικές καμπάνιες, που πάντα είναι χρήσιμες γιατί πληροφορούν και ευαισθητοποιούν το κοινό, χρειάζονται οργανωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό, κυρίως σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι τα προγράμματα διακοπής καπνίσματος, βελτίωση της διατροφής και ελέγχου του σωματικού βάρους, αύξηση της φυσικής άσκησης και ελέγχου του στρες και διαταραχών της ψυχικής μας ευεξίας.

Βιολογικά, ο σημερινός άνθρωπος μπορεί να ζήσει μέχρι τα 120 χρόνια. Βέβαια, κατά ένα 20% εξαρτάται από την κληρονομικότητα, δηλαδή τα γονίδια που κουβαλάει. Το υπόλοιπο όμως 80% που αφορά τη συμπεριφορά, το περιβάλλον και τη σωστή χρήση των υπηρεσιών υγείας, είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε στα μέγιστα.
Γιάννης Τούντας
Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής
Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής
και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)Ανοιχτή συμβουλευτική γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210 7222727


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.