Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Υγεία
Πρόληψη
Από την θεωρία στην πράξη
Διαβάστε επίσης

Πως εφαρμόζεται η δευτερογενής πρόληψη

Η εφαρμογή της δευτερογενούς Πρόληψης έχει ιδιαίτερη αξία στη χώρα μας γιατί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τα συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα.

Από επιδημιολογικές μελέτες γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα το 50% του πληθυσμού πάσχει από μία χρόνια πάθηση, ενώ το 40% πάσχει από περισσότερες από μία πάθηση. Το δε 25% περίπου του πληθυσμού είναι υπερτασικοί, εκ των οποίων το 10% δεν το γνωρίζει, το 9% δεν ακολουθεί θεραπεία, το 66% ακολουθεί ανεπαρκή θεραπεία και μόνο το 15% είναι σωστά ρυθμισμένο.

Το ίδιο περίπου ισχύει και για τους διαβητικούς. Από τους περίπου 900.000 Έλληνες διαβητικούς, οι 400.000 είναι χωρίς αγωγή και μόνο οι 250.000 είναι σωστά ρυθμισμένοι. Όσο δε πιο αργά γίνεται η διάγνωση των χρόνιων αυτών νοσημάτων, τόσο πιο έντονη καθίσταται η συμπτωματολογία τους, πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους, πιο επιτακτική ανάγκη για νοσηλεία.

Όμως, το check-up, για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να γίνεται με προγραμματισμό και επιλογή των εξετάσεων, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το οικογενειακό και ατομικό ιατρικό ιστορικό. Δηλαδή, ανάλογα με το προφίλ υγείας του καθένα πρέπει να διενεργείται η σωστή εξέταση στη σωστή στιγμή και όχι το ετήσιο σταθερό πακέτο εξετάσεων, όπως κακώς συνηθίζεται στη χώρα μας.

Τα πρωτόκολλα προληπτικού ελέγχου που εφαρμόζουμε στο Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής βασίζονται σε έναν εργαστηριακό έλεγχο που διενεργείται κάθε 3 χρόνια σε συνδυασμό και με επιμέρους κλινικούς ελέγχους.

Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τον βασικό αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο, τη μέτρηση Αρτηριακής Πίεσης, του βάρους και τους ύψους. Ανάλογα δε με την ηλικία και το φύλλο προστίθενται στη συνέχεια και άλλες εξετάσεις.

Οι γυναίκες μετά τα 20 έτη της ζωής θα πρέπει να πραγματοποιούν ετησίως το pap-test (πολλοί συνιστούν ανά 2ετία ή 3ετία εάν οι 3 πρώτες εξετάσεις είναι φυσιολογικές), μία μαστογραφία αναφοράς πριν το 40 έτος της ηλικίας, η οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τριετία μέχρι τα 50 και ανά διετία μετά τα πενήντα.

Οι άντρες θα πρέπει να μετρούν το προστατικό αντιγόνο (PSA) ανά τριετία για τις ηλικίες 50-59 ετών και διετία μετά τα 60, ενώ άντρες και γυναίκες θα πρέπει να κάνουν αιματολογική εξέταση κοπράνων ανά 2ετία μετά το 40ο έτος και ετησίως μετά τα 50ο, καθώς και κολονοσκόπιση ανά 5ετία μετά το 50ο έτος.

Η συχνότητα όλων των παραπάνω εξετάσεων θα πρέπει να αυξάνει εάν υπάρχει επιβαρημένο οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό, ενώ κατά περίπτωση μπορούν να προστίθενται και άλλες εξετάσεις, όπως της οστικής πυκνότητας για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Γιάννης Τούντας
Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής
Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής
και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)Ανοιχτή συμβουλευτική γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210 7222727


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.