Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Υγεία
Πρόληψη
Από την θεωρία στην πράξη
Διαβάστε επίσης

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις;

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας Hellas Health I, που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικα ελληνικού πληθυσμού, ήταν τα χαμηλά ποσοστά χρήσης των βασικών προληπτικών εξετάσεων.

Όπως αναφέραμε, περίπου το 30% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει μετρήσει ποτέ τη χοληστερίνη ή το σάκχαρο, το 50% των γυναικών δεν έχουν κάνει τις βασικές εξετάσεις της ψηλάφησης του μαστού και της μαστογραφίας, περισσότεροι από το 75% των αντρών δεν έχουν μετρήσει το προστατικό αντιγόνο (PSA) και δεν έχουν κάνει δακτυλική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και άντρες και γυναίκες σε ποσοστό άνω του 80% δεν κάνουν τις βασικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που είναι και ο πιο συχνός.

Μέρος της ευθύνης για τη μη διενέργεια των βασικών αυτών προληπτικών εξετάσεων ασφαλώς και έχουν οι ίδιοι οι πολίτες. Οι Έλληνες συμπεριφέρονται στα θέματα της υγείας σαν να είναι αθάνατοι ή σαν να πιστεύουν ότι το «κακό» θα συμβεί στον διπλανό τους και όχι στους ίδιους.

Το ότι δεν κάνουμε τις στοιχειώδεις προληπτικές εξετάσεις, το ότι είμαστε πρωταθλητές στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία, στην έλλειψη φυσικής άσκησης, το ότι εγκαταλείπουμε τη μεσογειακή διατροφή, δεν φροντίζουμε τον ύπνο μας και την ψυχική μας ευεξία, μόνο ως τάση ομαδικής αυτοκτονίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλες αυτές οι ανθυγιεινές συνήθειες μας κοστίζουν περισσότερα από 10 χρόνια από τη μέση διάρκεια της ζωής μας.

Όμως, η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία. Γιατί τα αίτια του φαινομένου έχουν πρωτίστως να κάνουν με την παιδεία μας, ή μάλλον την έλλειψή της, τη στρεβλή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων στο ελληνικό σχολείο, που μόνο ως θερμοκήπιο υγείας δεν μπορεί να θεωρηθεί, και κυρίως με το γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο Υγείας είναι κατά βάση υπουργείο Αρρώστιας. Το 80% του ισχνού κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία αφορά τον νοσοκομειακό τομέα. Ο δε εκάστοτε υπουργός Υγείας εξαντλεί τον χρόνο του και τις δραστηριότητές του σχεδόν αποκλειστικά στη διοίκηση, ή μάλλον στην κακοδιοίκηση του ΕΣΥ, μια που το ελληνικό ΕΣΥ παραμένει το μόνο ευρωπαϊκό ΕΣΥ χωρίς κεντρικά όργανα διοίκησης. Κεντρικές ή περιφερειακές υπηρεσίες Πρόληψης δεν υφίσταται. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη Δημόσια Υγεία και η αναβάθμιση του ΚΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών και Πρόληψης Νοσημάτων) φιλοδοξούν να παράσχουν κάποιες καλύτερες προοπτικές, αν και φοβάμαι ότι χωρίς πόρους και χωρίς αυτόνομες υποδομές δύσκολα θα ορθοποδήσουν στο ορατό μέλλον η Προαγωγή και Αγωγή Υγείας, που συνιστούν τη σύγχρονη εκδοχή της Πρόληψης στοχεύοντας στην αναβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που σχετίζεται με την υγεία και στην υιοθέτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών.

Αυτά μπορεί να είναι τα πιο βασικά προβλήματα αλλά δυστυχώς δεν είναι τα μόνα. Η αρμόδια για την Πρόληψη ειδικότητα της Κοινωνικής Ιατρικής, που θεσμοθετήθηκε πριν 20 περίπου χρόνια, δεν έχει αρχίσει ακόμα να δίνεται. Προγράμματα κατάρτισης στην Πρόληψη του προσωπικού του ΕΣΥ και κυρίως των Κέντρων Υγείας είναι ανύπαρκτα, όπως ανύπαρκτα είναι και τα προγράμματα Πρόληψης στους χώρους εργασίας.
Γιάννης Τούντας
Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής
Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής
και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)Ανοιχτή συμβουλευτική γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210 7222727


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.