Νέα | Ειδήσεις | Σχέσεις | Εγκυμοσύνη | fitness
Οικονομία | Τεχνολογία | Ειδήσεις | Υγεία | Αυτοκίνητο | Αθλητικά | Έξοδος
Υγεία
Πρόληψη
Από την θεωρία στην πράξη
Διαβάστε επίσης

Η μελέτη KIDSCREEN και ο ρόλος της πρόληψης κατά την εφηβική ηλικία

Η δι-ευρωπαϊκή μελέτη KIDSCREEN για την Ποιότητα Ζωής των παιδιών και των εφήβων πραγματοποιείται από το 2003 ταυτόχρονα σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες. Ο τίτλος της μελέτης είναι ‘Εκτίμηση και Προαγωγή της Ποιότητας Ζωής σχετιζόμενης με την Υγεία σε Παιδιά και Εφήβους: Μια Διευρωπαϊκή Προσέγγιση της Δημόσιας Υγείας’ και στόχος της είναι η εκτίμηση της Ποιότητας Ζωής σε σχέση με την Υγεία σε όλες τις διαστάσεις της (δηλαδή, σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία) έτσι όπως την καταγράφουν για πρώτη φορά τα ίδια τα παιδιά και οι έφηβοι. Στην Ελλάδα υπεύθυνοι φορείς διεξαγωγής της μελέτης είναι το Ινστιτούτο Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’.

Στη χώρα μας πήρε μέρος στην έρευνα ένα δείγμα 1.200 εφήβων ηλικίας 12-18 ετών από σχολεία που επιλέχθηκαν τυχαία από κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Την παρούσα στιγμή πραγματοποιείται αντίστοιχη μελέτη και σε μικρότερα παιδιά (ηλικίας 8-11 ετών) από όλη την Ελλάδα.

Γενικότερα, οι Έλληνες έφηβοι μαθητές δηλώνουν μέτρια σωματική ευεξία, που είναι κοντά στον μέσο Ευρωπαϊκό όρο, αν και πιο κάτω από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ σε σύγκριση με τους περισσότερους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, οι Έλληνες έφηβοι μαθητές δηλώνουν φτωχότερη ποιότητα ζωής όσον αφορά στη ψυχολογική τους ευεξία.

Οι μαθητές της χώρα μας δηλώνουν σημαντικά φτωχότερη ποιότητα ζωής όσον αφορά στην αυτονομία τους, και πολύ πιθανόν για αυτό να παίζει ρόλο το υπερφορτωμένο εξωσχολικό πρόγραμμα (π.χ. φροντιστήρια) που δεν τους αφήνει ευκαιρίες να δημιουργήσουν το δικό τους χρόνο για κοινωνικές σχέσεις και ψυχαγωγία.

Παράλληλα, σε σύγκριση με τους περισσότερους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, οι Έλληνες έφηβοι μαθητές δηλώνουν φτωχότερη ποιότητα ζωής όσον αφορά στην σχέση τους με τους γονείς τους και στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους.

Σε σύγκριση με τους περισσότερους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, οι Έλληνες έφηβοι μαθητές δηλώνουν φτωχότερη ποιότητα ζωής όσον αφορά στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Αντίθετα κοντά στον μέσο όρο φαίνεται να δηλώνουν στη διάσταση Σχολικό Περιβάλλον. Στη διάσταση Κοινωνική Αποδοχή (εκφοβισμός) στο σχολικό περιβάλλον οι μαθητές στην Ελλάδα δηλώνουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Στην ερώτηση για την ποιότητα ζωής σε σχέση με τους οικονομικούς πόρους των εφήβων, οι Έλληνες έφηβοι βρίσκονται στον μέσο όρο σε σχέση με την ικανοποίηση από τα οικονομικά τους. Παρολαυτά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή κλίμακα οικονομικής ευημερίας της οικογένειας, φάνηκε ότι οι Έλληνες έφηβοι μαθητές υπολείπονται των Ευρωπαίων συνομηλίκων τους σε σημαντικούς δείκτες οικονομικής ευημερίας.

Αλλά και το φύλο σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, μια και τα κορίτσια δήλωσαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε πολλές διαστάσεις της. Η εφηβεία και η έναρξη της εμμηνορρυσίας μπορεί να εξηγούν ως ένα βαθμό τη φτωχότερη σωματική και ψυχολογική ποιότητα ζωής που δηλώνουν τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια. Επίσης, τα κορίτσια ‘αγχώνονται’ πιο πολύ από τις περισσότερες κοινωνικές απαιτήσεις όσον αφορά στο σώμα και την εμφάνιση τους. Ακόμη, όσον αφορά στα χαμηλά σκορ των κοριτσιών και στη διάσταση αυτονομία φαίνεται ότι τα αγόρια εξακολουθούν να έχουν περισσότερα προνόμια από ότι τα κορίτσια.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση υπηρεσιών υγείας, οι Έλληνες έφηβοι δήλωσαν σε πολύ μικρότερο ποσοστό ότι έχουν έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να τους παρέχει εμπιστευτικές συμβουλές, εφόσον το χρειαστούν. Από τους έφηβους που επισκέφτηκαν κάποιον επαγγελματία υγείας μέσα στις τελευταίες 4 εβδομάδες το μεγαλύτερο ποσοστό το έκανε για λόγους κάποιας οξείας ασθένειας/ενόχλησης ενώ πολύ λίγοι επισκέφτηκαν κάποιον επαγγελματία υγείας για προληπτικό έλεγχο. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στη χώρα μας η επίσκεψη σε σύμβουλο ψυχοκοινωνικής υγείας (π.χ. ψυχοθεραπευτή) κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αν και 1,2% των εφήβων αντιμετωπίζουν ψυχολογικές διαταραχές και 1,2% άλλες αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες σύμφωνα με τις δηλώσεις των γονέων τους. Επίσης, ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά επίσκεψης σε σχολικό επαγγελματία υγείας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Πολωνία σε σχέση με την Αυστρία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθρεπτίζοντας την περιορισμένη ανάπτυξη του θεσμού της κοινοτικής προληπτικής. Σε σχέση με τη χρηματοδότηση της επίσκεψης σε επαγγελματία υγείας κατά τις τελευταίες 4 εβδομάδες, οι Έλληνες γονείς δήλωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοχρηματοδότησης της επίσκεψης.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας KIDSCREEN, διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία, των ελλήνων εφήβων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σωματική και ψυχική τους ευεξία. Ενώ όμως τα προβλήματα αυτά, είναι σε μεγάλο βαθμό προλήψιμα, από την ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι δεν προσφέρονται επαρκείς υπηρεσίες πρόληψης, ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχικής υγείας και αυτές που προσφέρονται υποχρησιμοποιούνται.

Γιάννης Τούντας
Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής
Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής
και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)


Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.